Opiskelija käyttää tietokonettaan kotonaan.

Agrologi (ylempi AMK), maaseutu-
yritysten strateginen kehittäminen, monimuoto-
toteutus

Kehitä osaamistasi ja työelämää!

Koulutuspaikkakunta: Iisalmi
Laajuus: 60 op, 1,5-2 vuotta

Agrologin ylempi ammattikorkeakoulututkinto kehittää tietotaitoasi uudistavan johtamisen, verkostomaisen työskentelyn ja maaseutuyrityksen liiketoiminnan uudistamisen alueilla. 

Suomalainen maaseutu ja siellä oleva elinkeinotoiminta muuttuu ja kehittyy jatkuvasti.  Muutoksesta huolimatta laadukkaan sekä turvallisen ravinnon ja sen raaka-aineiden tuottaminen on maatalouden perustehtävä myös jatkossa.

Tärkeitä tekijöitä ovat eläinten hyvinvointi, ympäristöstä ja ruokaketjun turvallisuudesta huolehtiminen, teknologian järkevä hyödyntäminen sekä toisiaan täydentävät maaseutuelinkeinot. Tavoitteenamme on elinvoimainen ja hyvinvoiva maaseutu.  

Agrologin YAMK-tutkinnon suoritettuasi osaat tunnistaa maaseutuyritysten ja muiden organisaatioiden kehittämistarpeita. Sinulla on kyky kehittää maaseutuyritysten liiketoimintaa ja osaat luoda niihin uusia liiketoimintamalleja. Lisäksi koulutus harjaannuttaa sinut ennakoimaan maaseutuelinkeinoissa tapahtuvia muutoksia ja toimimaan alan kehittäjänä. 

Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suoritettuasi sinulla on entistäkin vahvempi ammatti-identiteetti sekä halua ja osaamista työskennellä suomalaisen maaseudun hyväksi. 

Koulutus toteutetaan monimuotototeutuksena. Opiskelu onnistuu joustavasti työn ohella kotipaikkakunnasta riippumatta, osittain verkossa työskennellen.  

Koulutus toteutetaan monimuotototeutuksena. Opiskelu onnistuu joustavasti työn ohella kotipaikkakunnasta riippumatta, osittain verkossa työskennellen.  

”Savonian agrologeilla on hyvät ryhmätyötaidot, joita työelämässä tarvitaan koko ajan. Savoniasta valmistuneilla on hyvä talousosaaminen ja kiinnostus talouteen. Taloutta tarvitaan vahvana näkökulmana myös kasvi- ja kotieläinpuolella asiantuntijatyössä. YAMK-tutkinto tarjoaa henkilöstölle kanavan kasvattaa osaamistaan ja kehittää itseään laajemmin kuin työssä oppiminen mahdollistaa. Kouluttautuminen parantaa innostusta ja motivaatiota työhön sekä mahdollistaa erikoistumisen omaa osaamista kiinnostuksen kohteisiinsa syventäen.”  

Toimitusjohtaja Katri Kostamo, ProAgria Itä-Suomi

Koulutuksen sisältö

Agrologin YAMK-opinnot ovat työelämäläheiset. Tutkinnon pakollisissa ammattiopinnoissa (20 op) keskityt maaseutuyrityksen liiketoiminnan kehittämiseen muuttuvassa toimintaympäristössä. Pakolliset ammattiopinnot toteutat tiimiopintoina todellisen maaseutuyrityksen kehittämistapauksessa ensimmäisen lukuvuoden aikana.

Toisena lukuvuonna pääset lisäämään osaamistasi sekä edistämään alaa ideoimalla ja suunnittelemalla uusia kehittämishankkeita. Osana opintoja tarjoamme myös valmennusta, jonka tavoitteena on kehittää sinua henkilökohtaisesti sekä ammatillisesti.

Valinnaisissa opinnoissa (10 op) voit suunnata osaamistasi omien tavoitteidesi ja urasuunnitelmiesi mukaan.


Valinnaisissa opinnoissa (10 op) voit suunnata osaamistasi omien tavoitteidesi ja urasuunnitelmiesi mukaan.

Patrik opiskeli agrologin YAMK-tutkinnon.

Patrikin tarina

”YAMK-tutkintoon tarvittava kahden vuoden työkokemus kertyi juuri ja juuri täyteen, kun keväällä 2021 kirjoitin hakemusta ja ennakkotehtäviä sekä osallistuin haastatteluun. Hakuvaiheen ennakkotehtävät antoivat ensimmäisiä vihjeitä siitä mitä YAMK-opinnot tulisivat olemaan.”

Sanna opiskelee agrologin ylempää AMK-tutkintoa.

Sannan tarina

”Toivon ja uskon tämän koulutuksen lisäävän ammattiosaamistani sekä tuovan laajempaa näkemystä myös työelämään. Jotta asiat menisivät loogisesti, lisäkoulutuksen pitäisi näkyä myös positiivisesti palkkakehityksessä.”

Anna opiskelee Maaseudun kehittämisen tutkinto-ohjelma (ylempi AMK)

Annan tarina

”Opinnot olivat hyvin kytketty työelämään, sillä opinnot suoritettiin kurssitöinä tiimeissä oikeille maatalousyrityksille. Opiskelun pystyi suorittamaan työn ohella, sillä lähipäiviä oli noin kuukauden välein.”

Opiskelija seisoo kirjastossa kirja kädessä.

Opiskelu luonnonvara-alalla

Luonnonvara-alaa opiskellaan Iisalmen monialaisella kampuksella. Käytännönläheinen, monipuolinen, mielenkiintoinen ja vahvasti tulevaisuuteen suuntautuva ala odottaa asiantuntijoita.

Opiskelijat tekevät ryhmätyötä yhteistyötilassa.

Savonia Master School

Työ- ja toimintaympäristön muuttuessa osaamisen kehittäminen ja uusimman tiedon hakeminen on tie työmarkkinoilla menestymiseen. Opiskelemalla ylemmän korkeakoulututkinnon Savonia Master Schoolissa kasvatat osaamistasi ja saat tietotaidon työelämän kehittämiseen. Ylempi AMK-tutkinto on väylä vastuullisempiin ja vaativampiin tehtäviin.

Opiskelijoita luokassa Iisalmen kampuksella.

Tutustu opetussuunnitelmaan

Koulutuksen laajuus on 60 opintopistettä ja opiskeluaika noin 2 vuotta. Koulutuksen sisältöä pääset tutkimaan tarkemmin opetussuunnitelman avulla.

Agrologiopiskelijat tutkimassa tablettitietokonetta.

Luonnonvara-ala somessa

Tutustu Savonian luonnonvara-alaan somessa.

Agrologiopiskelija ja lehmä.

Meijän Luvalla -lehti

Tutustu luonnonvara-alan työelämään ja opintoihin Savonian agrologiopiskelijoiden oman lehden kautta.

Uramahdollisuudet

Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot on suunnattu jo työelämässä oleville korkeakoulututkinnon suorittaneille. YAMK-tutkinto laajentaa ja syventää osaamistasi sekä antaa tarvittavat teoreettiset tiedot alan vaativissa asiantuntija- ja johtamistehtävissä toimimiseen.

YAMK-tutkinto antaa saman kelpoisuuden julkiseen virkaan kuin yliopistoissa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto. Ylempi AMK-tutkinto on väylä vastuullisempiin ja vaativimpiin tehtäviin.

Kevät 2025, 2. yhteishaku

Hakuaika

11.03.2025 – 25.03.2025

Hakeminen

Koulutukseen haetaan kevään 2025 toisessa yhteishaussa, hakuaika päättyy 25.3.2025 klo 15.00.

Hakulomakkeen löydät Opintopolusta www.opintopolku.fi.

Lisätietoja yhteishausta ja hakemisesta löydät Hakeminen-sivulta.

