Sosiaali- ja terveysala (ylempi AMK)
Mielenterveys- ja päihdetyön kehittäjä, verkkototeutus
Maailma tarvitsee välittämistä!
Koulutuspaikkakunta: verkkokampus
Laajuus: 90 op, 3 vuotta
YAMK-opinnoissa laajennat ja syvennät mielenterveys- ja päihdetyön erityisasiantuntijan osaamistaSI. Opinnoissa pääset kehittämään laaja-alaisen mielenterveyden edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön osaamistasi, eri väestöryhmät huomioiden.
Opistojen aikana kehität osaamistasi toimia mielenterveys- ja päihdetyön erityisasiantuntijana monialaisissa tiimeissä ja verkostoissa. Syvennät myös osaamistasi koordinoida erilaisten verkostojen toimintaa ja mielenterveys- ja päihdetyötä erilaisissa toimintaympäristöissä.
Koulutuksen aikana hankit osaamista vaikuttavien ja asiakaslähtöisten palvelujen monialaiseen ja suunnitelmalliseen kehittämiseen. Lisäksi opinnot tukevat osaamistasi kehittää työyhteisöjen toimintoja ja edistää osallistavaa työkulttuuria.
Koulutuksen sisältö
Opintojen alussa valitset yhteisistä ja alakohtaisista asiantuntijuusopinnoista suoritettavat 30 opintopisteen kokonaisuudet henkilökohtaisen opinto- ja urasuunnitelmasi mukaisesti.
Opiskelija tekee henkilökohtaisen opintosuunnitelman yhdessä ohjaavan opettajansa kanssa. Koulutuksen vastuuopettaja yhdessä Savonian muun henkilöstön kanssa ohjaa ja tukee henkilökohtaisten tavoitteittesi määrittelemisessä ja saavuttamisessa.
Alakohtaisia opintoja ovat:
Master School hakuinfo
Tule mukaan Savonia Master Schoolin verkkovälitteiseen hakuinfoon torstaina 22.8.2024 klo 17. Hakuinfo on oiva mahdollisuus saada tietoa ja vastauksia YAMK-opintoihin liittyviin kysymyksiisi.
Savonia Master School
Työ- ja toimintaympäristön muuttuessa osaamisen kehittäminen ja uusimman tiedon hakeminen on tie työmarkkinoilla menestymiseen. Opiskelemalla ylemmän korkeakoulututkinnon Savonia Master Schoolissa kasvatat osaamistasi ja saat tietotaidon työelämän kehittämiseen. Ylempi AMK-tutkinto on väylä vastuullisempiin ja vaativampiin tehtäviin.
Työelämä vahvasti taustalla
YAMK-opiskelijana voit kytkeä opintojaksojen oppimistehtäviä ja opinnäytetyösi oikeaan työelämään, joko omaan työpaikkaasi tai muuhun valitsemaasi organisaatioon. Lisäksi Savonian tutkimus- ja kehittämistoiminnassa on tarjolla työelämään liittyviä oppimistehtäviä tai opinnäytetyön aiheita.
Tutustu opetussuunnitelmaan
Koulutuksen laajuus on 90 opintopistettä ja opiskeluaika noin 3 vuotta. Koulutuksen sisältöä pääset tutkailemaan opetussuunnitelman avulla.
Uramahdollisuudet
Asiantuntijakoulutuksen jälkeen sinun on mahdollista työskennellä mielenterveys- ja päihdetyön kehittämisasiantuntijana eri tehtävissä moniammatillisissa työyhteisöissä muun muassa, hyvinvointialueilla, yrityksissä, järjestöissä ja hankkeissa. Ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa saman kelpoisuuden julkiseen virkaan kuin yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.
Sosiaali- ja terveysalan ylempi ammattikorkeakoulututkinto on englanniksi Master of Health Care (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014).
Mahdollisia tehtävänimikkeitä: hanke- tai projektipäällikkö, palvelusuunnittelija, palvelukoordinaattori, suunnittelija, kouluttaja
Syksyn yhteishaku 2024
Hakuaika
28.08.2024 – 11.09.2024Hakeminen
Koulutukseen haetaan syksyn 2024 yhteishaussa, hakuaika päättyy 11.9.2024 klo 15.00.
Hakulomakkeen löydät Opintopolusta www.opintopolku.fi.
Lisätietoja yhteishausta ja hakemisesta löydät Hakeminen-sivulta.
