Hoitaja istuu vanhuksen vierellä.

Savonia-artikkeli: Teknologialla vahvistusta ikääntyneiden arkikuntoutukseen kotihoidossa

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Tämä artikkeli kertoo ikääntyneiden kotikuntoutuksen kehittämisprojektista Pohjois-Savon hyvinvointialueella ja se on osa allekirjoittaneen kehittävä työote-kurssia.

Pohjois-Savon hyvinvointialueen kotiin annettavissa palveluissa on kehitetty ikääntyneiden kotikuntoutusta eri projekteissa vuodesta 2022 alkaen. Kehittämistyön tavoitteena on ollut yhtenäistää toimintaa, sekä kehittää ja käyttöönottaa kotiin annettaviin palveluihin uusia toimintamalleja, joilla voidaan tukea ikääntyneiden itsenäistä kotona asumista sekä vähentää raskaampien sosiaali- ja terveyspalveluiden tarvetta.

Resurssivaje, kiire ja vanhat juurtuneet toimintatavat haastavat moniammatillisen arkikuntoutuksen toteutumista kotihoidossa

Väestön ikääntyminen asettaa sosiaali- ja terveyspalveluille merkittäviä haasteita, kun tarve ikääntyneiden tukipalveluille kasvaa heidän toimintakykynsä heikentyessä (Äijö ym. 2022). Arkikuntoutus on suunniteltu erityisesti vastaamaan näihin tarpeisiin tarjoamalla yksilöllistä kuntoutusta, joka tukee ikääntyneiden itsenäistä arjen hallintaa. Kotona tapahtuva arkikuntoutus edellyttää tiivistä yhteistyötä eri terveydenhuollon ammattilaisten välillä, ja sen tavoitteena on parantaa ikääntyneiden toimintakykyä ja elämänlaatua monialaisella lähestymistavalla, joka integroituu saumattomasti heidän päivittäiseen elämäänsä. (Niskanen ym. 2021; Kjernsholen ym. 2024; Bennet ym. 2022.)

Käytännön toteutuksessa Pohjois-Savon hyvinvointialueella arkikuntoutuksen tuominen osaksi kotihoitoa kohtaa kuitenkin haasteita. Resurssivajeet, kiire ja henkilöstön vaihtuvuus ovat esteitä moniammatillisen yhteistyön tehokkaalle toteutumiselle. Lisäksi vakiintuneet toimintatavat, kuten vahva hoitamisen ja puolesta tekemisen kulttuuri, vaikeuttavat uusien toimintakykyä edistävien käytänteiden juurtumista.

Vanhus ja hoitaja istuvat vierekkäin.

Kuva 1 Monet kuntouttavan arviointijakson asiakkaat tarvitsevat ulkopuolista tukea ja motivointia kuntoutumiseensa. Lähde: Pexels.

Physiotool trainer -sovelluksen pilotointi kotihoidon hoitajien työkaluna

Syksyllä 2023 kotiin annettavissa palveluissa käynnistyi pilotti, jonka tarkoituksena oli hyödyntää Physiotools trainer -sovellusta hoitajien toteuttamaa arkikuntoutusta tukevana työkaluna. Pilotti toteutettiin hyvinvointialueella osana kotikuntoutuksen kehittämisprojektia ja se suunniteltiin yhteistyössä kotihoidon henkilöstön kanssa. Pilottiin osallistui kaikkiaan 20 asiakasta, ja se toteutui ajalla 10/2023–4/2024.

Uuden ratkaisun tarve nousi esille, kun tunnistettiin, että kotihoidon kuntouttavalla arviointijaksolla on paljon kuntoutuspotentiaalisia asiakkaita, joiden kuntoutumisensa ei etene ilman ulkopuolista motivointia ja tukea. Fysio- ja toimintaterapeuttien resurssit eivät riittäneet useisiin käynteihin viikossa, ja hoitajien toteuttama arkikuntoutus oli vähäistä eikä sitä pystynyt seuraamaan puutteellisen kirjaamisen ja raportoinnin vuoksi. Hoitajille tehdyssä haastattelussa nousi esille, että hoitajien kuntoutusosaaminen vaihtelee ja hoitajat kokevat harjoitteiden ohjaamisessa epävarmuutta.

Pilotissa fysio- tai toimintaterapeutti suunnitteli kotihoidon kuntouttavan arviointijakson asiakkaille kuntouttavia harjoitteita ja lähetti ne videomuodossa hoitajien puhelimissa olevaan Physiotools trainer -sovellukseen. Hoitajat ohjasivat harjoitteita asiakkaille päivittäisten kotikäyntien yhteydessä. Harjoitteet olivat asiakkaiden arkitoimiin kytkettyjä ja niiden tavoitteena oli vahvistaa asiakkaan toimijuutta omassa kotiympäristössään. Harjoittelun jälkeen hoitajat kirjasivat asiakkaan suorittamat toisto- ja sarjamäärät sovellukseen, josta fysio- tai toimintaterapeutti pystyi niitä myöhemmin seuraamaan.

Matkapuhelin ihmisen kädessä.

Kuva 2 Fysioterapeutti lähetti asiakkaiden harjoitusohjeet hoitajien puhelimissa olevaan Physiotools trainer -sovellukseen. Lähde: Pixabay.

