Insinööri (AMK), tieto-
tekniikka, verkko-
toteutus
Tämän voi tehdä paremmin!
Koulutuspaikkakunta: Kuopio
Laajuus: 240 op, 4 vuotta
Tietotekniikan insinöörinä olet tietotekniikan suunnittelun, käytön, kehittämisen ja soveltamisen asiantuntija.
Savonian tietotekniikan koulutuksessa opit ammatilliset tiedot ja taidot, joita tarvitset kansainvälisellä tietotekniikka-alalla. Opinnoissa syvennyt ohjelmointiin, tietojärjestelmien määrittelyyn, suunnitteluun ja toteutukseen. Tutuiksi tulevat myös tietoverkot, tietoturva, palvelimet, tekoäly, tietokannat, pilvipalvelut ja IoT.
Suuntautumisesi mukaan opit ohjelmistojen suunnittelun ja toteutuksen joko web- tai sovelluskohtaisella käyttöliittymällä. Lisäksi opit tietokantojen integroinnin osaksi sovelluksia.
Myös valmisohjelmistojen käyttö ja räätälöinti eri sovelluksiin sopiviksi on osa opintoja. Yritysten ja organisaatioiden tietoverkkojen ja palvelinjärjestelmien suunnittelu, toteutus sekä ylläpito ovat niin ikään tärkeä osa opintoja. Työssäsi tietotekniikan insinöörinä olet teknologisen kehityksen kärkijoukossa. Valmistuttuasi sinulla laaja tietotekninen osaaminen: hallitset palvelujen, sovellusten ja toiminnan suunnittelun sekä kehittämisen.
Koulutuksen sisältö
Koulutuksesta saat tietotekniikka-alan asiantuntijatyössä tarvittavan osaamisen. Insinööriopinnot koostuvat perusopinnoista, tietotekniikan ammattiopinnoista, valinnaisista opinnoista, harjoittelusta ja opinnäytetyöstä.
Opinnot etenevät vuositeemojen mukaan:
Ensimmäisenä vuonna perehdyt tekniikan opiskeluun ja orientoidut ammattialaasi. Hankit tietotekniikan alan perustietämystä ja matemaattisluonnontieteen, viestinnän ja vieraiden kielten perusvalmiuksia. Opit myös projektityötaitojen perusteet.
Toisena vuonna opintojen ammatillisen osaamisen pohjaa laajennetaan: opit analysoimaan erilaisia ratkaisuja ja hallitsemaan suunnittelutyön perusperiaatteet. Tiimityötaitosi kehittyvät. Matematiikan ja fysiikan osaamisesi syvenee ja niiden käytännön soveltamistaidot vahvistuvat.
Kolmantena ja neljäntenä vuonna kykenet suunnittelemaan, toteuttamaan ja ylläpitämään laajoja järjestelmiä, ja perehdyt laajemmin talousaineisiin, kehittämisosaamiseen ja projektitoimintaan.
Merkittävä osa tietotekniikan insinöörin opinnoista on ammattiopintoja, jotka painottuvat laitetekniikkaan, ohjelmointiin, tietokantoihin, tekoälyyn, tietoverkkoihin, käyttöjärjestelmiin sekä tietojen ja taitojen käytäntöön soveltamiseen.
Ammattiopinnoissa korostuu tietotekniikka-alan jatkuva kehittyminen sekä laitteiden ja menetelmien jatkuva uusiutuminen. Opinnot tukevat myös ryhmätyötaitojen, vastuullisuuden ja esiintymistaitojen kehittymistä.
Satun tarina
”Kun luin rivin tietotekniikka, mietin miksi en ollut tajunnut tätä aiemmin. Tietotekniikka-ala kehittyy hirveää kyytiä ja koulutuksen jälkeen voi työllistyä laajasti eri tehtäviin. Tämä on just se minun juttu.”
Opiskelu tekniikan alalla
Tekniikan alalle tarvitaan jatkuvasti syvällistä ammattiosaamista sekä uusia ideoita. Valmistuttuasi sijoitut laaja-alaisesti asiantuntija- ja esimiestehtäviin. Savonian tekniikan ala tarjoaa monta mahdollisuutta.
Tutustu opetussuunnitelmaan
Koulutuksen laajuus on 240 opintopistettä ja opiskeluaika noin 4 vuotta. Koulutuksen sisältöä pääset tutkimaan tarkemmin opetussuunnitelman avulla.
Uramahdollisuudet
Tietotekniikka-alalla työskentelevien ammattikuva on laaja. Työtehtävät voi sisältää alaan liittyviä määrittely-, suunnittelu-, toteutus-, testaus-, käyttöönotto- ja ylläpitotehtäviä. Ala tarjoaa myös konsultointi-, myynti-, markkinointi-, hankinta- ja koulutustehtäviä.
Teknisen osaamisen lisäksi kokonaisuuksien hallinta, asiakaslähtöisyys ja palveluosaaminen kuuluvat oleellisena osana alan ammattikuvaan. Tietotekniikka-alan sovellukset ja työtehtävät myös kansainvälistyvät kiihtyvää vauhtia.
Koulutus antaa hyvän pohjan vastata alan vaatimuksiin ja tulevaisuuden haasteisiin. Tutkinto antaa myös monipuoliset mahdollisuudet uralla etenemiseen, jos tavoitteenasi on edetä asiantuntijatehtävistä esimerkiksi esihenkilö- ja johtotehtäviin.
Opintojesi kautta saat myös valmiudet oman yrityksen perustamiseen. Toimialojen kirjo, joille voit valmistumisesi jälkeen työllistyä, on erittäin monipuolinen.
Syksyn yhteishaku 2024
Hakuaika
28.08.2024 – 11.09.2024Hakeminen
Koulutukseen haetaan syksyn 2024 yhteishaussa, hakuaika päättyy 11.9.2024 klo 15.00.
Hakulomakkeen löydät Opintopolusta www.opintopolku.fi.
Lisätietoja yhteishausta ja hakemisesta, sekä yleiset hakukelpoisuusvaatimukset löydät Hakeminen-sivulta.
Kysyttävää hakemisesta? Ota yhteyttä
hakijapalvelut@savonia.fi
Puh. 044 785 7002
Kysyttävää koulutuksesta? Ota yhteyttä
Sami Lahti
etunimi.sukunimi@savonia.fi
Puh: 044 785 6337
Opiskelijavalinta
Aloituspaikat: 40
Aloituspaikoista ensikertalaisille: 36
Hakukelpoisuusvaatimukset: Yleinen hakukelpoisuus
Opiskelijat valitaan valintakurssin perusteella.
Valintakurssi on tutkintoon kuuluva viiden opintopisteen laajuinen opintojakso, joka vastaa noin 135 tunnin työpanosta. Valintakurssi toteutetaan Savonia-ammattikorkeakoulun verkko-oppimisympäristössä. Hakijoille lähetetään 24.9. mennessä sähköpostilla ohjeet valintakurssille kirjautumista varten.
Valintakurssi avautuu 25.9.2024 klo 10.00 ja sulkeutuu 30.10.2024 klo 23.59.
Valintakurssin maksimipistemäärä on 100 pistettä ja siitä on saatava vähintään 40 pistettä voidakseen tulla valituksi.
Avoimen ammattikorkeakoulun suorituksen saavat kaikki hakijat, jotka ovat suorittaneet valintakurssin hyväksytysti. Valintakurssi hyväksiluetaan valitun opiskelijan opintoihin.
Valintakurssi voi sisältää mm. monivalintatehtäviä, kirjoitustehtäviä ja aikarajallisia tenttejä. Jos tarvitset vamman, sairauden, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä Savonian järjestämällä valintakurssilla, niitä tulee hakea viimeistään 18.9.2024 klo 15.00 mennessä. Katso ohjeet Hakeminen-sivulta kohdasta Yksilölliset järjestelyt.
Opiskelijavalinnan yleisperiaatteisiin voit tutustua tarkemmin Hakeminen-sivulla
Suuntautumisen valinta
Tutkinto-ohjelmassa ei tehdä suuntautumisen valintaa. Koulutuksesta valmistuu tietotekniikan insinööriksi.
Opintojen rakenne
Tietotekniikan insinööriopintojen laajuus on 240 opintopistettä. Opiskeluaika on noin 4 vuotta.
Opintojen rakenne:
- perusopinnot 50 op
- ammattiopinnot 120 op
- Valinnaiset ammattiopinnot 10 op
- valinnaiset opinnot 15 op
- ammattitaitoa edistävä harjoittelu 30 op
- opinnäytetyö 15 op
Perusopinnot antavat tieto- ja viestintätekniikan taustatiedot ja valmiudet, joita syvennetään edelleen ammatti- ja syventävissä opinnoissa. Perusopinnot antavat myös talousaineiden, viestinnän, kielten sekä matemaattis-luonnontieteellisten aineiden perusosaamisen.
Ammattiopinnot painottuvat laitetekniikkaan, ohjelmointiin, tietokantoihin, tekoälyyn, tietoverkkoihin, käyttöjärjestelmiin sekä tietojen ja taitojen käytäntöön soveltamiseen. Ammattiopinnoissa korostuu tietotekniikka-alan jatkuva kehittyminen sekä laitteiden ja menetelmien jatkuva uusiutuminen. Opinnot tukevat myös ryhmätyötaitojen, vastuullisuuden ja esiintymistaitojen kehittymistä.
Valinnaiset ammattiopinnot mahdollistavat oman osaamisen syventämistä oman mielenkiinnon ja työllistymisen kannalta.
Valinnaiset opinnot mahdollistavat osaamisesi laajentamista monialaisesti ammatillista kehittymistä tukien.
Harjoittelussa perehdyt käytännön toimintaan ja hankit valmiuksia erilaisten toimintatapojen ja työmenetelmien valintaan, käyttöön ja soveltamiseen. Harjoittelussa opit myös kehittämään työelämälähtöisesti uusia ratkaisuja ja toiminnan laatua. Harjoittelu valmentaa työelämän vaatimuksiin liittyvää ammatillista osaamista, sekä auttaa työllistymään koulutusta ja suuntautumista vastaaviin tehtäviin.
Opinnäytetyö on työelämäläheinen oppimisprosessi, jota Savonian asiantuntijat tukevat ja ohjaavat. Tavoitteena on, että samalla kun oma asiantuntijuutesi kasvaa, myös organisaatio jonne työ tehdään, kehittyy ja hyötyy opiskelijan panoksesta. Opinnäytetyö tarjoaa joustavan portin siirtyä työelämään ja mahdollistaa verkostoitumisen omalla alallaan.
Opetuksen toteutus
Koulutus järjestetään verkkototeutuksena. Opinnot suoritetaan kokonaan verkossa.
Opinnot koostuvat itsenäisestä opiskelusta, verkko-opiskelusta, verkkovälitteisesti tehtävistä ryhmätöistä ja etäluennoista.
Opintoihin sisältyy verkko-opetusta noin kolmena päivää kuukaudessa.
Opiskelu on päätoimista. Yksi lukuvuosi on laajuudeltaan noin 60 op ja sen suorittamiseen vaaditaan keskimäärin 1600 tunnin työpanos.