Description | The global food system is facing challenges. Challenges are created by e.g. population growth, urbanization, and climate change. It is no longer enough to improve the efficiency of the raw material and value chains of the food sector, which have been built up over decades, but the structure of the food system must be radically reinvented in the face of sustainability challenges. However, the development of competitive and truly sustainable innovations for the food industry requires deep collaboration in order to find and pilot new business opportunities to be successful.The aim of the Agri-Food Network project is to increase mutual cooperation and innovation between R&D organizations and food chain companies regionally, nationally, and internationally. The project strengthens the activities of the Agri-Food Cluster North Savo and its role as a key actor in developing the food chain in the Pohjois-Savo region. The goal is to understand the needs of and increase commitment of related R&D organizations and companies to the cluster's operations and to create customer-oriented services for both cluster members and external target groups. The Agri-Food Network project expands regional cooperation to cover the entire food production chain, from initial production to processing to consumer-facing markets. The main focus of the project is internationalization and the utilization of international networks to enable the development of the cluster, business growth, and R&D investments. The project supports the green transition and sustainable operating methods in the food chain in Pohjois-Savo and its organizations. In addition, the goal of the project is to expand the utilization of various technological and digital solutions in the development of the food chain. |
Partners | Hanketta toteuttavat yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus, Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset sekä Ylä-Savon ammattiopisto. Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat kehitysyhtiöt Navitas Kehitys Oy ja SavoGrow Oy. Agri-Food Network -hankkeessa laajennetaan alueellista yhteistyötä kattamaan koko ruokatuotantoketju alkutuotannosta jatkojalostukseen ja markkinoille asti. Hankkeen pääkohderyhmänä ovat tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimijat (TKI-toimijat) sekä ruokaketjun yritykset. Ruokaketjun yritykset käsittävät alkutuottajat, jatkojalostajat, tukku- ja vähittäiskaupat sekä julkisen ja yksityisen sektorin ammattikeittiöt. Ruokaketjua tukevia toimijoita ovat kone- ja laitevalmistajat, teknologia- ja digiratkaisujen toimittajat, raaka-ainetoimittajat , kuljetusalan sekä jätehuollon toimijat. |