Savonia-artikkeli: Verta, bakteereita, sydänfilmejä ja satelliitteja
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Tätä kaikkea ja paljon muutakin on Savonian bioanalytiikan koulutus, joka täytti tänä syksynä 50 vuotta. Syntymäpäivien kunniaksi järjestettiin kumppaneiden, senioreiden, kollegoiden ja opiskelijoiden kanssa juhlatapahtuma Savonian kampussydämessä. Juhlaa oli järjestämässä bioanalytiikan lehtoreiden lisäksi bioanalyytikko-opiskelijoita Kuopiosta ja Joensuusta. Tilaisuuden juonsi toisen vuoden bioanalyytikko-opiskelija Jenna Ritvanen.
Juhlan aluksi koulutuspäällikkö Esa Viklund toi Savonian tervehdyksen ja kertoi muun muassa, että vuosien aikana Savoniasta on valmistunut yli 700 bioanalyytikkoa/laboratoriohoitajaa. Diagnostiikan yliopettaja emerita Leena Tikka kertoi Bioanalyytikkokoulutuksen mielenkiintoisista vuosikymmenistä. Opistotasoinen koulutus käynnistyi Kuopiossa vuonna 1974 Sairaanhoito-oppilaitoksella. Tärkeänä innovaattorina koulutuksen toteutumisessa oli lehtori emerita Hilkka Tapola. Aluksi koulutus oli 2,5 -vuotinen ja sisälsi nykyiseen tapaan teoriaopintojen lisäksi niin laboratorioharjoituksia koululla kuin harjoittelua kliinisissä laboratorioissa. Koulutukseen sisällytettiin 80-luvulla syventävät opinnot ja koulutus muuttui 3,5-vuotiseksi. Samoihin aikoihin kansainvälinen yhteistyö lisääntyi ja opettaja- ja opiskelijavaihdot käynnistyivät. Tutkintokoulutuksessa aloitti vuonna 1984 myös kaksi opiskelijaa Namibiasta. Ammattikorkeakouluun siirryttäessä yliopettajana aloitti Sirkka-Liisa Halimaa. Vuonna 2014 koulutus muutti Sairaalakadulta Microkadulle ja samana vuonna käynnistyivät myös ensimmäiset bioanalytiikan satelliittitoteutukset Kotkassa ja Lappeenrannassa.
Juhlassa kuultiin myös tervehdyspuheenvuorot yhteistyökumppaneilta ISLABista, KYSistä ja HUSista. HUSin ylihoitaja Kim Engbers kertoi puheenvuorossaan bioanalyytikoiden ja röntgenhoitajien satelliittikoulutuksesta, joka aloitettiin 10 vuotta sitten Kotkassa ja Lappeenrannassa. Lähes kaikki satelliittikoulutuksesta valmistuneet bioanalyytikot ovat jääneet heidän alueelleen töihin ja vastanneet siten alueelliseen työvoiman tarpeeseen.
Omassa puheenvuorossaan bioanalytiikan opiskelijat kertoivat opiskelusta niin satelliittipinnoissa kuin Kuopion ryhmässäkin. Opiskelijat olivat tyytyväisiä opintoihin ja siihen, että koulutus tarjoaa monia erilaisia työllistymismahdollisuuksia eri tehtävissä, erikoisaloilla ja organisaatioissa.
Lämminhenkisessä juhlassa terveiset toivat myös Suomen bioanalyytikot Ry:n puheenjohtaja Jenni Kalliomäki ja Savon bioanalyytikkojen puheenjohtaja Tero Hongisto. Koulutuksen alkuunpanijana Kuopiossa toiminut Hilkka Tapola kertoi, että laboratoriohoitajakoulutus otti opinnäytetyön osaksi opintoja ensimmäisenä koko oppilaitoksessa. Ihan ensimmäistä työtä ohjasi Kansanterveyslaitoksen professori ja aiheena oli 100 ulostenäytteestä tehtävät analyysit. Radiografian lehtorit onnittelivat myös syntymäpäivää viettävää tutkinto-ohjelmaa.
Liitutauluista virtuaalisiin oppimisympäristöihin
Koulutuksen matka liitutaulusta piirtoheittimien kautta virtuaalisiin oppimisympäristöihin on ollut mielenkiintoinen ja vaiherikas. Koulutus on edelleen voimissaan ja tänä syksynä aloittikin opintonsa 70 uutta bioanalytiikan opiskelijaa, osa Kuopiossa ja osa satelliittitoteutuksissa.
Tällä hetkellä teoriaopintoja toteutetaan niin lähi- kuin satelliittiryhmissäkin etäyhteyksiä hyödyntäen. Kaikille opiskelijoille mahdollistettu etäosallistuminen sekä luentojen tallentaminen tuo opiskeluun ajasta ja paikasta riippumattomuutta. Käytännöllisten taitojen opettaminen tapahtuu joko oppilaitoksen laboratorioluokissa tai osittain yhteistyössä työelämän kanssa työelämäkumppanien tiloissa. Virtuaaliympäristöjä ja videoita hyödynnetään runsaasti tukemaan opiskelijoiden valmistautumista käytännön harjoitustöihin.
Laboratorioanalytiikka sekä bioanalyytikon työ kehittyvät jatkuvasti muun muassa automaation ja digitalisaation myötä. Bioanalyytikon työnkuva on tulevaisuudessa entistä asiantuntijakeskeisempää ja teknologiapainotteisempaa. Toisaalta työssä vaaditaan edelleenkin hyviä kädentaitoja ja taitoa kohdata asiakas ja potilas. Vaikka teknologia ja tekoäly valtaa maailmaa, on bioanalyytikon osaamiselle kysyntää jatkossakin.
Kirjoittajat:
Sanna Kolehmainen, bioanalytiikan lehtori
Riitta Kiiskinen, bioanalytiikan lehtori
Ulla Korhonen, bioanalytiikan lehtori
Anni Oikkonen, bioanalytiikan lehtori
Mirja Saukkonen, bioanalytiikan lehtori
Susanna Vuohelainen, bioanalytiikan lehtori