Opiskleijoita tietokoneiden äärellä sohvalla

Savonia-artikkeli: Työelämäläheistä liiketalouden koulutusta

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Savonialla pedagogisena lähtökohtana on laadukkaan ja työelämäläheisen koulutuksen sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan monimuotoinen yhdistäminen. Tämä strategiaan kirjoitettu tavoite on ollut tämänkin syksyn liiketalouden opintojaksototeutusten lähtökohtana.

Savonialla on tradenomikoulutuksessa tarjolla kolme painopistettä: liiketalouden, wellness-, tietojenkäsittelyn tradenomin tutkinto-ohjelmat. Näistä kaksi ensimmäistä ovat tarjolla sekä päivä- että verkkototeutuksina, kun taas tietojenkäsittelyn tradenomin tutkinto on mahdollista suorittaa pelkästään verkossa.

Ensimmäisen vuoden opiskelijat aloittavat tradenomiopintonsa perusasioiden äärellä. Liiketoimintaosaamisen vahvaa perustaa luodaan mm. juridiikan, markkinoinnin, taloushallinnon ja viestinnän sekä it-taitojen opinnoilla. Tradenomiopintojen päivätoteutuksissa opiskeltua teoriaa sovelletaan monipuolisesti Yritysvalmennuksen opintojaksoilla, missä opiskelijat ideoivat ja perustavat oppiyrityksen. Oppiyrityksen liikeideaa ja toimintatapaa, tuotteita, hintoja, markkinointia ja myyntiä testataan alkuvuodesta järjestettävillä Businesstreffeillä, missä opiskelijat saavat kokemusta asiakaskohtaamisista ja myynnistä. Yritysvalmennuksen opintojakso toteutetaan samansisältöisenä liiketalouden ja wellness-tradenomeille. Sen lisäksi, että opiskelijat perustavat oman yrityksen ja kehittävät sen liiketoimintaa tiimeissä, opintojaksolla järjestetään yritysvierailuja, joiden kautta opiskelijat pääsevät kuulemaan eri alojen yritysten toiminnasta.

Ensimmäisen vuoden keväällä liiketalouden tradenomit valitsevat joko myynnin ja markkinoinnin tai taloushallinnon suuntautumisen. Wellness-tradenomeilla ei ole erillistä suuntautumista. Opintojaan aloittavilla tradenomiopiskelijoilla on vaihteleva käsitys siitä, minkälaisiin työtehtäviin he valmistuttuaan voivat sijoittua. Vaihtoehtoja on laajasti, sillä olipa wellness- tai liiketalouden tradenomi, kaikki toimialat, ja hyvin erilaiset asiantuntija-, kehittämis- tai vaikka esihenkilötehtävät odottavat oikeanlaista tradenomia tekijäkseen. Opinnoilla pyritäänkin avaamaan näkymiä hyvinkin erilaisiin mahdollisuuksiin.

Erilaisia mahdollisuuksia tulevan tradenomin uravalinnoille avataan opiskelijoille opetuksen lisäksi uraohjauksen kautta. Uraohjausta toteutetaan monin eri tavoin, ja yksi merkittävimmistä keinoista on yhteistyö työnantajien kanssa. Yhteistyötä toteutetaan joko tietyn opintojakson tarpeista käsin, tai sitten isompina tapahtumina, jotka palvelevat opiskelijoiden verkostoitumismahdollisuuksia tai tilaisuuksina hankkia opinnäytetyöaihetta tai harjoittelupaikkaa.

