Ilmkuvassa näkyy turkoosia merta ja rannikkokaupunki.

Savonia-artikkeli: Vertailussa tutkintokoulutus sekä työelämä Turkissa ja Suomessa

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Tuplatutkinnolla röntgenhoitajaksi Suomeen

Muutin Suomeen Turkista neljä vuotta sitten. Turkissa minulla on laillistettu oikeus työskennellä kuvantamisessa, ja jotta pystyisin työskentelemään myös uudessa kotimaassani, minun piti opiskella suomalainen AMK-röntgenhoitajatutkinto. Suomalaisella tutkinnolla on mahdollista työskennellä kaikissa EU-maissa. Vertailen tässä koulutuksen ja työelämän vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia omien kokemusteni perusteella kahdessa kaupungissa: Mersinissä ja Kuopiossa.

Mersin sijaitsee Välimeren rannalla noin 850 kilometriä Istanbulista kaakkoon ja siellä asuu yli miljoona asukasta.

AMK-röntgenhoitaja yhdistää kaksi turkkilaista ammattia

Meren rantaa ja vene etualalla, taustalla punertava taivas.

Turkissa noin 3,5 miljoonaa hakijaa kilpailee vuosittain 500 000 opiskelupaikasta. Röntgenhoitajan valintakoe on samantyyppinen kuin Suomessa. Turkissa röntgenhoitajan tehtävissä työskentelevät ammattilaiset, jotka ovat suorittaneet joko lääketieteellisen kuvantamisen teknikon tai radioterapian teknikon tutkinnon. Molempien tutkintojen laajuus on 128 opintopistettä.

Toros-korkeakoulun hyväksytyn valintakokeen jälkeen hakija kutsuttiin terveystarkastukseen Mersinin yliopistolliseen sairaalaan. Terveystarkastukseen kuuluivat keuhkojen röntgenkuva, verikokeet, ortopedinen testi, tartuntatautitesti, huumetesti sekä psykologinen haastattelu. Opiskelijoille on tarkat pituus- ja painokriteerit. Suomessa terveydenhoitajan tekemä tutkinto-opiskelijoiden terveystarkastus keskittyy terveydentilan ja toimintakyvyn tarkastamiseen.

Harjoittelussa opittu tentittiin suullisesti

Toros-korkeakoulussa harjoittelu muodosti lähes kolmasosan tutkinnosta. Korkeakoulu järjesti harjoittelupaikat kaikille terveysalan opiskelijoille Mersinin kahdessa yliopistosairaalassa. Opintokoordinaattori saattoi etsiä opiskelijan toiveiden mukaan Mersin alueelta harjoittelupaikan. Siellä toimii yksi aluesairaala ja noin kymmenen yksityistä sairaalaa, jossa on radiologian osasto. Jos opiskelija halusi harjoittelupaikan alueen ulkopuolelta, hän etsi harjoittelupaikan itse. Toros-korkeakoulun opiskelijat olivat harjoittelussa myös kesällä.

Ilmakuvassa näkyy sairaalarakennusten alue.

Vuosikurssin opiskelijat harjoittelivat kahdessa ryhmässä kahdessa eri yliopistosairaalassa. Ensimmäinen harjoittelujakso (5 kk) sisälsi harjoittelun natiiviröntgenissä, tietokonetomografiassa ja magneettikuvantamisessa. Sen jälkeen opiskelijaryhmät vaihtoivat toiseen yliopistosairaalaan. Syventävään harjoittelujakson (5 kk) kuuluivat natiiviröntgenin, tietokonetomografian ja magneettikuvantamisen lisäksi harjoittelu sekä isotoopissa että mobiiliröntgenissä. Harjoittelujaksojen aikana opiskelijat suorittivat teoriaopintoja, mikä oli vaativaa, mutta hyödyllistä. Opiskelijoiden oli mahdollista suorittaa vapaaehtoinen lyhyt angiografian jakso, mutta sädehoitojaksoa ei ollut tarjolla.

Turkkilaisen tutkinnon suullinen lopputentin kaikki kysymykset koskivat harjoittelussa käytännössä opittuja asioita. Jos opiskelija ei saanut tentistä hyväksyttyä arvosanaa, opettajalla oli mahdollisuus järjestää kirjallinen uusintatentti. Jos opiskelijan kirjallinen tentti hylättiin, hän suoritti harjoittelun uudelleen.

Savoniassa AMK-tutkinnosta kolmasosa (70 op) koostuu harjoittelusta. Opiskelija hakee harjoittelupaikat itse. Koska suoritin harjoitteluja Kuopion lisäksi Hyvinkäällä, Varkaudessa Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella, tutustuin monen sairaalan toimintaan ja käytäntöihin.

