Ensihoitaja vie potilaan ambulanssiin.

Sosiaali- ja terveysala (ylempi AMK)

Ensihoidon ja akuuttihoitotyön kehittäminen ja johtaminen, monimuotototeutus

Kehitä osaamistasi ja työelämää!

Koulutuspaikkakunta: Kuopio
Laajuus: 90 op, 3 vuotta

YAMK-tutkinto-ohjelmasta saat valmiudet toimia ensihoidon ja akuuttihoitotyön johtajan, kehittäjän, kouluttajan tai erityisasiantuntijan tehtävissä erilaisissa toimintaympäristöissä. Opinnoissa painottuu erityisesti kehittämisosaaminen, johtamisosaaminen ja asiantuntijuusosaaminen.

Tutkinnon suoritettuasi osaat itsenäisesti ja tiimiä hyödyntäen sekä johtaa että kehittää omaa työympäristöäsi ja sen sisältöä paikallisella ja kansainvälisellä tasolla kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Tutkinto-ohjelma vastaa osaltaan yhteiskunnalliseen ensi- ja akuuttihoidon johtamisen ja kehittämisen osaamistarpeeseen.

Ensihoitopalvelu on monialainen kokonaisuus, joka vastaa potilaan kiireellisestä ja kiireettömästä hoidon tarpeen arvioista ja ensihoidosta terveydenhuollon hoitolaitoksen ulkopuolella. Tarvittaessa ensihoito kuljettaa potilaan tarkoituksenmukaisimpaan terveydenhuollon yksikköön.

Akuuttihoitotyö on päivystysluonteista tai kriittisesti sairaan potilaan hoitotyötä, aina sairastumisesta sairaalan ulkopuolelta päivystykselliseen toimintakokonaisuuteen sairaalan sisällä (muun muassa päivystys, tehohoito, leikkaus- ja anestesiahoito, erilaiset valvontaosastot), huomioiden tulevaisuuden sosiaali- ja terveysalan muuttuvat rakenteet.

Tutkinto antaa mahdollisuuden toimia myös opetustehtävissä sosiaali- ja terveysalalla edellyttäen opintojen täydentämistä ammatillisilla opettajaopinnoilla.

Koulutuksen sisältö

Ensihoidon johtamisen YAMK-tutkinto-ohjelman painottuu kolmeen alueeseen. Alueet ovat: kehittämisosaaminen, johtamisosaaminen ja asiantuntijuusosaaminen.

Kehittämisosaamisen tavoite on tietoisen tulevaisuusperspektiivin omaksuminen. Sen myötä ennakointi, toimintojen uudelleen tarkastelu ja kehittäminen on osana kaikkia akuutisti sairastuneen asiakkaan hoitoketjun sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujakokonaisuuksia. Palvelukokonaisuuksiin kuuluvat ensihoitopalvelun ja akuuttihoitotyön kehittämisalueiden tunnistaminen ja niihin vastaaminen.

Johtamisosaamisen tavoitteena painottuu kokonaisvaltainen rakenteiden, voimavarojen, tilanteiden ja työprosessien havainnoiminen, analysoiminen, suunnitteleminen, ohjaaminen ja hallinta. Päätöksenteon ja johtamisen menetelmien hallinta mahdollistaa henkilöstön kokonaisvaltaisen ja tavoitteenmukaisen ohjaamisen, kehittämisen ja arvioinnin. Talouden prosessien tietäminen ja ymmärtäminen luo realistisen perustan kaikille johtamistoiminnoille ja auttaa hahmottamaan toiminnan kehittämismahdollisuuksia myös voimavarojen näkökulmasta.

Asiantuntijuusosaamisen tavoitteena painottuu kyky hahmottaa oma työyhteisö osana terveydenhuollon palvelujärjestelmän kokonaisuutta niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Asiantuntijuusosaamisessa korostuu nykyaikainen johtaminen, dialogi ja verkostoituminen. Savonia-ammattikorkeakoulun vahvuutena onkin läheinen työelämäyhteistyö.

Simo Hytönen katsoo kameraan, taustalla ambulanssi.

Simon tarina

”Kannustan hakeutumaan lisäopintoihin, jos elämä vain antaa myöten. Opiskelu tekee hyvää ja tuo vaihtelua arkeen.”

Ensihoidon opiskelija.

Opiskelu sosiaali- ja terveysalalla

Koulutus tapahtuu Microkadun kehittyvällä kampuksella ja simulaatiokeskuksen upeissa tiloissa. Kuopiossa monialaisuus mahdollistaa terveysalan opiskelijoille yhteistyön eri alojen tulevien ammattilaisten kanssa.

Sairaanhoitajaopiskelija ja vuodepotilas.

Työelämäläheistä tekemistä

Savonian koulutusta ohjaa OIS-ajattelu (Open Innovation Space). Siinä yhdistyvät laadukas oppiminen ja opetus sekä työelämäläheinen tutkimus- ja kehittämistoiminta. Todellisissa toimeksiannoissa saat onnistumisen kokemuksia ja ammattitaitoa.

Opiskelija työskentelee cowork-tilassa.

Savonia Master School

Työ- ja toimintaympäristön muuttuessa osaamisen kehittäminen ja uusimman tiedon hakeminen on tie työmarkkinoilla menestymiseen. Opiskelemalla ylemmän korkeakoulututkinnon Savonia Master Schoolissa kasvatat osaamistasi ja saat tietotaidon työelämän kehittämiseen. Ylempi AMK-tutkinto on väylä vastuullisempiin ja vaativampiin tehtäviin.

Opiskelija opiskelee kirjaston tiloissa.

Tutustu opetussuunnitelmaan

Koulutuksen laajuus on 90 opintopistettä ja opiskeluaika noin 3 vuotta. Koulutuksen sisältöä pääset tutkimaan tarkemmin opetussuunnitelman avulla.

Uramahdollisuudet

Tutkinnon tuottama osaaminen vastaa Euroopan unionin alueella yleisesti määriteltyä tasoa 7 (EQF), joka on ylempi korkeakoulututkinto- eli maisteritaso. Tutkinnon tasoluokittelu mahdollistaa työvoiman ja asiantuntijoiden vapaan liikkumisen EU:n alueella.

Tutkintonimike ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneella on perustutkintonimike, johon lisätään teksti ylempi amk, esimerkiksi ensihoitaja (ylempi AMK), sairaanhoitaja (ylempi AMK).

Mahdollisia tehtävänimikkeitä: esihenkilö, johtaja, hanke- tai projektipäällikkö, kouluttaja, asiantuntija

Kevät 2025, 2. yhteishaku

Hakuaika

11.03.2025 – 25.03.2025

Hakeminen

Koulutukseen haetaan kevään 2025 toisessa yhteishaussa, hakuaika päättyy 25.3.2025 klo 15.00.

Hakulomakkeen löydät Opintopolusta www.opintopolku.fi.

Lisätietoja yhteishausta ja hakemisesta löydät Hakeminen-sivulta.

Kysyttävää hakemisesta? Ota yhteyttä

hakijapalvelut@savonia.fi
Puh. 044 785 7002

Kysyttävää koulutuksesta? Ota yhteyttä

Marko Tolonen
etunimi.sukunimi@savonia.fi
Puh. 044 785 6520

Mirja Halonen
etunimi.sukunimi@savonia.fi
Puh: 044 785 6412

Pohjakoulutus- ja työkokemusvaatimukset

Koulutus on suunnattu sairaanhoitajan, terveydenhoitajan, ensihoitajan tai kätilön AMK-tutkinnon suorittaneille. Hakukelpoisuuden antaa myös ulkomailla suoritettu vastaava tutkinto tai vanhamuotoinen opistoasteen sairaanhoitajan, terveydenhoitajan tai kätilön tutkinto.

Tutkinnon lisäksi hakijalla täytyy olla vähintään kaksi vuotta työkokemusta (24 kk) ensihoidon- tai akuuttihoidon työstä tutkinnon suorittamisen jälkeiseltä ajalta.