Videomuotoiset ohjeet toivat varmuutta ohjaamiseen

Pilotin aikana työntekijät kirjasivat pilotista nousevia huomioitaan pilotointi päiväkirjaan, jonka lisäksi ammattilaiset jakoivat kokemuksiaan teamsin välityksellä joka toinen viikko projektityöntekijän johdolla. Physiotools trainer -sovelluksen todettiin vahvistavan ja tukevan hoitajien toteuttamaa kuntouttavaa työtä, sekä helpottavan jakson aikaista kuntoutuksen toteutumisen seuraamista. Hoitajien mukaan sovelluksen käyttö oli helppoa ja vaivatonta, eikä se lisännyt ylimääräistä aikaa asiakaskäyntien yhteydessä. Hoitajat kokivat, että harjoitusten integrointi käynneille sujui parhaiten silloin, kun erillisiä harjoituksia oli korkeintaan kolme ja ne oli suunniteltu osaksi hoidollisia toimenpiteitä. Fysio- ja toimintaterapeuttien mukaan sovelluksen käyttö helpotti kuntoutusjakson loppuraportointia ja vaikutusten arviointia, kun jokainen harjoituskerta ja tehdyt harjoitteet olivat ylhäällä sovelluksessa.

”Kun tietää, että hoitajat ohjaavat asiakkaille perusharjoitteita päivittäin niin fysioterapiakäynneillä pystyy keskittymään spesifimpiin harjoitteisiin” -fysioterapeutti, Pohjois-Savon hyvinvointialue

Kehittämistarpeitakin tunnistettiin: toimintaterapeutit kokivat, ettei videokirjasto ollut riittävän laaja toimintaterapian tarpeisiin. Fysioterapeutit puolestaan kokivat harjoitusohjelman päivittämisen ongelmalliseksi. Yleisesti kotihoidossa isoimmaksi haasteeksi uuden toimintamallin käyttöönotossa tunnistettiin kuitenkin hoitajien vaihtuvuus. Työkalun on oltava käytössä kaikilla, jotta kuntouttava työ olisi systemaattista ja sillä saavutettaisiin tavoiteltavat tulokset. Hoitajien vaihtuessa sovelluksen hyödyntäminen vaatii jatkuvaa perehdyttämistä ja henkilöstön osaamisen päivittämistä.

Jatkossa hyvä tutkia sovelluksen käytön vaikutusta asiakkaiden kuntoutumiseen ja toimintakykyyn

Kuntoutujan motivointi ja aktiivisen osallistumisen tukeminen ovat ratkaisevan tärkeitä kuntoutusprosessin onnistumiselle. Physiotools Trainer -sovelluksen pilotointi toi esiin, kuinka teknologia voi tukea ikääntyneiden kuntoutusta ja vahvistaa hoitajien kuntouttavaa työtä. Tässä pienimuotoisessa pilotissa keskityttiin ammattilaisen näkökulmaan. Jatkossa olisi mielenkiintoista tutkia käytön vaikutusta asiakkaiden kuntoutusmääriin ja toimintakykyyn. Tiedämme, että harjoitusten määrä ja säännöllisyys, vaikuttavat merkittävästi kuntoutuksen tehokkuuteen. Vaikutusten arvioinnissa täytyy kuitenkin muistaa, että kuntoutus on aina monimutkainen kokonaisuus, johon vaikuttaa yhtäaikaisesti useat eri tekijät yksilötasolla sekä sosiaalisessa ja fyysisessä ympäristössä. Näitä tekijöitä voivat olla muun muassa asiakkaan henkilökohtaiset motivaatio- ja terveystekijät, sosiaalinen tuki, ympäristön esteettömyys, sekä henkilökunnan osaaminen ja käytettävissä olevat resurssit. (Autti-Rämö 2021.)

Kirjoittaja:

Ninni Lappi, fysioterapeutti AMK, kuntoutuksen YAMK-opiskelija, Savonia ammattikorkeakoulu

Lähteet:

Autti-Rämö, Ilona 2021. Kuntoutuksen vaikuttavuuden arviointi. Lääketieteellinen aikakauskirja duodecim 2021;137(13):1369–74. https://www.duodecimlehti.fi/duo16318. Viitattu 8.6.2024.

Bennett, Cate, Allen, Francis, Hodge, Sevim, & Logan, Phillipa 2022. An investigation of Reablement or restorative homecare interventions and outcome effects: A systematic review of randomised control trials. Health Soc Care Community, 30, e6586–e6600. https://doi.org/10.1111/hsc.14108.

Kjernsholen, Jeanette, Schou-Bredal, Inger, Kaaresen, Rolf, Lundgaard Soberg, Helene, & Sagen, Aase 2024. A Prospective Intervention Study With 6 Months Follow-up of the Effect of Reablement in Home Dwelling Elderly: Patient-reported and Observed Outcomes. Archives of Rehabilitation Research and Clinical Translation, 2024:6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S25901095230007

Niskanen, Satu, Forma, Leena, Salminen, Anna-Liisa, & Aho, Anna Liisa. (2021). Kartoittava kirjallisuuskatsaus ikääntyneiden arkikuntoutuksen ominaispiirteistä. Gerontologia, 35(1), 13. https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/131603/90116_Artikkelin_teksti_186816_1_10_20210309.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Äijö, Marja, Kauppinen, Tuula, Niskanen, Satu, Rasmus, Mirva, Unkeri, Pauliina, Tunkkari, Anne-Maria, Havulinna, Satu. 2022. Iäkkäiden henkilöiden toimintakyvyn arviointi kotikuntoutuksessa. TOIMIA-suositus ID S030/26.10.2022. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Helsinki. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/145410/TOIMIA-suositus_Iakkaiden_henkiloiden_toimintakyvyn_arviointi_kotikuntoutuksessa_2610222.pdf?sequence=1.