Savonia-brändätty kahvikuppi pöydällä kannettavan tietokoneen vieressä.

Savonia-artikkeli Pro: Mikä ihmeen Pro artikkeli?

Savonia-artikkeli Pro on kokoelma monialaisen Savonian asiantuntemusta eri aiheista.

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Savonialla toteutettiin talvella 2024 merkittävä uudistus artikkelijulkaisussa, kun Ihmisiä, ilmiöitä ja innovaatioita -sivustolla julkaistavat artikkelit jaettiin kahteen ryhmään: yleistajuisiin artikkeleihin sekä ammatilliselle yleisölle suunnattuihin Pro artikkeleihin. Näin erityyppiset artikkelit löytävät paremmin lukijansa. Uudistusta vauhditti Opetus- ja kulttuuriministeriön ammattikorkeakoulujen perusrahoituksen rahoitusmallin muutos laskentakriteereihin julkaisujen osalta. (Haapamäki, J. 2024.)

Ammattikorkeakoulujen tuottamat julkaisut muodostavat noin kahden prosentin osuuden ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta. Aiemmin jokainen julkaisu on ollut samanarvoinen riippumatta julkaisutyypistä, mutta tähän on tulossa muutos vuoden 2025 alusta. Koska OKM laskee julkaisuihin perustuvan rahoituksen kolmen edeltävän vuoden julkaisujen perusteella, se itse asiassa soveltaa uuden rahoitusmallin kertoimia käytäntöön takautuvasti. (Hermiö, A., Wallin, R., Merimaa, M. & Hintsa, M. 2024; OKM 2024.)

Uudessa rahoitusmallissa painotetaan ammatillista ja tieteellistä julkaisutoimintaa. Suurelle yleisölle suunnatuilla julkaisuilla (julkaisuluokka E), taidejulkaisuilla (F) ja audiovisuaalisilla julkaisuilla sekä viestintäteknisillä sovelluksilla (I) on kerroin 0,4. Tieteellisillä ja ammatillisilla julkaisuilla (julkaisuluokat A-D) kerroin on 1. Eri kertoimien käyttäminen huomioi myös erilaisien julkaisujen tuottamiseen käytettyä työpanosta. Avoimen julkaisemisen kerroin säilyy julkaisuluokissa A-E eli avoimesti julkaistulla tai rinnakkaistallennetulla kerroin on 1,2.

Hermiö, Wallin, Merimaa ja Hintsa tarkastelivat kevättalvella 2024 artikkelissaan rahoitusmallin muutoksen vaikutuksia eri ammattikorkeakouluihin. Heidän arvionsa perusteella suhteellisesti eniten julkaisupisteet olisivat pudonneet Savonia-ammattikorkeakoululla ja Novia AMK:lla, mikäli julkaisuja ei olisi uudistettu ja uutta pro-kategoriaa ei olisi luotu. (Hermiö, A., Wallin, R., Merimaa, M. & Hintsa, M. 2024).

Savonialla lähdettiinkin kehittämään Savonialle ammatillista julkaisukanavaa yleistajuisten rinnalle nopealla aikataululla. Kiitos nopeasta reagoinnista kuuluu sekä valppaalle julkaisuryhmälle että viestinnälle, joka pystyi pikaisella aikataululla toteuttamaan uudistukset.

Mikä on ammatillinen julkaisu?

Artikkelit Pro -toimituskunta kokoontui ensimmäistä kertaa huhtikuussa 2024. Tapaamisessa käytiin läpi artikkelien julkaisuprosessia ja todettiin välttämättömäksi luoda yhteisiä kriteereitä sille, mitkä tekijät erottavat ammatilliselle yleisölle suunnatut artikkelit yleistajuisista. Ammattikorkeakoulut ovat toivoneet yhteistä valtakunnallista ohjeistusta ja kriteeristöä, jotta julkaiseminen säilyisi tasalaatuisena. Ennen kuin tällainen yhteinen kriteeristö on olemassa, linjauksia tehdään Savonian sisäisesti.

Opetus- ja kulttuuriministeriö määrittelee ammatilliset julkaisut julkaisuiksi, jotka levittävät tutkimukseen ja kehitystyöhön perustuvaa tietoa ammattiyhteisön käyttöön. Ammatillisten julkaisujen pääasiallinen lukijakunta on alalle koulutettua ja soveltaa tietoa käytännön työssään. Lisäksi ammatillinen julkaisu tuottaa uutta tietoa ammatillisen yhteisön käyttöön. Eli julkaisun tuottamia tietoja ei ole aikaisemmin julkaistu vastaavassa muodossa. Ministeriö huomauttaa kuitenkin, ettei ammatillisten artikkelien tarvitse perustua alkuperäistutkimukseen. (OKM 2023)

Myös ministeriö toteaa, että yhteinen, vakiintunut kriteeristö puuttuu. Vaikka sen näkemys antaa joitakin määrittelyn suuntaviivoja, on se kuitenkin varsin pintapuolinen. Lisäksi ammatilliset julkaisut sijoittuvat jonnekin yleistajuisten ja toisaalta tieteellisten julkaisujen välimaastoon, joten rajanvetoa on tehtävä kahteen suuntaan.

Ammatilliset artikkelit Savonia-ammattikorkeakoulussa

Savonia-artikkelit ovat suurelle yleisölle suunnattuja yleistajuisia artikkeleita. Savonia-artikkeli Pro kategoriassa taas julkaistaan ammattilaisille suunnattuja artikkeleita. Merkintä Pro kertoo lukijalle, että artikkeli on suunnattu ammattilaisille, joilla on jo ymmärrystä artikkelin aihepiiristä ja joille artikkelin sisällöstä voi olla hyötyä omassa työssä. Yleistajuisissa Savonia-artikkeleissa tätä ei edellytetä, vaan sisältö on ymmärrettävää, vaikkei aihe olisikaan entuudestaan tuttu. Päätöksen sekä yleistajuisten artikkelien että pro-artikkeleiden julkaisusta ja kategoriasta tekee toimituskunta. (Santra 2024.)

Toimituskunta on tehnyt määrittelyä arvioimalla Savonialla keväällä 2024 julkaistuja ammatillisia ja yleistajuisia artikkeleita. Useimmiten päätös siitä, kumpaan kategoriaan artikkeli kuuluu, on ollut varsin selvä. Välillä vastaan on tullut kuitenkin rajatapauksia, joita tutkimalla ja vertailemalla on päästy pohtimaan, mitkä tekijät erottavat yleistajuisia ja ammatilliselle yleisölle suunnattuja artikkeleita.

Arvioinnin apuna on käytetty muun muassa seuraavia kysymyksiä:

Näkyykö julkaisussa Savonialla tehty työ?

Näkyykö julkaisussa kirjoittajan asiantuntemus?

Tuottaako julkaisu uutta tietoa, uutta näkökulmaa aiheeseen?

Näkyykö julkaisussa kirjoittajan oma panos riittävästi?

Näiden kysymysten perusteella toimikunta näkee ammatillisten artikkelien tunnusmerkkeinä seuraavat tekijät. Ammatillisessa artikkelissa tulee selvästi esiin

1) kytkös Savoniaan,

2) kirjoittajan (Savonian henkilökuntaan kuuluva) oma panos

3) sekä hänen tekemänsä oivallukset/kehittämistyö/syntynyt uusi ymmärrys.

Näiden lisäksi ammatillisessa artikkelissa käytetään joko kokonaan tai osin sellaista ammattisanastoa, jota asiaan perehtymättömän ei voida olettaa tuntevan. Se ei pyri selittämään asiaa auki suurelle yleisölle, vaan kirjoittaja olettaa, että lukijalla on jo olemassa alan tai aiheen tietotaitoa. Ammatillinen artikkeli myös tuottaa sellaista tietoa, jota ammattiyhteisö voi hyödyntää omassa työssään sekä sitoo tekstinsä jo olemassa olevaan tietoon, artikkeleihin tai tutkimuskirjallisuuteen. Kirjoittaja siis ajattelee pro artikkelia kirjoittaessaan kirjoittavansa henkilölle, joka tuntee aihepiiriä jo valmiiksi ja jolla on mahdollisuus hyödyntää tai soveltaa tietoa työssään.

Savonian ääni kuuluviin artikkeleissa

Savonian julkaisutoiminnan tavoitteena on jakaa tietoa ja osaamista sekä Savonian asiantuntijoiden tekemää arvokasta työtä ympäröivälle yhteiskunnalle, oli kyse sitten opetuksesta, asiantuntijatyöstä, tutkimus- ja kehittämistoiminnan tuloksista, kansainvälisistä trendeistä tai yritysten kanssa tehtävästä yhteistyöstä. (Lähde: Savonian Santra 2024.)