Ensimmäisen vuoden tradenomiopiskelijoille olemme tänä syksynä järjestäneet uraohjausta mm. Ala tutuksi -tapahtumalla. Tapahtuma järjestettiin syyskuulla, ja asiantuntijavieraina olivat mukana:

• Heli Vehkala, liiketoimintajohtaja, Kylpylähotelli Kunnonpaikka,

• Kati Kytökorpi, pankinjohtaja, henkilöstö ja kulttuuri, Pohjois-Savon Osuuspankki,

• Keijo Ollikainen, yrittäjä ja kauppias, K-Market Pirtti

• Hanne Mölkänen, palvelupäällikkö, Accountor

Tapahtuman tavoitteena oli tuoda jo ensimmäisen vuoden opiskelijoille esille, että erilaisia uramahdollisuuksia ja -vaihtoehtoja tradenomeille on paljon. Työnkuvat ja -sisällöt muuttuvat nopeasti ja muutos on jatkuvaa. Kehittymishalu ja valpas asenne tulivat esimerkkeinä mainituiksi tärkeimmistä tradenomien ominaisuuksista. Tiimityöskentely- ja vuorovaikutustaidot korostuvat koko ajan enemmän, joten niiden harjoittelemiseen on tärkeää paneutua turvallisessa opiskeluympäristössä.

Marraskuun loppupuolella, kun korkeakouluopinnot oli saatu jo hyvälle uralle, Yritysvalmennus-opintojaksolla päästiin kuulemaan kahden yrittäjän tarinaa ja kokemuksia ja tietoa yrittäjyydestä. Vieraanamme olivat Minna Kunnasluoto Lelukauppa Partasesta ja Viivi Olkkonen Pole Centeriltä. Elämänmakuiset yrittäjätarinat kuunneltiin tarkasti, ja myös Minna ja Viivi antoivat tärkeitä ja loistavia ohjeita ja näkemyksiä tradenomiopiskelijoillemme niin opintoihin kuin myös verkostoitumiseen ja työelämävalmiuksien kehittämiseen. Molemmat yrittäjät korostivat mm. sitä, että ilman rohkeutta kysyä ja kokeilla ei synny onnistumisia.

Savon menestyvät yritykset -tapahtuma on merkittävä tilaisuus, joka on jo vakiinnuttanut asemansa isompien tapahtumien joukossa. Tapahtuma kokosi Kampussydämeen monipuolisen kattauksen eri organisaatiota kertomaan toiminnastaan ja tekemään itseään tutuksi tradenomiopiskelijoillemme. Tapahtuma on yksi tärkeä esimerkki tiiviistä työelämäyhteistyöstä: y-Tiimi-projektit -valinnaisopintojakson valinneet opiskelijat vastaavat tapahtuman organisoinnista ja toteutuksesta.

Erityisesti toisen ja kolmannen vuoden taloushallinnon suuntautumisvaihtoehdon valinneita tradenomiopiskelijoita huomioitiin lokakuussa toteutetulla Taloushallinnon verkostoitumistapahtumalla. Toistakymmentä taloushallintoalan osaajia työllistävää organisaatiota oli paikalla esittäytymässä ja opiskelijat pääsivät kysymään lisää taloushallinnon erilaisista työtehtävistä heitä kiinnostavien yritysten edustajilta. Tapahtumassa kuultiin kolme mielenkiintoista ja erilaista uratarinaa, joiden avulla havaittiin, miten monipuoliset valmiudet tradenomin tutkinto työtaipaleelle lähtiessä voikaan antaa. Uratarinat kuulimme:

• Emmi Hottiselta, Senior Associate, Ernst&Young

• Terhi Liikkaselta, rahoitus- ja maksuliikenneasiantuntija, Iisalmen kaupunki ja

• Tonja Lindholmilta, sovelluskonsultti, Procountor

Rohkeus, uteliaisuus ja aktiivisuus olivat siivittäneet kaikkien kolmen asiantuntijan ammatillista kehittymistä kohti nykyisiä monipuolisia ja haastavia työtehtäviä.

Toisen vuoden taloushallinnon valinneet tradenomiopiskelijat aloittivat kustannuslaskennan opiskelun yhtenä ensimmäisistä ammatillisista opinnoista syksyn alussa. Opiskeltuaan aiheeseen keskeisesti liittyvät käsitteet, termit, kalkyylit ja laskentaperiaatteet opiskelijat tarkastelivat oppimansa merkitystä RealGame-pelisimulaation avulla. Pelisimulaatiossa opiskelijat pyörittävät tuotannollista yritystä, ja tekevät laskelmiinsa pohjautuen liiketoimintapäätöksiä. Pelin aikana on nähtävillä reaaliaikainen tilanne omasta peliyrityksestä samoin kuin kaikista kilpailijoista. Pelaamisesta koottiin analyysit ja niitä tarkasteltiin aiemmin opitun pohjalta.

