
Savonia-artikkeli: Tekoälyn rooli strategisessa päätöksenteossa – Mahdollisuudet ja haasteet
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Digitalisaatio ja teknologian kehitys ovat viimeisten vuosikymmenien aikana muuttaneet radikaalisti organisaatioiden tapaa toimia ja kilpailla markkinoilla. Tekoäly (AI) on noussut yhdeksi merkittävimmäksi teknologiaksi, joka muokkaa yritysten toimintaympäristöä ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia strategiseen päätöksentekoon (Marr 2020).
Tekoälyn merkitys organisaatioiden toimintaan on lisääntynyt merkittävästi viime vuosien aikana, myös organisaatioiden strategisen päätöksenteon osalta. Yritykset pyrkivät hyödyntämään dataa ja tekoälyä kilpailykykynsä vahvistamiseksi, päätöksenteon nopeuttamiseksi ja innovaatiotyön tukemiseksi. Nyt onkin oikea aika pysähtyä miettimään miten tekoälyä voidaan hyödyntää strategisella tavalla, mitä haasteita sen käyttöön ottoon liittyy ja miten yritykset voivat parantaa mahdollisuuksiaan tekoälyn onnistuneeseen käyttöönottoon tukemaan liiketoimintastrategiaansa.
Tekoälyn käyttöönotto ei missään nimessä ole täysin ongelmatonta. Monet organisaatiot kamppailevat sen integroimisessa strategiseen kehitystyöhön johtuen mm. johdon ja henkilöstön osaamisvajeesta, teknologisista haasteista, sekä eettisistä että juridisista kysymyksistä (Kananen & Puolitaival 2019).
Tekoälyn hyödyntäminen strategisessa päätöksenteossa
Tekoälyllä on valtava pontentiaali parantaa organisaatioiden päätöksenteon laatua tarjoamalla nopeaa ja tarkkaa analytiikkaa valtavista tietomääristä joita yritys ei edes ole välttämättä vielä tottunut käyttämään. Ensimmäinen askel kohti tekoälyvetoista kulttuuria onkin tehdä organisaation johtamisesta ja päätökseteosta aidosti datalähtöistä.
Yritykset jotka onnistuvat integroimaan tekoälyn osaksi organisaation ydinstrategiaa, ja osaksi organisaation strategista päätöksentekoa tulevat saamaan siitä merkittävää kilpailuetua. Tämä linkitys on kuitenkin välttämätön onnistuneen muutoksen ja parhaiden tulosten saavuttamiseksi.
Organisaatiot voivat hyödyntää tekoälyä osana ennustaa analytiikkaa ja näin ollen tunnistaa paremmin markkinatrendejä, hiljaisia signaaleja, arvioida toimintaympäristön ja päätösten riskejä sekä optimoida resurssien käyttöä huomattavasti aikaisempaa tehokkaammin. Puhumattakaan siitä kuinka tekoälyä voi hyödyntää uusien liiketoimintamahdollisuuksien ja innovaatiotyöskentelyn apuna.
Tekoälystrategian merkitys
Jotta organisaatio onnistuu saamaan todellista lisäarvoa tekoälyinvestoinnilleen tulee sen rakentua yrityksen ydinstrategian ympärille ja tukea näin ollen yrityksen keskeisiä tavoitteita kokonaisuutena (Marr 2020). Tämä tarkoittaa, että tekoälyä käytetään aktiivisesti ja olennaisena työkaluna myös johdon tasolla.
Onnistunut tekoälystrategia tarjoaa organisaatiolle selkeän suunnitelman, miten tekoälyä hyödynnetään liiketoiminnassa ja sen eri yksiköissä. Hyvin johdettuna se yhdistää datan analysoinnin ja strategisen- ja operatiivisen päätöksenteon tavalla, joka tukee yrityksen kasvua ja kilpailukykyä myös nopeasti muuttuvissa liiketoimintaympäristöissä.

Tekoälyn hyötyjä ja haasteita strategisessa päätöksenteossa
Hyödyt:
• Päätöksenteon nopeutuminen ja tarkkuuden parantuminen.
• Uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen.
• Resurssien tehokas kohdentaminen ja optimointi.
• Riskienhallinnan tehostaminen.
Haasteet:
• Datalaadun ja tietoturvan ongelmat.
• Henkilöstön osaamisvajeet ja muutosvastarinta.
• Eettiset ja juridiset kysymykset, kuten päätöksenteon läpinäkyvyys ja tekoälyn vastuullisuus.
• Tekoälystrategian epäonnistunut linkittäminen yrityksen ydinstrategiaan.
Monet tekoälyn käyttöön ottoon liittyvät haasteet voidaan ratkaista kouluttamalla henkilökuntaa, rakentamalla tekoälyä koskevia ohjeistuksia ja toimintamalleja, sekä seuraamalla että tekoäly tukee organisaation ydinstrategiaa. Päättäjien on hyvä muistaa että strategia ylipäätään on johtamisen työkalu eikä nurkkaan pölyttymään jätetty johdon tahdonilmaisu yrityksen tulevaisuudesta. Strategiaa tulee ylläpitää ja päivittää aina tarvittaessa.
Tekoälyn eettiset näkökulmat ja luotettavuus
Tekoälyä hyödyntävien organisaatioiden on kiinnitettävä erityistä huomiota eettisiin ja juridisiin yksityiskohtiin. Päätöksenteon läpinäkyvyys, datan laadun varmistaminen ja vastuullisuudesta huolehtiminen ovat olennaisia seikkoja tekoälyn soveltavien organisaatioiden toiminnassa.
Euroopan komissio on antanut luotettavaa tekoälyä koskevat eettiset ohjeet joihin jokaisen tekoälyä hyödyntävän yrityksen on syytä huolellisesti tutustua ( Euroopan komissio 2019). Myös kohta voimaanastuva Euroopan AI Act antaa omat ohjeensa sekä linjauksensa yrityksen tekoälyn käytölle ja sen läpinäkyvyydelle (EU AI Act 2024).
Opinnäytetyön päätelmiä aiheesta
Tekoälyllä on valtava potentiaali organisaatioiden päätöksenteon tukijana ja sen käyttö tarjoaa laadullisia sekä ajallisia hyötyjä käyttäjälleen. On kuitenkin selvää että tekoälyn käyttö edellyttää huolellista suunnittelua, selkeää strategista lähestymistapaa ja henkilöstön osaamisen kehittämistä organisaation puolesta. Organisaation pitää oppia tunnistamaan itselleen tärkeä data ja miten sitä kannattaa hyödyntää. Ei lainkaan helppoa, onneksi tekoäly voi auttaa tässäkin.
Tekoälystrategia on luotava tukemaan organisaation ydinsrategiaa ja sen tavoitteita, ja sen on oltava osa päätöksentekoa niin strategisella kuin organisaation operatiivisellakin tasolla jolla on väistämättä ajankohtaisin tieto markkinoiden liikehdinnästä ja asiakkaiden tarpeista. Tekoäly ei saa jäädä vain irralliseksi teknologiainvestoinniksi.
Tärkeintä on lähteä tekoälykohinoihin kiinnostuneena mukaan, askel askeleelta. Suinpäin altaaseen ei kannata hypätä, vaikka ajoittain saattaakin tuntua, että siellä ovat jo kaikki muut tositoimissa. Tärkeää on edetä oman kyvyt ja tarve edellä.
Kirjoittaja. Hanna Brunou, tradenomi YAMK Liiketoiminnan kehittämisen tutkinto-ohjelma
Kirjallisuuslähteet:
• Marr, Bernard 2020. The Intelligence Revolution; Transforming your business with AI. Kogan Page Limited, Great Britain and United States.
• Kananen, Heidi & Puolitaival, Harri 2019. Tekoäly bisneksen uudet työkalut. Helsinki: Alma Talent.
• Euroopan komissio, 2019. Luotettavaa tekoälyä koskevat eettiset ohjeet. Verkkojulkaisu.
• EU AI Act, 2024. Euroopan parlamentti. EU:n tekoäly säädös on ensimmäinen laatuaan. Verkkojulkaisu.
Artikkelin pohjana YAMK opinnäytetyö:
Tekoälyn hyödyntäminen organisaation strategisen päätöksenteon ja kehitystyön tukena. Hanna Brunou, Tradenomi (YAMK), Liiketoiminnan kehittämisen tutkinto-ohjelma.