Rikosseuraamusalan sosionomi keskustelee asiakkaan kanssa.

Sosionomi
(AMK)
rikos-
seuraamus-
ala, verkko-
toteutus

Opiskele rikosseuraamusalan osaajaksi!

Koulutuspaikkakunta: verkkokampus
Laajuus: 210 op, 3,5 vuotta

Rikosseuraamusalaan painottuvassa sosionomikoulutuksessa saat kattavan ja käytännönläheisen osaamisen sosiaalialalle ja erityisesti rikosseuraamusalan työhön.

Työssäsi rikosseuraamusalan sosionomina tuet rikoksista tuomittuja henkilöitä kohti rikoksetonta ja päihteetöntä elämää sekä vahvistat heidän integroitumistaan yhteiskuntaan. Työskentelet rikosten uusimisen vähentämiseksi, syrjäytymisen ennaltaehkäisemiseksi ja yksilöiden toimintakyvyn tukemiseksi.

Koulutuksen aikana hankit taitoja kehittää erilaisia toimintamalleja ja tukimuotoja, jotka edistävät eri väestöryhmien yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.  Opit tuntemaan hyvinvointia ja turvallisuutta edistävän palvelujärjestelmän, sosiaaliohjauksen sekä sosiaali- ja terveysalan palveluiden tarjoamisen eri muodot, samoin kuin rikosseuraamusalan erilaiset toimintaympäristöt.

Koulutuksen sisältö

Rikosseuraamusalaan painottuvan sosionomikoulutuksen opetussuunnitelma rakentuu vuositeemoista:

Ensimmäisenä opiskeluvuotena hankit perusosaamisen sosiaalialan tietoperustasta asiakastyössä ja alan ammattietiikasta.

Toisena opiskeluvuotena perehdyt sosiaalialan asiakastyöhön ja alan työmenetelmiin.

Kolmantena ja neljäntenä opiskeluvuotena syvennät ammatillista osaamistasi rikosseuraamusalan osaajana. Lisäksi hankit, sovellat ja syvennät tutkimus-, kehittämis-, yhteiskunta- ja johtamisosaamistasi.

Opinnot toteutetaan tutkivan oppimisen periaatteella. Opiskelussa ja oppimisessa korostuvat yhteistoiminnallisuus ja itseohjautuvuus. Osana opintojasi pääset osallistumaan myös alan tutkimus- ja kehittämistoimintaan.

Elina opiskelee sosionomiksi.

Elinan tarina

”Yksi tärkeimmistä vinkeistä, jota voin antaa on, että hanki kalenteri ja aikatauluta sinne työt, opiskelut ja vapaa-ajan tekemiset. Myös tehtävien ajoissa tekeminen vähentää stressiä huomattavasti, verrattuna viimeisenä iltana väkertämiseen.”

Opiskelijat istuvat neuvottelutilassa ja keskustelevat.

Opiskelu sosiaalialalla

Sosiaaliala tarvitsee aina osaajia ja tarjoaa elinikäisiä urakehitysmahdollisuuksia. Sosiaalialaa opiskelet Iisalmessa. Iisalmen kampuksen sijainti mahdollistaa aktiivisen yhdessä tekemisen yläsavolaisten työelämäkumppaneiden kanssa.

Opiskelijat opiskelevat kampuksen ravintolassa.

Tutustu opetussuunnitelmaan

Koulutuksen laajuus on 210 opintopistettä ja opiskeluaika noin 3,5 vuotta. Koulutuksen sisältöä pääset tutkimaan tarkemmin opetussuunnitelman avulla.

Uramahdollisuudet

Tutkinnon laaja-alaisuus mahdollistaa työllistymisen monipuolisiin työtehtäviin sosiaali- tai rikosseuraamusalalla. Tutkinnon suorittanut on kelpoinen työskentelemään rikosseuraamuslaitoksen asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä.

Työpaikkoja on esimerkiksi rikosseuraamusalan yksiköissä, vankiloissa ja kolmannella sektorilla.

Syksyn yhteishaku

Hakuaika

28.08.2024 – 11.09.2024

Hakeminen

Koulutukseen haetaan syksyn 2024 yhteishaussa, hakuaika päättyy 11.9.2024 klo 15.00.

Hakulomakkeen löydät Opintopolusta www.opintopolku.fi.

Kysyttävää hakemisesta? Ota yhteyttä

hakijapalvelut@savonia.fi
Puh. 044 785 7002

Kysyttävää koulutuksesta? Ota yhteyttä

Ulla Nuutinen
etunimi.sukunimi@savonia.fi
Puh: 044 785 6891

Johanna Ripatti
etunimi.sukunimi@savonia.fi
Puh: 044 785 6622

Opiskelijavalinta

Aloituspaikat: 15
Aloituspaikoista ensikertalaisille: ensikertalaiskiintiö ei käytössä
Hakukelpoisuusvaatimukset: Yleinen hakukelpoisuus

Opiskelijat valitaan Savonian sosiaali- ja terveysalan yhteisen valintakurssin perusteella. Valintakurssi on yhteinen seuraavien syksyn 2024 yhteishaun hakukohteiden kesken:

  • Sairaanhoitaja (AMK), monimuotototeutus (Kuopio)
  • Sairaanhoitaja (AMK), monimuotototeutus (Iisalmi)
  • Sosionomi (AMK), verkkototeutus
  • Sosionomi (AMK), rikosseuraamusala, verkkototeutus
  • Fysioterapeutti (AMK), monimuotototeutus, Kuopio

Valintakurssi on tutkintoon kuuluva viiden opintopisteen laajuinen opintojakso, joka vastaa noin 135 tunnin työpanosta. Valintakurssi toteutetaan Savonia-ammattikorkeakoulun verkko-oppimisympäristössä. Hakijoille lähetetään 24.9. mennessä sähköpostilla ohjeet valintakurssille kirjautumista varten.

Valintakurssi avautuu 25.9.2024 klo 10.00 ja sulkeutuu 30.10.2024 klo 23.59.

Valintakurssin maksimipistemäärä on 100 pistettä ja siitä on saatava vähintään 40 pistettä voidakseen tulla valituksi.

Avoimen ammattikorkeakoulun suorituksen saavat kaikki hakijat, jotka ovat suorittaneet valintakurssin hyväksytysti. Valintakurssi hyväksiluetaan valitun opiskelijan opintoihin.

Valintakurssi voi sisältää mm. monivalintatehtäviä, kirjoitustehtäviä ja aikarajallisia tenttejä. Jos tarvitset vamman, sairauden, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä Savonian järjestämällä valintakurssilla, niitä tulee hakea viimeistään 18.9.2024 klo 15.00 mennessä. Katso ohjeet Hakeminen-sivulta kohdasta Yksilölliset järjestelyt.

Opiskelijavalinnan yleisperiaatteisiin voit tutustua tarkemmin Hakeminen-sivulla

 

Suuntautumisen valinta

Rikosseuraamusalaan painottuvassa sosionomikoulutuksessa opiskelija valitsee seuraavat opintojaksot valinnaisissa ammattiopinnoissa:

  • laillisuus ja hyvä hallinto rikosseuraamusalalla, 5 op
  • rangaistusjärjestelmät ja rikollinen käyttäytyminen, 5 op
  • rikosseuraamusalan riskien hallinta ja turvallisuus, 5 op

Opintojen rakenne

Rikosseuraamusalan sosionomiopintojen laajuus on yhteensä 210 opintopistettä.

Opintojen rakenne:

  • perusopinnot 45 op: tehtäväalueen yleiset perusvalmiudet ja orientoituminen sosiaalialan ammatilliseen työhön
  • ammattiopinnot, kaikille pakolliset 90 op: sosiaalialan laaja-alainen osaamisperustan rakentuminen
  • valinnaiset ammattiopinnot 15 op: rikosseuraamusalan osaaja
  • ammatillinen harjoittelu 45 op: kolme 15 op harjoittelua toteutetaan kiinteässä yhteistyössä työelämän kanssa sekä kehittämisprojekteissa. Harjoittelun voi suorittaa myös ulkomailla.
  • opinnäytetyö 15 op

Opintojen alkaessa opiskelija laatii yhdessä opettajatuutorin kanssa henkilökohtaisen opiskelu- ja urasuunnitelman (HOPS), jossa huomioidaan myös aiemmin hankittu osaaminen.

Opetuksen toteutus

Koulutus järjestetään verkkototeutuksena. Opinnot voi suorittaa kokonaan verkossa ammatillisia harjoitteluja lukuun ottamatta.

Opinnot koostuvat itsenäisestä opiskelusta, verkko-opiskelusta, harjoittelusta, verkkovälitteisesti tehtävistä ryhmätöistä ja etäluennoista.

Opintoihin sisältyy läsnäoloa vaativaa verkko-opetusta noin neljä päivää kuukaudessa. Opintoihin sisältyy myös kolme kymmenen viikon mittaista harjoittelujaksoa. Harjoittelut ovat kokopäiväistä opiskelua ja edellyttävät läsnäoloa.

Keväällä 2025 läsnäoloa edellyttävää verkko-opetusta on viikolla 2, 6, 8, 11, 13, 15, 18, 20 ja 21. Verkko-opetus on keskiviikkoisin ja torstaisin kuusi tuntia päivässä (viikolla 18 tiistai ja keskiviikko).

Opiskelu on päätoimista. Yksi lukuvuosi on laajuudeltaan noin 60 opintopistettä ja sen suorittamiseen vaaditaan keskimäärin 1600 tunnin työpanos.