Kustannuslaskennan ideaa saimme syventää vielä opintojakson loppupuolella toteutetulla Olvin vierailulla Iisalmessa. Vierailulla oli mukana taloushallinnon tradenomiopiskelijoiden lisäksi monialainen y-Tiimi, joka koostuu liiketalouden ja wellness-alan lisäksi mm. insinööri-, restonomi- ja sote-alan opiskelijoista. Olvin vierailu koostui tiiviistä ja selkeästä esityksestä, mikä otti huomioon monialaisen opiskelijaryhmän mutta erityisesti myös taloushallinnon asiat kustannuslaskennan näkökulmasta. Supply Chain Operations Specialist Paula Tirrin ja Supply Chain Controller Robert Ritolan koostama esitys linkitettynä tuotannon ja vastuullisen liiketoiminnan esittelyyn immersiivisessä tilassa, sekä toiminnan pitkää historiaa avaavan panimomuseon näyttelyyn muodostivat todella kattavan kokonaisuuden siitä, mistä positiivisesti suomalainen kannattava panimoliiketoiminta koostuu.

Kolmannen vuoden taloushallinnon tradenomiopiskelijoilla syksyn opiskeluohjelmassa ammatillista osaamista vahvistaa Talouden ohjauksen opintojakso, jossa kootaan lähestulkoon kaikkea aiemmin opiskeltua, ja nostetaan lentokorkeutta tarkastelemaan yritystoiminnan strategiaa ja mittareita. Luentosarjan aikana teoriaa sovellettiin tuntiharjoitusten parissa. Laajempi oppimistehtävä oli mahdollista tehdä savolaisesta metsäkoneyhtiöstä Ponssesta, jonne toteutettiin myös yritysvierailu opintojakson opiskelijoiden kanssa. Vierailun tarkasti räätälöity ja hyvin mukaansatempaava esitys vaikuttavine tehdaskierroksineen syvensi ymmärrystä Ponssen menestystekijöistä ja avasi opiskeltua aihetta käytännön näkökulmasta. Esityksessä ilmi tulleet asiat konkretisoituivat tehdaskierroksella tehdyillä havainnoilla; mm. vastuullisuus, selkeys, suunnitelmallisuus ja automatisointi kävivät hyvin ilmi opastettua kierrosta kulkiessamme. Olimme otettuja pääomistajan Juha Vidgrenin mukanaolosta ja panoksesta vierailulla. Senior Manager, Group Financial Accounting Taina Kananen ja ESG Controller Sanna Lyytikäinen avasivat taloushallinnon roolia pörssiyrityksessä ja sen toimintojen suunnittelussa. Heidän taustansa tilintarkastuksen alalta herätti myös kiinnostusta opiskelijoissa ja avasi silmiä monipuolisista urapoluista.

Näillä työelämäyhteistyökeinoilla pyritään vahvistamaan opiskelijoidemme verkostoitumismahdollisuuksia ja ymmärrystä kaikista niistä mahdollisuuksista, jotka tutkinnon suorittamisen jälkeen tradenomeja odottavat. Kaikkiin vierailuihin on sisältynyt keskusteluja opinnäytetyö- ja harjoittelumahdollisuuksista sekä kausityöpaikoista. Opinnäytetyöt ovat tärkeä tutkimus- ja kehittämistoiminnan muoto. Yhteistyö työnantajien kanssa rikastuttaa monin keinoin opiskelua. Hyvää yhteistyötä on sovittu tältä pohjalta jatkaa ja kehittää entisestään. Meillä on siis ollut hyvä ja antoisa työelämäläheinen syyslukukausi!

Kirjoittajat:

Hanna Kemppainen, lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu

Mari Paananen, lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu