Huoltovarmuus kulkee arjessa mukana
Osaatko sinä toimia, jos normaalit arjen rutiinit järkkyvät? Entä oletko varautunut erilaisiin häiriötilanteisiin?
Savonia-ammattikorkeakoulu ja ILCA – Innovations Laboratories for Climate Actions -hanke järjestää torstaina 29.2. luentotilaisuuden, jossa Savonian asiantuntijat tuovat kokonaisturvallisuuteen kolme erilaista näkökulmaa: tekoäly, eettinen ruoantuotanto sekä 72h varautuminen.
Sosiaali- ja terveysalan lehtori, pitkän linjan pelastustyön ammattilainen sekä väitöskirjatutkija Marko Tolonen muistuttaa, että varautumista voi harjoittaa jo arjen perustaidoissa.
– Varautuminen ei ole vain sitä, että kaappi täytetään ruoalla. Varautumista voi harjoitella vaikka ostamalla kalan ja perkaamalla sen itse tai harrastamalla luonnossa liikkumista, metsästystä, kalastusta ja erätaitoja. Perinteisessä maalaismökissä asuvalle hyvä varautuminen ja huoltovarmuus ovat osa arkea.
Äkillinen häiriötila voisi olla esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko. Varautuminen 72 tunnin eli kolmen vuorokauden häiriötilaan ei Tolosen mukaan ole suomalaiselle mahdoton ponnistus.
– Aika paljon meiltä löytyy välineistöä jo valmiiksi. Tutkimusten mukaan erityisesti naiset ovat keskimääräisesti paremmin varautuneita, ehkä siksi, että he suunnittelevat kotitalouden hankintoja muutenkin miehiä enemmän. Miehille sitten varautuminen kodin ulkopuolella, kuten kalastamisen tai luonnossa liikkumisen mukaan on usein tutumpaa.
Henkinen kriisinkestävyys on toisesta välittämistä
Varautuminen on toisaalta myös toisista ihmisistä välittämistä. Jokainen pitää toki huolen omasta perheestä ja ystävistä, mutta Tolonen muistuttaa, että myös muista ympärillä olevista ihmisistä voi pitää huolta jo pienillä teoilla, kuten kysymällä mitä kuuluu ja tarvitseeko toinen apua.
– Kun otamme toiset huomioon tavallisessa arjessa, on luontevaa jatkaa sitä myös häiriötilanteissa tai kriisin uhatessa.
Tule kuulemaan aiheesta lisää ja kahville 29.2.2024 klo 17-18 SalaCavalaan. Savonia-ammattikorkeakoulu tarjoaa kahvit ja pullat 50 ensimmäiselle.