Työkokemus

Hakukelpoisuuteen vaadittava kahden vuoden (24 kk) työkokemus täytyy olla kertynyt aikavälillä tutkintotodistuksen myöntämispäivästä heinäkuun loppuun (31.7.2025).

Työkokemus ilmoitetaan hakulomakkeella täysinä kuukausina. Osa-aikatyön tunnit tulee muuntaa kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta. Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Rinnakkaisista työsuhteista voi saada työkokemuskuukausia vain päätoimista työskentelyä vastaavan määrän. Varusmiespalvelusta, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelusta tai hoitovapaata ei lasketa työkokemukseksi.

Työkokemuksen määrä ja laatu tulee osoittaa työtodistuksin. Työtodistuksesta tulee ilmetä organisaation nimi, työsuhteen alkamis- ja päättymispäivämäärät, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Työtodistuksessa tulee myös olla todistuksen antajan nimi ja virallinen allekirjoitus sekä allekirjoituspäivämäärä. Viralliseksi allekirjoitukseksi hyväksytään todistuksen antajan omakätinen allekirjoitus tai sähköinen allekirjoitus (kaunokirjoitusfontilla tehty allekirjoitus ei ole virallinen). Voimassaolevasta työsuhteesta tulee pyytää työnantajalta väliaikainen työtodistus, mikäli työkokemuksen määrää ei voi todistaa muilla aikaisemmilla työtodistuksilla. Työsopimuksia ei voida huomioida.

Alan päätoiminen yrittäjyys voidaan hyväksyä myös työkokemukseksi. Todistaakseen yrittäjyyden hakijan tulee toimittaa YEL-vakuutustodistus (YEL= yrittäjäeläkevakuutus) ja ote Kaupparekisteristä (tai muusta vastaavasta, jossa näkyy yrityksen nimi, toimiala ja aika jolloin yritys on ollut toiminnassa).

Ulkomailla hankittu työkokemus todistetaan vastaavin virallisin dokumentein. Mikäli työtodistus on kirjoitettu muulla kielellä kuin suomi, ruotsi tai englanti, on alkuperäiskielisen todistuskopion lisäksi toimitettava kopio virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemästä käännöksestä, josta tulee käydä ilmi kääntäjän nimi, allekirjoitus ja leima.

Huom! Hakijan tulee liittää kopiot työtodistuksista Opintopolun hakulomakkeelle 1.4.2025 klo 15 mennessä.

Opiskelijavalinta

Aloituspaikat: 20

Opiskelijat valitaan valintakurssin perusteella.

Valintakurssi on tutkintoon kuuluva viiden opintopisteen laajuinen opintojakso, joka vastaa noin 135 tunnin työpanosta. Valintakurssi toteutetaan Savonia-ammattikorkeakoulun verkko-oppimisympäristössä. Hakijoille lähetetään hakuajan jälkeen sähköpostilla ohjeet valintakurssille kirjautumista varten.

Valintakurssi avautuu 9.4.2025 klo 10.00 ja sulkeutuu 14.5.2025 klo 23.59.  

Valintakurssi jakautuu 5 osioon:

  1. Esihenkilövalmiudet tentti (0-20 p, saatava vähintään 5 pistettä)
  2. Esihenkilötoiminta ja asiantuntijuus tentti (0-20 p, saatava vähintään 5 pistettä)
  3. Osaamisen johtaminen ja kehittäminen tentti (0-20 p, saatava vähintään 5 pistettä)
  4. Self-leadership (englanninkielinen materiaali) tentti (0-10 p, saatava vähintään 3 pistettä)
  5. Tutkinto-ohjelmakohtainen motivaatiotehtävä, (0-30 p, saatava vähintään 12 pistettä)

Osiot 1–4 ovat yhteisiä kaikille seuraavien YAMK hakukohteiden hakijoille:

  • Tradenomi/restonomi (ylempi AMK), liiketoiminnan kehittäminen, verkkototeutus
  • Ylempi AMK, organisaation palvelumuotoilun asiantuntija, verkkototeutus
  • Sosiaali- ja terveysala (ylempi AMK), hyvinvointikoordinaattori, verkkototeutus
  • Sosiaali- ja terveysala (ylempi AMK), kliininen asiantuntija, palliatiivinen hoito, verkkototeutus
  • Sosiaali- ja terveysala (ylempi AMK), ensihoidon ja akuuttihoitotyön kehittäminen ja johtaminen, monimuotototeutus
  • Insinööri (ylempi AMK), teknologiajohtamisen asiantuntija, verkkototeutus

Valintakurssiin sisältyy lisäksi hakukohdekohtainen osio 5, jolla mitataan hakijan motivaatiota kyseisen tutkinto-ohjelman opintoihin. Hakijan tulee suorittaa kaikkien niiden tutkinto-ohjelmien hakukohdekohtainen osio, joihin hän on hakenut yhteishaussa.

Valintakurssin maksimipistemäärä on 100 pistettä. Jokaisesta osiosta on saatava vähintään 40 % osion maksimipisteistä, jotta osio on hyväksytysti suoritettu. Tutkinto-ohjelmakohtainen motivaatiotehtävä arvioidaan 80 hakijalta, jotka ovat saaneet valintakurssista korkeimmat pisteet ja jotka ovat suorittaneet osiot 1–4 hyväksytysti ja saaneet osioista yhteensä vähintään 18 pistettä.

Voidakseen tulla valituksi tutkinto-opiskelijaksi hakijan tulee suorittaa valintakurssi hyväksytysti. Valintakurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää, että

  • Hakija on suorittanut kaikki 4 osiota hyväksytysti (saanut jokaisesta osiosta 1–3 vähintään 5 pistettä ja osiosta 4 vähintään 3 pistettä)
  • Hakija on suorittanut osion 5 hyväksytysti (saanut vähintään 12 pistettä)
  • Hakija on saanut osioista 1–5 yhteensä vähintään 30 pistettä

Avoimen ammattikorkeakoulun suorituksen saavat kaikki hakijat, jotka ovat suorittaneet valintakurssin osiot 1–4 hyväksytysti ja saaneet osioista yhteensä vähintään 18 pistettä.

Voit tutustua opiskelijavalinnan yleisperiaatteisiin tarkemmin Hakeminen-sivulla.

Yksilölliset järjestelyt

Valintakurssi voi sisältää mm. monivalintatehtäviä, kirjoitustehtäviä ja aikarajallisia tenttejä. Jos tarvitset vamman, sairauden, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä (esim. lisäaika), niitä tulee hakea viimeistään 1.4.2025 klo 15.00 mennessä. Katso ohjeet Hakeminen-sivulta kohdasta Yksilölliset järjestelyt.


Kielitaitovaatimukset

Jos olet suorittanut aiemman tutkintosi muulla kuin suomen kielellä, sinun täytyy osoittaa suomen kielen taitosi erikseen määritellyllä aiemmalla tutkinnolla/tutkinnon osalla tai erillisellä kielitestillä. Tarkemmat tiedot kielitaitovaatimuksista julkaistaan marraskuun 2024 loppuun mennessä.

 

Opintojen rakenne

Tutkinnon laajuus on 90 opintopistettä. Opiskeluaika on noin kolme vuotta.

Rakenne:

  • alakohtaiset ammatilliset opinnot 30 op
  • monialaiset valinnaiset opinnot 30 op
  • opinnäytetyö 30 op

Opetuksen toteutus

Koulutus järjestetään monimuotototeutuksena. Opinnot koostuvat lähiopetuksesta, itsenäisestä opiskelusta, verkkoympäristössä opiskelusta, käytännön työstä ja kehittämistehtävistä.

Lähiopetusta on keskimäärin 1–2 päivää kuukaudessa. Lähiopetus järjestetään Kuopiossa Microkadun kampuksella. Osaan lähiopetuspäivistä voi osallistua verkon välityksellä. Lähiopetus järjestetään pääsääntöisesti torstaisin ja perjantaisin