Kysyttävää hakemisesta? Ota yhteyttä

hakijapalvelut@savonia.fi
Puh. 044 785 7002

Kysyttävää koulutuksesta? Ota yhteyttä

heli.wahlroos@savonia.fi  
Puh. 044 785 6656

Pohjakoulutus- ja työkokemusvaatimukset

Koulutus on suunnattu agrologin ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneille. Hakukelpoisuuden antaa myös muu soveltuva korkeakoulututkinto tai vanhamuotoinen opistoasteen tutkinto tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto. Opistoasteen tutkintoja ei pääsääntöisesti ole enää voinut suorittaa 2000-luvulla. Esimerkiksi lähihoitajan, merkantin ja mekaanikon tutkinnot eivät ole opistoasteen tutkintoja.

Tutkinnon lisäksi hakijalla täytyy olla vähintään kaksi vuotta (24 kk) luonnonvara-alan työkokemusta tutkinnon suorittamisen jälkeiseltä ajalta.

Työkokemus

Hakukelpoisuuteen vaadittava kahden vuoden (24 kk) työkokemus täytyy olla kertynyt aikavälillä tutkintotodistuksen myöntämispäivästä heinäkuun loppuun (31.7.2025).

Työkokemus ilmoitetaan hakulomakkeella täysinä kuukausina. Osa-aikatyön tunnit tulee muuntaa kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta. Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Rinnakkaisista työsuhteista voi saada työkokemuskuukausia vain päätoimista työskentelyä vastaavan määrän. Varusmiespalvelusta, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelusta tai hoitovapaata ei lasketa työkokemukseksi.

Työkokemuksen määrä ja laatu tulee osoittaa työtodistuksin. Työtodistuksesta tulee ilmetä organisaation nimi, työsuhteen alkamis- ja päättymispäivämäärät, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Työtodistuksessa tulee myös olla todistuksen antajan nimi ja virallinen allekirjoitus sekä allekirjoituspäivämäärä. Viralliseksi allekirjoitukseksi hyväksytään todistuksen antajan omakätinen allekirjoitus tai sähköinen allekirjoitus (kaunokirjoitusfontilla tehty allekirjoitus ei ole virallinen). Voimassaolevasta työsuhteesta tulee pyytää työnantajalta väliaikainen työtodistus, mikäli työkokemuksen määrää ei voi todistaa muilla aikaisemmilla työtodistuksilla. Työsopimuksia ei voida huomioida.

Alan päätoiminen yrittäjyys voidaan hyväksyä myös työkokemukseksi. Todistaakseen yrittäjyyden hakijan tulee toimittaa YEL-vakuutustodistus (YEL= yrittäjäeläkevakuutus) ja ote Kaupparekisteristä (tai muusta vastaavasta, jossa näkyy yrityksen nimi, toimiala ja aika jolloin yritys on ollut toiminnassa). Agrologin (ylempi AMK) tutkintoon hakevilta hyväksytään myös MYEL-vakuutustodistus (MYEL= maatalousyrittäjän eläkevakuutus).

Ulkomailla hankittu työkokemus todistetaan vastaavin virallisin dokumentein. Mikäli työtodistus on kirjoitettu muulla kielellä kuin suomi, ruotsi tai englanti, on alkuperäiskielisen todistuskopion lisäksi toimitettava kopio virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemästä käännöksestä, josta tulee käydä ilmi kääntäjän nimi, allekirjoitus ja leima.

Huom! Hakijan tulee liittää kopiot työtodistuksista Opintopolun hakulomakkeelle 1.4.2025 klo 15 mennessä.

Opiskelijavalinta

Aloituspaikat: 20

Opiskelijat valitaan valintakurssin perusteella.

Valintakurssi on tutkintoon kuuluva viiden opintopisteen laajuinen opintojakso, joka vastaa noin 135 tunnin työpanosta. Valintakurssi toteutetaan Savonia-ammattikorkeakoulun verkko-oppimisympäristössä. Hakijoille lähetetään hakuajan jälkeen sähköpostilla ohjeet valintakurssille kirjautumista varten.

Valintakurssi avautuu 9.4.2025 klo 10.00 ja sulkeutuu 14.5.2025 klo 23.59. 

