savonia-uas_16616597616_o

Sosionomi (AMK), päivä-
toteutus

Ihmisläheistä asiakkaiden kohtaamista!

Koulutuspaikkakunta: Iisalmi
Laajuus: 210 op, 3,5 vuotta

Sosionomina olet hyvinvoinnin, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden edistäjä. 

Savonia-ammattikorkeakoulun sosionomikoulutuksessa saat asiantuntevan ja työelämäläheisen osaamisen. Tunnet hyvinvointia ja sosiaalista turvallisuutta tuottavan palvelujärjestelmän, sosiaali- ja terveysalan palveluiden tuottamisen muodot ja ammatillisen kasvatustyön toimintaympäristöt. Osaat toimia moniammatillisessa yhteistyössä sosiaaliohjauksen asiantuntijana.   

Työssäsi sosionomina olet elämänkaaren vaiheiden sekä eri asiakasryhmien ja työmenetelmien osaaja. Toimit eri ikäisten asiakkaiden ja heidän läheistensä kanssa ja tuet heitä muuttuvissa elämäntilanteissa sekä arjen haasteissa.

Sosiaalialan palveluja tuotetaan asiakaslähtöisesti ja moniammatillisesti. Asiakkaiden tarpeet huomioivat palvelut edellyttävät toimintojen yhteensovittamista, työnjaon tehokkuutta ja vaikuttavuuden huomioimista.  

Valmistuttuasi osaat uudistaa sosiaali- ja hyvinvointipalveluja sekä kehittää yhteisöllisiä ja osallistavia toiminta- ja työmuotoja eri väestöryhmien tarpeisiin – ihmisläheisesti, eettiset näkökulmat ja asiakkaan tarpeet huomioiden! 

Koulutuksen sisältö

Savonian sosionomikoulutuksesta saat sosionomin työssä tarvittavan osaamisen. Koulutuksen opetussuunnitelma rakentuu vuositeemoista.

Ensimmäisenä opiskeluvuotena hankit perusosaamisen sosiaalialan tietoperustasta asiakastyössä ja perehdyt alan ammattietiikkaan.

Toisena opiskeluvuotena syvennät osaamistasi asiakaslähtöiseen työhön ja perehdyt sosiaalialan työmenetelmiin erilaisissa työympäristöissä.

Kolmantena ja neljäntenä opiskeluvuotena vahvistat ammatillista osaamistasi sosiaalipedagogisen lapsi-, nuoriso- ja perhetyön tai sosiaaliohjauksen hyvinvointi- ja sosiaalipalveluissa. Lisäksi hankit, sovellat ja syvennät tutkimuksellista kehittämis-, yhteiskunta- sekä johtamisosaamistasi.

Emilia opiskelee sosionomiksi.

Emilian tarina

”Päätin hakea Savonialle opiskelemaan sosionomiksi, koska ala oli jo monta vuotta kiinnostanut minua. Alassa kiinnostaa varsinkin se miten laajasti sosionomi voi työllistyä eri paikkoihin.”

Vili opiskelee sosionomiksi.

Vilin tarina

”Nuorisotyö on aina kiinnostanut meikäläistä, joten ala tuntui luontaiselta vaihtoehdolta. Sosionomeilla on hyvin laajat mahdollisuudet muuallakin.”

Opiskelijoita luokassa.

Opiskelu sosiaalialalla

Sosiaaliala tarvitsee aina osaajia ja tarjoaa elinikäisiä urakehitysmahdollisuuksia. Sosiaalialaa opiskelet Iisalmessa. Iisalmen kampuksen sijainti mahdollistaa aktiivisen yhdessä tekemisen yläsavolaisten työelämäkumppaneiden kanssa.

Terveydenhoitajaopiskelijat tutkivat papereita.

Tutustu opetussuunnitelmaan

Koulutuksen laajuus on 210 opintopistettä ja opiskeluaika noin 3,5 vuotta. Koulutuksen sisältöä pääset tutkimaan tarkemmin opetussuunnitelman avulla.

Uramahdollisuudet

Sosionomi voi työskennellä palveluohjauksen ja kasvatuksen asiantuntijana kuntien, hyvinvointialueiden, yritysten ja järjestöjen palveluksessa. Työpaikkasi voi olla esimerkiksi: koulu, nuorisotyö, palvelu- tai päiväkeskus, kotipalvelu, lastensuojelun toimipiste, työvoiman palvelukeskus, Kansaneläkelaitos, kriminaalihuolto, järjestö, vakuutuslaitos tai hoiva- ja palveluyritys.

Sosionomi voi toimia myös asiantuntijana tai kehittämis- ja esimiestehtävissä moniammatillisesti verkostoituneissa varhaiskasvatus- sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Kevät 2025, 2. yhteishaku

Hakuaika

11.03.2025 – 25.03.2025

Hakeminen

Koulutukseen haetaan kevään 2025 toisessa yhteishaussa, hakuaika päättyy 25.3.2025 klo 15.00.

Hakulomakkeen löydät Opintopolusta www.opintopolku.fi.

Lisätietoja yhteishausta ja hakemisesta löydät Hakeminen-sivulta.

Kysyttävää hakemisesta? Ota yhteyttä

hakijapalvelut@savonia.fi
Puh. 044 785 7002

Kysyttävää koulutuksesta? Ota yhteyttä

Mirja Halonen
etunimi.sukunimi@savonia.fi
Puh: 044 785 6412

Opiskelijavalinta

Aloituspaikat: 40
Aloituspaikoista ensikertalaisille: 34 (merkitty sulkuihin)
Hakukelpoisuusvaatimukset: Yleinen hakukelpoisuus

Koulutukseen valitaan opiskelijoita seuraavasti:

  • 10 (8) ylioppilastutkintotodistuksen perusteella
  • 5 (4) ammatillisen tutkinnon tutkintotodistuksen perusteella
  • 25 (22) AMK-valintakokeen perusteella

AMK-VALINTAKOE

Hakukohde käyttää AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe. AMK-valintakoe järjestetään 26. – 30.5.2025 välisenä aikana ja osallistut valintakokeeseen yhtenä päivänä.

Ilmoittautuminen

Valintakokeeseen ilmoittaudutaan yhteishaun hakulomakkeella. Voit valita AMK-valintakokeen suorituspaikan ja suoritusajan hakulomakkeella ammattikorkeakoulujen ilmoittamista vaihtoehdoista. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakulomakkeen lähettämisen jälkeen.

Valintakokeeseen valmistautuminen

Valintakokeen teet omalla kannettavalla tietokoneellasi. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän tietokoneen. Tutustu ennen koetta ohjeisiin sivulla www.ammattikorkeakouluun.fi. Jos tarvitset yksilöllisiä järjestelyjä kokeeseen, löydät ohjeet samalta sivustolta.

 

TODISTUSVALINTA

Tähän hakukohteeseen voit tulla valituksi toisen asteen tutkintotodistuksen perusteella ilman valintakokeeseen osallistumista. Ammattikorkeakouluilla on käytössä yhteiset todistusvalinnan pisteytysmallit ylioppilastutkinnolle, ammatilliselle perustutkinnolle (1.8.2015 alkaen suoritetut ammatilliset perustutkinnot) ja kansainvälisille EB- ja IB-tutkinnoille sekä Suomessa suoritetulle RP/DIA-tutkinnolle.

Katso tarkemmat tiedot todistusvalinnasta ja suomen kielen taidon osoittamisesta www.ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta.

 

Voit tutustua opiskelijavalinnan yleisperiaatteisiin tarkemmin Hakeminen-sivulla.