Kokemuksia työelämästä

Mersin on miljoonakaupunki Välimeren rannalla. Siellä sijaitsee yli 10 sairaalaa, joissa on radiologian osasto.

Työskentelin röntgenhoitajana Mersinin kaupungin yliopistosairaalassa, jossa työskentelee noin 5 000 ammattilaista ja jonka potilaskapasiteetti on 12 000. Mersinin kaupungin sairaalassa työskenteli viisi päätoimista vakituista englannin tai arabian kielen sairaalatulkkia. Sairaalassa on kolme radiologian osastoa sekä yksi päivystysosasto, joiden käytössä oli kolme tietokonetomografialaitetta, kaksi magneettilaitetta, kuusi röntgentutkimuslaitetta ja kaksi mobiiliröntgenlaitetta. Vertailuna Kuopion yliopistollisen sairaalan henkilöstö on noin 4 400 ja potilaspaikkoja on lähes 700. Tulkkauspalvelut ovat saatavissa freelance-tulkkien puhelintulkkauksena.

Sairaalarakennuksen portti, jossa lukee Mersin Sehir Hastanesi.

Mersinin kaupungin sairaalassa työpari kuvasi työvuoronsa aikana 400–500 potilasta, joten röntgentutkimus kesti 1–2 minuuttia. Arkisin vuorokaudessa kuvattiin usein noin 1000 potilasta.

Suomessa havaitsin, että sairaalan natiiviröntgenissä potilaan kuvantamistutkimiseen varattiin aikaa enemmän kuin Turkissa. Suomen vahvuuksia ovat laatu ja turvallisuus. Tekninen laatu alkaa kuvauskohteen tarkasta rajaamisesta, jotta säteilyn määrä minimoidaan. Suomessa potilasta hoidetaan yksilönä, annetaan tietoa ja ollaan vuorovaikutuksessa, mistä luopuminen voisi uhata laatua.

Suoritin sote-alan valmistavan kielikurssin Metropoliassa, jonka jälkeen pääsin Savonian tutkinto-opiskelijaksi polkuopintojen kautta. Harjoittelupaikka tarjosi minulle ensimmäisen työpaikan. Onnistuminen vaatii motivaatiota, aktiivisuutta ja paljon työtä. Suomen kielen taito on välttämätön työkalu.

Röntgenhoitajan tutkinnon ulkomailla suorittaneille maahanmuuttajille avautui uudenlainen mahdollisuus pätevöitymisopintoihin keväällä 2024. Se on arvokas väylä monille, joilla ei ole mahdollisuutta opiskella suomalaista tutkintoa kokonaan. Lääketieteellisen kuvantamisen teknikon tutkinnon täydentäminen olisi nyt ollut mahdollista pääkaupunkiseudulla. Opiskelu suomalaisten kanssa samalla kurssilla on ollut minulle paras ratkaisu.

Tummahiuksinen ja -partainen mies istuu ruskean puurakennuksen edessä, takana ruutuikkuna.

Harjoittelupaikkojen itsenäinen hakeminen on opettanut työnhakutaitoja, parantanut kielitaitoani ja antanut tilaisuuden tutustua moniin suomalaisiin röntgenhoitajiin. Suomalainen AMK-röntgenhoitaja kykenee työskentelemään monipuolisesti eri kuvantamistehtävissä ja sädehoidossa. Suomalainen tutkinto mahdollistaa minulle ammatillisen taidon kehittymisen ja monipuoliset työtehtävät. Savonian henkilökunta, kurssikaverit ja läheiseni ovat tukeneet minua ainutlaatuisella tavalla, mistä olen heille ikuisesti kiitollinen. Suomalainen laatu ja turvallisuus ovat kultaakin kalliimpia.

Kirjoittajat:

Ferzend Gülserin

Lehtori Kaija Laitinen

Lähteet

Cappadokia University, Medical Imaging Techniques. https://kapadokya.edu.tr/en/schools/cappadocia-vocational-college/medical-imaging-techniques Viitattu 24.2.2024.

Cappadokia University, Radiotherapy. https://kapadokya.edu.tr/en/schools/cappadocia-vocational-college/radiotherapy Viitattu 20.2.2024.

Hyvinkään sairaala. https://www.hus.fi/potilaalle/sairaalat-ja-toimipisteet/hyvinkaan-sairaala Viitattu 20.2.2024.

Istanbul Gedik University Medical Imaging Techniques. https://international.gedik.edu.tr/health-programs/medical-imaging-techniques

Karhunen, Elina. 2020. Selvitys sairaansijojen määrästä ja alueellisesta jakautumisesta Suomessa. Talousselvitys rakennusinvestointien tarpeen arviointiin. Sosiaali-ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2020:36. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/162580&ved=2ahUKEwijy_GD5cGFAxWRlMMKHeHmAOMQFnoECA8QAQ&usg=AOvVaw3P02oubZNmql7x1V502mVy Viitattu 20.2.2024.

Medipol Universty Ankara Medical Imaging Techniques, Programme Information. https://mebis.ankaramedipol.edu.tr/ProgramBilgi/ProgramBilgileri?pBolumOID=jaLzDnhAC3FKiEb%7COzCI4B8YF%7C9vdq2NXn3TsTfG2zB8p1JVhskT2MCnAr4I26ce&lang=en Viitattu 20.2.2024.

MEDIPOL UNIV Ankara. Radiotherapy Programme Information. https://ankaramedipol.edu.tr/akademik/saglik-hizmetleri-meslek-yuksekokulu/radyoterapi/?lang=en&__cf_chl_tk=pf_LQMogfxwe0ZmKyWl5QHqRyRdsqRjRT2iHbVdf.I0-1713101814-0.0.1.1-1749 Viitattu 20.2.2024.

Mersin City Training and Research Hospital. https://mersinsehir.saglik.gov.tr/EN-488235/about-us.html Viitattu 20.2.2024.

Mersin City Hospital International Health Tourism English Version. https://www.youtube.com/watch?v=XaZtgC655Sw Viitattu 20.2.2024.

Metropolia ammattikorkeakoulu. Röntgenhoitajan pätevöitymisopinnot maahanmuuttajille. https://www.metropolia.fi/fi/opiskelu-metropoliassa/maahanmuuttajille/rontgenhoitajan-patevoitymisopinnot

Opintopolku, Valintaperusteet. https://opintopolku.fi/konfo/fi/hakukohde/1.2.246.562.20.00000000000000045886/valintaperuste Viitattu 20.2.2024.

Pohjois-Savon hyvinvointialue. https://pshyvinvointialue.fi/palvelut Viitattu 20.2.2024.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri. Kuopion yliopistollinen sairaala. Henkilöstökertomus, 2020, sivu 5. https://publish.psshp.fi/kokous/2021433743-7-2.PDF&ved=2ahUKEwjbxKb13cGFAxXhORAIHZFfArEQFnoECA8QAw&usg=AOvVaw3mhL6bQWcuC1LJ-lZ7vKwo Viitattu 20.2.2024.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue. Tukea, turvaa ja hyvinvointia pohjoiskarjalaisille. https://www.siunsote.fi/hyvinvointialue Viitattu 20.2.2024.

Savonia Ammattikorkeakoulu opintojen rakenne. https://opinto-opas.peppi.savonia.fi/10889/fi/10887/16758/1044 Viitattu 20.2.2024.

Savonia, TR24SP Röntgenhoitajan tutkinto-ohjelma https://opinto-opas.peppi.savonia.fi/10889/fi/10887/16758/1044 Viitattu 20.2.2024.

Toros Universitesi Ects Credit Allocation. https://bologna.toros.edu.tr/?id=/university/ects&dil=en Viitattu 20.2.2024.

Toros Universty, International Students. https://toros.edu.tr/sayfalar/international-students-about-toros Viitattu 20.2.2024.

Turkin valvova viranomainen. Tum Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikenleri Dernegi. http://www.tumrad.net/?Syf=26&Syz=755646&/RADYASYON-KAYNAKLARI-KULLANILAN-YERLER-VE-ŞUA-İZİNLERİ-HAKKINDA-YÖNETMELİK-YAYINLANDI

Valvira EU- tai ETA-valtioiden ulkopuolella terveydenhuollon ammattiin koulutetut. https://valvira.fi/ammattioikeudet/eu-tai-eta-valtioiden-ulkopuolella-terveydenhuollon-ammattiin-koulutetut Viitattu 15.2.2024.

Kuvat

Kuva 1: Turkin kartta.

Kuva 2: Mezitli kaupungi. 2024. https://mezitli.bel.tr/fotograflar/ Viitattu 14.5.2024

Kuva 3: mustaf4ucar julkausaika tuntematon. Mersin. Valokuva. Pexels. https://www.pexels.com/photo/boats-moored-at-a-sea-harbor-mersin-turkey-13081252/ Viitattu 14.5.2024

Kuva 4: CCN holdingyhtiö. 2024. https://www.ccnholding.com/insaat/mersin-sehir-hastanesi/ Viitattu 14.5.2024