Valintakurssin maksimipistemäärä on 100 pistettä, joka jakautuu 3 osioon. Jokaisesta osiosta on saatava vähintään 40 % osion maksimipisteistä, jotta osio on hyväksytysti suoritettu. Motivaatioessee arvioidaan kahdeksaltakymmeneltä (80) eniten pisteitä saaneelta hakijalta, jotka ovat suorittaneet osiot 1–2 hyväksytysti ja saaneet osioista yhteensä vähintään 32 pistettä.

Valintakurssi koostuu seuraavista osioista:

  1. Tentti (0–30 p., saatava vähintään 12 pistettä)
  2. Videotehtävä (0–50 p., saatava vähintään 20 pistettä)
  3. Motivaatioessee (0–20 p., saatava vähintään 8 pistettä)

Voidakseen tulla valituksi tutkinto-opiskelijaksi hakijan tulee suorittaa valintakurssi hyväksytysti. Valintakurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää, että

  1. hakija on suorittanut osiot 1-2 hyväksytysti (ja saanut niistä yhteensä vähintään 32 pistettä)
  2. hakija on suorittanut osion 3 hyväksytysti (saanut vähintään 8 pistettä)
  3. Hakija on saanut osioista 1-3 yhteensä vähintään 40 pistettä.

Hakukohde ei ole mukana valintakoeyhteistyössä. Muualla suoritetun valintakokeen tai valintakurssin tulos ei kelpaa tähän hakukohteeseen, eikä suoritetun valintakurssin tulos muihin hakukohteisiin.

Voit tutustua opiskelijavalinnan yleisperiaatteisiin tarkemmin Hakeminen-sivulla.

 

Yksilölliset järjestelyt

Valintakurssi voi sisältää mm. monivalintatehtäviä, kirjoitustehtäviä ja aikarajallisia tenttejä. Jos tarvitset vamman, sairauden, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä (esim. lisäaika), niitä tulee hakea viimeistään 1.4.2025 klo 15.00 mennessä. Katso ohjeet Hakeminen-sivulta kohdasta Yksilölliset järjestelyt.

Kielitaitovaatimukset

Jos olet suorittanut aiemman tutkintosi muulla kuin suomen kielellä, sinun täytyy osoittaa suomen kielen taitosi erikseen määritellyllä aiemmalla tutkinnolla/tutkinnon osalla tai erillisellä kielitestillä. Tarkemmat tiedot kielitaitovaatimuksista julkaistaan marraskuun 2024 loppuun mennessä.

 

Opintojen rakenne

Agrologin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon laajuus on 60 opintopistettä. Opintojen kesto on noin 1,5–2 vuotta.

Opintojen rakenne:

  • alakohtaiset ammattiopinnot 20 op
  • monialaiset valinnaiset opinnot 10 op
  • opinnäytetyö 30 op

Laadit opintojesi aluksi henkilökohtaisen opiskelu- ja urasuunnitelman. Aikaisemmin hankkimasi osaaminen ja sen hyväksi lukeminen voi vaikuttaa opiskeluaikaasi lyhentävästi.

Koulutuksen vastuuopettaja yhdessä Savonian muun henkilöstön kanssa ohjaavat ja tukevat henkilökohtaisten tavoitteittesi määrittelemisessä ja saavuttamisessa.

Opetuksen toteutus

Koulutus järjestetään monimuotototeutuksena. Opinnot koostuvat lähiopetuksesta, tiimityöstä, itsenäisestä opiskelusta, verkkoympäristössä opiskelusta, käytännön työstä ja kehittämistehtävistä.

Lähiopetusta on kolme päivää (ke–pe) kerran kuussa Iisalmen kampuksella. Suosittelemme osallistumista lähiopetukseen Iisalmessa, mutta tarjoamme myös mahdollisuuden osallistua etänä.

Lähiviikot ovat syksyllä 2025 viikoilla 37, 40, 44 ja 50 ja keväällä 2026 viikoilla 3, 7, 11, 15 ja 17.