Tanssin-opettaja (AMK), päivä-toteutus
Tanssitaidetta ja pedagogiikkaa!
Koulutuspaikkakunta: Kuopio
Laajuus: 240 op, 4 vuotta
Tanssinopettajana olet tanssitaiteen ja pedagogiikan asiantuntija. Sinulla on vahvat pedagogiset valmiudet, tanssitekniset ja ilmaisulliset taidot sekä laaja pohja monipuolisiin työtehtäviin.
Savonia-ammattikorkeakoulun tanssinopettajan koulutuksessa yhdistyvät käytännönläheisyys ja kansainvälisyys sekä luonteva yhteistyö muiden alojen opiskelijoiden ja muiden tanssin toimijoiden kanssa. Koulutus valmistaa sinut työelämän aitoon tarpeeseen: tanssinopettajana työllistyt moniin erilaisiin työympäristöihin, perinteisen tanssin perusopetuksen lisäksi. Saat yleisen pedagogisen pätevyyden, joka on vahva valtti työelämässä.
Ammattitaitoiset kouluttajamme kannustavat sinua luovuuden kehittämiseen sekä oman opettaja- ja taiteilijaidentiteettisi vahvistamiseen. Valmistuttuasi osaat syventää monipuolisesti tietojasi ja taitojasi sekä tanssinopetukseen liittyvään osaamiseen että erilaisten yhteisöjen toimintaan tai kulttuuriin liittyvissä asioissa.
Taiteelliset tietosi ja taitosi karttuvat projektien ja produktioiden kautta. Pääset tekemään monipuolista yhteistyötä Kuopionlahden osaamiskeskittymään kuuluvien musiikin, tanssin ja ilmaisutaidon toimijoiden kanssa.
Kuopionlahden osaamiskeskittymän muodostavat Kuopion konservatorio, Taideyliopisto, Kuopion Musiikkikeskus, Kuopion kaupunginorkesteri, Taidelukio Lumit, Savonia-ammattikorkeakoulu Musiikki ja tanssi. Muita yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Kuopion kaupunginteatteri ja Kuopion Taidemuseo.
Muita keskeisiä yhteistyökumppaneitamme ovat Kuopion kaupunginteatteri, Tanssiteatteri Minimi, Itä-Suomen tanssin aluekeskus sekä kansalliset ja kansainväliset festivaalit, kuten Kuopio Tanssi ja soi sekä ANTI-festivaali.
Koulutuksen sisältö
Savonian tanssinopettajan koulutus on suunniteltu ja toteutettu tanssialan työelämän tarpeet huomioiden, ja valtakunnallisia vaatimuksia noudattaen. Opintojesi keskeisiä asioita ovat monipuolinen ja laaja-alainen tanssitaiteellinen ja pedagoginen osaaminen niin tiedollisesti kuin taidollisesti.
Opintojen aikana opit toimimaan eri koulutusalojen yhteisissä monialaisissa projekteissa ja produktioissa erilaisissa tehtävissä. Näitä taitoja tarvitset tämän päivän työelämässä yhä enemmän.
Ammattitaitoinen ja osaava henkilöstömme kannustaa sinua luovuutesi kehittämiseen sekä oman opettaja- ja taiteilijaidentiteettisi vahvistamiseen turvallisessa oppimisympäristössä, turvallisen tilan ja saavutettavuuden periaatteita noudattaen.
Tanssinopettajalla on valmius elinikäiseen oppimiseen, kehittymiseen ja oman ammattitaidon ylläpitämiseen. Tanssiopettajan koulutus tarjoaa sinulle monipuolisesti eri tanssilajien opintoja.
Miljan tarina
”Savoniassa opimme monipuolisesti tanssista ja pedagogiikasta. Jokainen tunti on mielenkiintoinen, koska kaikkia täällä opittuja taitoja tarvitaan työelämässä. Pääsemme tanssimaan ja liikkumaan koulussa paljon, mutta meillä on myös tärkeitä teoriaopintoja, jotka syventävät osaamistamme. Esitykset ja produktiot värittävät arkea tanssinopettajan opinnoissa!”
Taidokkaita tapahtumia
Kulttuurialan erityispiirteenä on kulttuuripalvelujen tuottaminen. Tällaisia palveluita ovat mm. tanssiesitykset ja muut kulttuuritapahtumat, joita opiskelijana pääset suunnittelemaan ja toteuttamaan.
Tutustu opetussuunnitelmaan
Koulutuksen laajuus on 240 opintopistettä ja opiskeluaika noin 4 vuotta. Koulutuksen sisältöä pääset tutkimaan tarkemmin opetussuunnitelman avulla.