Kysyttävää hakemisesta? Ota yhteyttä
hakijapalvelut@savonia.fi
Puh. 044 785 7002
Kysyttävää koulutuksesta? Ota yhteyttä
Teija Korhonen
etunimi.sukunimi@savonia.fi
Puh: 044 785 6013
Pohjakoulutus- ja työkokemusvaatimukset
Koulutus on suunnattu sosiaali- ja terveysalan AMK-tutkinnon suorittaneille. Hakukelpoisuuden antaa myös muu soveltuva korkeakoulututkinto tai vanhamuotoinen opistoasteen tutkinto tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto.
Tutkinnon lisäksi hakijalla tulee olla vähintään kaksi vuotta (24 kk) sosiaali- tai terveysalan työkokemusta tutkinnon suorittamisen jälkeiseltä ajalta.
Työkokemus
Hakukelpoisuuteen vaadittava kahden vuoden (24 kk) työkokemus täytyy olla kertynyt aikavälillä tutkintotodistuksen myöntämispäivästä joulukuun loppuun (31.12.2024).
Työkokemus ilmoitetaan hakulomakkeella täysinä kuukausina. Osa-aikatyön tunnit tulee muuntaa kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta. Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Rinnakkaisista työsuhteista voi saada työkokemuskuukausia vain päätoimista työskentelyä vastaavan määrän. Varusmiespalvelusta, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelusta tai hoitovapaata ei lasketa työkokemukseksi.
Työkokemuksen määrä ja laatu tulee osoittaa työtodistuksin. Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. organisaation nimi, työsuhteen alkamis- ja päättymispäivämäärät, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Työtodistuksessa tulee myös olla työnantajan yhteystiedot, todistuksen antajan virallinen allekirjoitus ja allekirjoituspäivämäärä. Viralliseksi allekirjoitukseksi hyväksytään todistuksen antajan omakätinen allekirjoitus tai sähköinen allekirjoitus (kaunokirjoitusfontilla tehty allekirjoitus ei ole virallinen). Voimassa olevasta työsuhteesta tulee pyytää työnantajalta väliaikainen työtodistus, mikäli työkokemuksen määrää ei voi todistaa muilla aikaisemmilla työtodistuksilla. Työsopimuksia ei voida huomioida.
Alan päätoiminen yrittäjyys voidaan hyväksyä myös työkokemukseksi. Todistaakseen yrittäjyyden hakijan tulee toimittaa YEL-vakuutustodistus (YEL= yrittäjäeläkevakuutus) ja ote Kaupparekisteristä (tai muusta vastaavasta, jossa näkyy yrityksen nimi, toimiala ja aika, jolloin yritys on ollut toiminnassa).
Ulkomailla hankittu työkokemus todistetaan vastaavin virallisin dokumentein. Mikäli työtodistus on kirjoitettu muulla kielellä kuin suomi, ruotsi tai englanti, on alkuperäiskielisen todistuskopion lisäksi toimitettava kopio virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemästä käännöksestä, josta tulee käydä ilmi kääntäjän nimi, allekirjoitus ja leima.
Huom! Ylempiin amk-tutkintoihin hakevien tulee liittää kopiot tutkinto- ja työtodistuksista Opintopolun hakulomakkeelle 18.9.2024 klo 15 mennessä.
Opiskelijavalinta
Aloituspaikat: 30
Opiskelijat valitaan Savonian YAMK-tutkinto-ohjelmien yhteisen valintakurssin perusteella. Valintakurssi on yhteinen seuraavien syksyn 2024 yhteishaun hakukohteiden kesken:
- Insinööri (ylempi AMK), Digitalisaation asiantuntija sosiaali- ja terveysalalla, verkkototeutus
- Insinööri (ylempi AMK), Innovaatiotoiminnan asiantuntija, verkkototeutus
- Muotoilija (ylempi AMK), Innovaatiotoiminnan asiantuntija, verkkototeutus
- Sosiaali- ja terveysala (ylempi AMK), Digitalisaation asiantuntija sosiaali- ja terveysalalla, verkkototeutus
- Sosiaali- ja terveysala (ylempi AMK), Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen, monimuotototeutus
- Sosiaali- ja terveysala (ylempi AMK), mielenterveys- ja päihdetyön kehittäjä, verkkototeutus
- Sosiaali- ja terveysala (ylempi AMK), kuntoutus- ja hyvinvointipalvelujen kehittämisen asiantuntija, verkkototeutus
- Sosionomi (ylempi AMK), varhaisen tuen asiantuntija, monimuotototeutus
- Tradenomi (ylempi AMK), Henkilöstöjohtamisen kehittäjä, verkkototeutus
- Tradenomi (ylempi AMK), Digitalisaation asiantuntija sosiaali- ja terveysalalla, verkkototeutus
- Tradenomi (ylempi AMK), Innovaatiotoiminnan asiantuntija, verkkototeutus
Valintakurssi on tutkintoon kuuluva viiden opintopisteen laajuinen opintojakso, joka vastaa noin 135 tunnin työpanosta. Valintakurssi toteutetaan Savonia-ammattikorkeakoulun verkko-oppimisympäristössä. Hakijoille lähetetään 24.9. mennessä sähköpostilla ohjeet valintakurssille kirjautumista varten.