 

TERVEYDELLISET VAATIMUKSET

Sosiaali- ja terveysalan, humanistisen alan ja kasvatusalan, liikunnan sekä merenkulun ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen sovelletaan ns. SORA-lainsäädäntöä. Näillä aloilla on alaikäisten turvallisuutta, potilas- ja asiakasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia, jotka rajoittavat opiskelijaksi ottamista. Tällöin edellytetään, että opiskelijaksi otettava on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun.

Perehdy huolellisesti alakohtaisiin terveydentilaan ja toimintakykyyn liittyviin vaatimuksiin.

Suuntautumisen valinta

Sosiaalipedagoginen lapsi-, nuoriso- ja perhetyön osaaja valitsee opintojaksoja, jotka syventävät lasten, nuorten ja perheiden kanssa tehtävää kasvatuksellista ohjausosaamista. Valmiuksia tarvitaan työskenneltäessä varhaiskasvatustyössä, nuorten kanssa tehtävässä työssä ja perhetyössä. Opiskelijan on suoritettava varhaiskasvatuksen ja sosiaalipedagogiikan opintoja vähintään 60 op saadakseen kelpoisuuden varhaiskasvatuksen sosionomin tehtäviin.

Sosiaaliohjauksen hyvinvointi- ja sosiaalipalveluiden osaaja valitsee opintojaksoja, jotka syventävät sosiaaliohjauksellista ohjausosaamista eri elämäntilanteissa olevien ihmisten hyvinvoinnin, elämänhallinnan ja toimintakyvyn tukemiseen sekä syrjäytymisen ehkäisyyn. Opinnot antavat valmiudet ehkäisevän työotteen sekä monialaisten ja -ammatillisten työmenetelmien käyttöön. Valmiuksia tarvitaan työskenneltäessä muun muassa lapsi- ja perhepalveluissa, kuntouttavassa työtoiminnassa, päihde- ja kriminaalityössä, mielenterveystyössä, työllisyyspalveluissa, lastensuojelussa, maahanmuuttajatyössä, vammaistyössä tai ikääntyneiden palveluissa.

Opintojen rakenne

Sosionomin opintojen laajuus on 210 opintopistettä. Opintojen kesto on noin 3,5 vuotta.

Opintojen rakenne:

  • perusopinnot 45 op
  • ammattiopinnot:
    • kaikille pakolliset ammattiopinnot 90 op
    • valinnaiset ammattiopinnot 15 op: sosiaalipedagoginen lapsi-, nuoriso- ja perhetyön osaaja ja sosiaaliohjauksen hyvinvointi- ja sosiaalipalveluissa osaaja
    • ammatillinen harjoittelu 45 op: kolme 15 op harjoittelua toteutetaan kiinteässä yhteistyössä työelämän kanssa. Harjoittelupaikka voi olla sosiaalialan palvelu-, kuntoutus- ja toimintayksiköissä, kehittämisprojektissa tai ammatillisen kasvatustyön toimintaympäristöissä. Harjoittelun voi suorittaa myös ulkomailla.
  • opinnäytetyö 15 op

Opetuksen toteutus

Opetus tapahtuu lähiopetuksena Iisalmen kampuksella. Opetuksessa hyödynnetään monipuolisia pedagogisia ratkaisuja kuten verkko-opiskelua, simulaatioharjoituksia, projektityöskentelyä sekä ammattitaitoa edistävää käytännön harjoittelua.

Opintoihin sisältyy kolme kymmenen viikon mittaista harjoittelujaksoa. Harjoitteluista voi koitua matka- ja asumiskustannuksia. Osana opintojasi pääset osallistumaan myös alan tutkimus- ja kehittämistoimintaan.

Opiskelussa ja oppimisessa korostetaan yhteistoiminnallisuutta ja itseohjautuvuutta. Näitä taitoja tulet tarvitsemaan myös sosionomina toimiessasi.

Opintojen alkaessa laadit opettajatuutorin kanssa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, jossa huomioidaan myös aiemmin hankittu osaaminen.