Kuopion Musiikkikeskus kotipesänä
Musiikkia opiskellaan Kuopion Musiikkikeskuksen tiloissa, Kuopion keskustan kupeessa. Studio- ja salitiloja on myös Kotkankalliolla, Hermannin saleilla ja Haapakulmassa. Esityksiä järjestetään lisäksi Sotkulla, joka on ”black box” -tila teatteritekniikalla.
Tanssi somessa
Tutustu Savonian tanssin koulutukseen somessa.
Kuopio – Tanssin kaupunki
Tanssin tarjoamat mahdollisuudet on Kuopiossa huiman laajat. Siksi Kuopio on julistettu tanssin kaupungiksi!
Uramahdollisuudet
Savoniasta tanssinopettajaksi valmistuneet työllistyvät monipuolisesti tanssin kentällä. Voit toimia esimerkiksi opettajana tanssioppilaitoksissa ja ammatillisella toisella asteella sekä tanssijana ja koreografina.
Koulutuksen laaja-alaisuus mahdollistaa toimimisen taidekasvatus- ja hyvinvointialoilla ja yrittäjänä sekä erilaisissa projekteissa teattereissa ja freelancerina. Voit itse vaikuttaa opintojesi aikana siihen, minkä tyyppisiin työtehtäviin olet ensisijaisesti suuntautumassa.
Työelämässä voit työllistyä myös erilaisissa hankkeissa.
Kevät 2025, 2. yhteishaku
Hakuaika
11.03.2025 – 25.03.2025Hakeminen
Koulutukseen haetaan kevään 2025 toisessa yhteishaussa, hakuaika päättyy 25.3.2025 klo 15.00.
Hakulomakkeen löydät Opintopolusta www.opintopolku.fi.
Lisätietoja yhteishausta ja hakemisesta löydät Hakeminen-sivulta.
Kysyttävää hakemisesta? Ota yhteyttä
hakijapalvelut@savonia.fi
Puh. 044 785 7002
Kysyttävää koulutuksesta? Ota yhteyttä
Eeri Pihlajakari
etunimi.sukunimi@savonia.fi
Puh: 044 785 7411
Paula Niemi
etunimi.sukunimi@savonia.fi
Puh: 044 785 7424
Opiskelijavalinta ja valintakoe
Aloituspaikat: 18
Ensikertalaiskiintiö: Ei käytössä
Hakukelpoisuusvaatimukset: Yleinen hakukelpoisuus
Opiskelijat valitaan valintakokeesta saatujen pisteiden perusteella.
Kaikki hakijat kutsutaan valintakokeeseen, jotka järjestetään 26.-28.5.2025 Kuopion Musiikkikeskuksella, Kuopionlahdenkatu 23 C, 70100 Kuopio.
Valintakoe on hakijalle maksuton ja kestoltaan 1 – 3 päivää riippuen hakijan menestymisestä valintakokeessa. Hakija huolehtii itse mahdollisista matka- ja majoituskustannuksista. Hakijan tulee todistaa henkilöllisyytensä valintakokeessa.
Valintakokeessa arvioidaan hakijan tanssillisia ja pedagogisia valmiuksia. Kokeessa painottuvat hakijan tanssilliset taidot ja vuorovaikutustaidot, ilmaisukyky, luovuus, motivaatio ja kirjoitusviestinnälliset valmiudet. Koulutukseen hyväksytyksi tuleminen edellyttää tavoitteellista tanssin opiskelua ennen hakeutumista korkeakouluopintoihin.
Valintakokeen yhteispistemäärä on 100 pistettä ja valintakoe sisältää kolme osiota:
- Tanssilliset valmiudet (saatava vähintään 25/50 pistettä).
- Pedagogiset valmiudet (saatava vähintään 15/30 pistettä).
- Kirjalliset valmiudet (saatava vähintään 10/20 pistettä).
Hakijan tulee saada vähintään puolet jokaisen osion pistemäärästä, jotta valintakokeen tulos on hyväksytty.
VALINTAKOKEEN SISÄLTÖ
1. TANSSILLISET VALMIUDET, max 50 pistettä
Tässä osiossa tarkastellaan hakijan tanssillista osaamista ja valmiuksia kehittyä tanssin eri osa-alueilla. Osiossa korostuvat tanssillinen ilmaisevuus ja monipuolisuus sekä tekninen osaaminen. Lisäksi hakijan musikaalisuutta selvitetään tehtävänantojen yhteydessä.