Savonian uudessa strategiassa vuosille 2025-2028 määritellään, että aktiivisella julkaisutoiminnalla edistetään vaikuttavuutta ja Savonian äänen vahvistamista yhteiskunnallisissa keskusteluissa. Tavoitteena on, että Savonian asiantuntijat osallistuvat rohkeasti alojensa keskusteluun sekä viestivät eri kanavilla koulutuksen ja tutkimus-,kehitys- ja innovaatiotoiminnan aiheista. (Savonian strategia 2025-2028.)

Koulutuksessa ja opetuksessa tehdään jatkuvasti kehittämistyötä, jonka soisi saavuttavan laajemman asiantuntijayhteisön. Opettajat yksin ja yhdessä kollegoiden kanssa luovat uusia pedagogisia innovaatioita, ohjaavat työelämän tutkimuksellista kehittämistä ja tukevat tulevaisuuden osaamispääoman rakentumista. Erityisesti ammatillisten artikkelien avulla opettaja tekee asiantuntijuuttaan näkyväksi ja avaa mahdollisuuksia verkostoitumiseen kansallisesti ja kansainvälisesti. Yhteiskirjoittaminen opiskelijoiden ja sidosryhmien kanssa puolestaan tuo esille toimintamme monitahoisuutta. Julkaisutoiminnan kautta vahvistamme Savonian asemaa koulutuksen edelläkävijänä.

Julkaisut ovat keskeisiä myös TKI-toiminnan vaikuttavuudelle ja näkyvyydelle. Samalla ne toimivat referensseinä uusille hankkeille. Vaikuttavuus pohjautuu Savonian strategisiin tavoitteisiin, joilla edistetään resurssiviisautta ja -tehokkuutta, vastuullisuutta ja kokonaisturvallisuutta. Julkaisujen tulisi näkyä paikallisesti, alueellisesti ja kansainvälisesti. Julkaisut edistävät kiertotaloutta, tehden arvonluontiin kuuluvaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotyötä näkyväksi. Olemme edelläkävijöitä esimerkiksi ilmasto- ja vesiturvallisuudessa, kestävän liiketoiminnan TKI –toiminnassa, sekä systeemisessä muutoksessa ja tulevaisuustyössä, kaikki teemoja joita kannattaa tuoda esille.

Yksi keskeinen kanava tähän keskusteluun on Savonian Ihmisiä, ilmiöitä ja innovaatioita -sivusto, jossa Savonian artikkelit julkaistaan. Tuoreimmat artikkelit nousevat Savonia.fi -sivuston etusivulle sekä alakohtaisille pääsivuille aihetunnisteiden eli tagien avulla. Osa pro artikkeleista nousee myös tiedejatutkimus.fi -uutisiin.

Artikkeleita kirjoittamalla, olipa kyse yleistajuisista tai ammatillisista artikkeleista, jokainen henkilökunnan jäsen voi viestiä työnsä ja alansa ajankohtaisista ilmiöistä sekä tuoda osaamistamme ja vaikuttavuuttamme näkyväksi.

Kirjoittajat:

Aino-Maria Savolainen, viestintäasiantuntija

Anu Räty-Härkönen, informaatikko

Nina Huotari, koulutuspäällikkö

Tuomo Eskelinen, tutkimuspäällikkö

Lähteet:

Haapamäki, J. 7.2.2024. Opetusneuvos. Ammattikorkeakoulujen rahoitusmalli julkaisutiedonkeruun näkökulmasta. Opetus- ja kulttuuriministeriö. Esitys. Ammattikorkeakoulujen julkaisuverkoston lähipäivä: Laatua julkaisemiseen! Helsinki

Hermiö, A., Wallin, R., Merimaa, M. & Hintsa, M. 2024. Ammattikorkeakoulujen julkaisutoimintaa ohjataan takautuvasti – miltä vuoden 2022 julkaisumäärät näyttävät uuden rahoitusmallin valossa? Haaga-Helia: eSignals. Viitattu 9.7.2024

OKM:n korkeakoulujen tiedonkeruukäsikirja 2023. Viitattu 14.8.2024

Opetus- ja kulttuuriministeriö 2024. Ehdotus ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen valtakunnallisten rahoitusmallien uudistamiseksi vuodesta 2025 alkaen : Työryhmämuistio sivu 51-52 Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja: 2024:4. Viitattu 14.8.2024

Savonian sisäinen intra Santra: Näin kirjoitat Savonia-artikkelin. 2024.

Savonian strategia vuosille 2025-2028.