Valintakurssi avautuu 25.9.2024 klo 10.00 ja sulkeutuu 30.10.2024 klo 23.59.
Valintakurssi jakautuu 5 osioon. Osiot 1–4 ovat yhteisiä kaikille hakijoille. Valintakurssiin sisältyy lisäksi hakukohdekohtainen osio 5, jolla mitataan hakijan motivaatiota kyseisen tutkinto-ohjelman opintoihin. Hakijan tulee suorittaa kaikkien niiden tutkinto-ohjelmien hakukohdekohtainen osio, joihin hän on hakenut yhteishaussa.
Valintakurssi koostuu seuraavista osioista:
- Esihenkilövalmiudet tentti (0-20 p, alin hyväksytty pistemäärä 8 pistettä)
- Esihenkilötoiminta ja asiantuntijuus tentti (0-20 p, alin hyväksytty pistemäärä 8 pistettä)
- Osaamisen johtaminen ja kehittäminen tentti (0-20 p, alin hyväksytty pistemäärä 8 pistettä)
- Self-leadership (englanninkielinen materiaali) tentti (0-10 p, alin hyväksytty pistemäärä 4 pistettä)
- Hakukohdekohtainen motivaatiotehtävä (0-30 p, alin hyväksytty pistemäärä 12 pistettä)
Valintakurssin maksimipistemäärä on 100 pistettä. Jokaisesta osiosta on saatava vähintään 40 % osion maksimipisteistä, jotta osio on hyväksytysti suoritettu. Tutkinto-ohjelmakohtainen motivaatiotehtävä arvioidaan 80 hakijalta, jotka ovat saaneet valintakurssin osioista 1-4 korkeimmat pisteet ja jotka ovat suorittaneet osiot 1–4 hyväksytysti.
Voidakseen tulla valituksi tutkinto-opiskelijaksi hakijan tulee suorittaa valintakurssi hyväksytysti. Valintakurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää, että hakija on suorittanut osiot 1-5 hyväksytysti.
Avoimen ammattikorkeakoulun suorituksen saavat kaikki hakijat, jotka ovat suorittaneet valintakurssin osiot 1–4 hyväksytysti ja saaneet osioista yhteensä vähintään 28 pistettä.
Valintakurssi voi sisältää mm. monivalintatehtäviä, kirjoitustehtäviä ja aikarajallisia tenttejä. Jos tarvitset vamman, sairauden, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä Savonian järjestämällä valintakurssilla, niitä tulee hakea viimeistään 18.9.2024 klo 15.00 mennessä. Katso ohjeet Hakeminen-sivulta kohdasta Yksilölliset järjestelyt.
Opiskelijavalinnan yleisperiaatteisiin voit tutustua tarkemmin Hakeminen-sivulla
Opintojen rakenne
Sosiaali- ja terveysala (YAMK), mielenterveys- ja päihdetyön kehittäjä -tutkinnon laajuus on 90 opintopistettä. Opiskeluaika on noin kolme vuotta.
Rakenne:
- kaikille yhteiset opinnot 30 op
- alakohtaiset asiantuntijuusopinnot 30 op
- opinnäytetyö 30 op
Opetuksen toteutus
Koulutus järjestetään verkkototeutuksena. Opinnot voi suorittaa kokonaan verkossa.
Osa verkossa tapahtuvasta opiskelusta on läsnäolovelvoitteista. Etäyhteyksien toteutettavaa lähiopiskelua syventävissä alakohtaisissa opinnoissa on noin kaksi päivää kuukaudessa. Lähiopetus koostuu osallistavista luennoista ja seminaareista, eikä niitä nauhoiteta. Luentojen materiaalit ovat saatavilla Moodlessa, mutta luentoja ei nauhoiteta.
Opinnot voi suorittaa joustavasti työn ohessa. Oppimistehtävät ja opinnäytetyön voi kytkeä oman työpaikan toimintojen kehittämiseen.
YAMK-tutkinnon laajuus on 90 op ja opiskeluoikeusaikaa myönnetään 3 vuotta. Lukuvuoden aikana opiskellaan keskimäärin 30 op, mikä tarkoittaa opiskelijan kannalta noin 800 tunnin työpanosta.