2. PEDAGOGISET VALMIUDET, max 30 pistettä
Tässä osiossa tarkastellaan hakijan valmiuksia kehittyä taiteilijapedagogina ja taidekasvattajana. Haastattelun ja opetusnäytteen avulla selvitetään hakijan motivoituneisuutta ja soveltuvuutta hakemalleen alalle sekä vuorovaikutustaitoja ja kykyä argumentoida ja reflektoida. Hakija saa opetusnäytteen ohjeistuksen valintakoekutsussa.
3. KIRJALLISET VALMIUDET, max 20 pistettä
Tässä osiossa tarkastellaan hakijan kykyä tuottaa tekstiä ja valmiuksia kirjalliseen pohdintaan. Hakija laatii kaksi kirjallista ennakkotehtävää. Yksityiskohtaiset ohjeet tehtäviin ja niiden palautukseen annetaan valintakoekutsussa.
Kirjalliset tehtävät ovat:
1. Essee ”Tanssinopettajan työnkuva ja tulevaisuuden työllistymismahdollisuudet”
2. Henkilökohtainen opetussuunnitelma
Jos tarvitset vamman, sairauden, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä Savonian järjestämässä valintakokeessa, niitä tulee hakea viimeistään 1.4.2025 klo 15.00 mennessä. Katso ohjeet Hakeminen-sivulta kohdasta Yksilölliset järjestelyt.
Opiskelijavalinnan yleisperiaatteisiin voit tutustua tarkemmin Hakeminen-sivulla.
Tanssiteknisen syventymisen valinta
Tanssinopettajan koulutuksessa pääset opiskelemaan monipuolisesti balettia sekä nyky- ja jazztanssia. Voit syventää tanssiteknistä osaamistasi oman kiinnostuksesi mukaisesti valitsemalla omaa urasuunnitelmaasi tukevia opintoja, kuten katu- ja commercial -lajeja.
Voit hyödyntää aikaisemmin hankittua osaamista opintojesi henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa. Sinulla on mahdollisuus opinnollistaa taiteen ja kulttuurin kentällä työskentelyäsi silloin, kun se tukee ammatillista kasvua ja kehitystä.
Opintojen rakenne
Tanssinopettajan opintojen laajuus on 240 opintopistettä. Opintojen kesto on neljä vuotta.
Opintojen rakenne:
- perusopinnot 15 op
- ammattiopinnot 120 op
- pedagogiset opinnot ja opetusharjoittelu 60 op
- valinnaiset opinnot 15 op
- harjoittelu 15 op
- opinnäytetyö 15 op
Tanssinopettajan perusopinnot koostuvat korkeakouluopintojen perustiedosta, tanssinopettajan ammattialan perusteista sekä kieliopinnoista.
Ammattiopinnot koostuvat tanssitekniikkaa ja -tietoa vahvistavista opinnoista, koreografiasta sekä monialaisista taiteellisista projekteista ja produktioista.
Voit syventää tanssiteknistä osaamista valitsemalla oman syventymiskohteesi joko baletista, nyky- ja jazztanssista. Voit sisällyttää opintoihisi myös muita tanssiteknisiä opintoja ja ajan trendien mukaisia tanssilajeja.
Pedagogiset opinnot järjestetään yhdessä ammatillisen opettajakorkeakoulun kanssa. Opinnot sisältävät kasvatustieteelliset ja ainepedagogiset opinnot opetusharjoitteluineen. Pedagogisten opintojen myötä saat laaja-alaisen yleisen opettajan pätevyyden.
Valinnaiset opinnot tukevat asiantuntijuuden kehittymistä ja suuntautuvat kiinnostuksesi mukaan.
Harjoittelussa perehdyt käytännön työelämään ja hankit valmiuksia erilaisten toimintatapojen ja työmenetelmien valintaan, käyttöön ja soveltamiseen. Harjoittelussa opitaan myös kehittämään asiakas- ja työelämälähtöisesti uusia ratkaisuja ja toiminnan laatua. Harjoittelu valmentaa työelämän vaatimuksiin syventämällä ammatillista osaamista ja auttaa työllistymään koulutusta ja suuntautumista vastaaviin tehtäviin.
Opinnäytetyö on oppimisprosessi, jota asiantuntijat tukevat, ohjaavat ja arvioivat. Samalla prosessi syventää asiantuntijuuttasi valitsemassasi aiheessa. Opinnäytetyö voi olla kehittämistyö, tutkimuksellinen opinnäyte, produktio tai koostettu opinnäyte.
Opetuksen toteutus
Opetus järjestetään pääsääntöisesti lähi- ja kontaktiopetuksena arkisin ma–pe klo 8–18 välillä. Opinnoissa edistyminen vaatii aktiivista opetukseen osallistumista. Osa opetuksesta toteutetaan etäopetuksena ja se kerrotaan toteutussuunnitelmassa.