Ihmisen nyrkki ja teknistä kuvitusta tekoälykuvassa.

Savonia-artikkeli: Teknologiaa ja terveysboostia Savoniaan Teknologianyrkillä

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Savoniassa aloitti syyskuussa 2024 toimintansa “Teknologianyrkki”, jonka tehtävänä on teknologiamyönteisyyden ja –osaamisen kasvattaminen sekä teknologian integrointi opetukseen. Ryhmään on koottu teknologiamyönteisesti orientoituneita ja innostuneita henkilöitä eri sote-aloilta Savoniassa. Edustettuina ovat diagnostiikan, hoitotyön, kuntoutuksen, hyvinvoinnin sekä Digi-centerin tiimit. Toiminta on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin ja ensimmäinen konkreettinen nyrkin puristus nähtiin Savonian kampussydämessä, josta seuraavaksi hieman lisää.

Pop-up –tapahtuma kampussydämessä

Microkadun kampussydämessä järjestettiin pop-up –tapahtuma “Teknologiaa ja terveysboostia” perjantaina 22.11.24 klo 9-12. Tapahtuma keräsi aamupäivän aikana noin 60 kiinnostunutta kävijää.

Kuva 1. Yleiskuva pop-up tapahtumasta (Tommi Kinnunen)

Tapahtuman tarkoituksena oli esitellä sekä opiskelijoille että henkilökunnalle Savoniassa jo olemassa olevia erilaisia teknologisia ratkaisuja ja innovaatioita hyödynnettäväksi sote-alan opetukseen ja työhön. Mukaan saatiin myös muutamia Savonian ulkopuolisia toimijoita esittelemään omia teknologisia innovaatioitaan.

Digi- sekä XR-Centereistä mukana olivat mm. robottikoirat Bob ja Alice, ruokarobotti sekä Pepper-humanoidirobotti. Robotteihin voidaan ohjelmoida erilaisia sisältöjä, esimerkiksi Pepperistä löytyy muun muassa jumppaohjelmia, tietovisoja ja sananlaskuja. Tätä voidaan hyödyntää mm. ikääntyneiden palveluissa lisäämään aktiivisuutta tai asiakaspalvelupisteillä asiakkaiden ohjaamiseen. Kävijöillä oli mahdollisuus testata myös VR-laseilla pelillistettyä kuntoutus-/harjoittelusovellusta, jossa on harjoitteita muun muassa jalkapalloon, koripalloon sekä reaktioiden testaamiseen. Savonian XR Centeristä löytyvistä VR-laseista löytyy myös opetukseen soveltuvia sisältöjä kuten simuloituja leikkaussali- ja näytteenottoympäristöjä.

Kuvassa robottikoiria kävelemässä lattialla.

Kuva 2. Robottikoirat

EU-rahoitetussa Foodnutri–hankkeessa kehitettyjä Ravitsemusnavigaattoria ja Ravitsemuspolkua oli esittelemässä Henna Lehikoinen Savonialta. Ravitsemusnavigaattorin avulla voidaan selvittää ruokavalion nykytila ja Ravitsemuspolku tukee ruokavaliomuutoksissa.

Pohjois-Savon hyvinvointialueelta oli mukana esittelijöitä kertomassa HVA:n digitaalisia palveluita. Kiristyvässä taloustilanteessa ja asiakkaiden tarpeiden muuttuessa pyritään lisäämään erilaisten ajasta ja paikasta riippumattomien digitaalisten terveyspalvelujen määrää. Digihoitopolut ja niihin kytketyt erilaiset palvelut sujuvoittavat ja helpottavat asiakkaiden arkea ja tukevat omahoitoa. Kehitteillä esimerkiksi OmaSavo digitaalinen asiointialusta, jonka kautta asiakas pystyy ottamaan yhteyttä terveyspalveluihin.

Fysioterapian tutkinto-ohjelman käytössä on erilasia teknisiä apuvälineitä sekä asiakkaan aktiivisen omahoidon ja kuntoutuksen tukemiseksi että kuntoutuksen vaikuttavuuden arvioimiseksi. Esittelyssä olivat liikuntalaatat, pinta-EMG-laite, dynamometri-inklinometri-mittari sovelluksineen sekä tärinärulla.

Moto Tiles –liikuntalaattojen eli kotoisammin motolaattojen avulla voidaan pelillistää liikunnallisesti mm. koordinaatio-, tasapaino- ja muistipelejä kaiken ikäisillä. Motolaatat innoittivatkin pop upissa vierailijat haastamaan kaverin kaksinpeliin ja sykkeet nousivat!

Kaksi henkilöä testaamassa lattialla olevia motolaattoja ja ihmisiä ympärillä heitä katselemassa.

Kuva 3. Motolaatat (Tommi Kinnunen)

Esittelyssä oli myös Mpower –biofeedbacklaite ja siihen kuuluva mobiilisovellus. Mpower perustuu pinta-EMG-mittaukseen ja tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi tietyn lihaksen käytön tunnistamisessa ja aktivoinnissa. Kuvassa aivan selvästi demonstroidaan mopon kaasukahvan käyttöä. Tunnistatko, mikä lihas aktivoituu ja miten se näkyy kuvaajassa?

Mpower-laite mittaa lihaksen aktiivisuustasoa.

Kuva 4. MPower emg (Saijamari Hiltunen)

Kuntoutuksessa on tärkeää saada numeerista tietoa asiakkaan toimintakyvystä. Tähän tarkoitukseen opetukseen on hankittu Activforce-lihasvoima- ja liikkuvuusanturi, jonka mittaamat tiedot välittyvät Bluetooth-yhteydellä mobiililaitteeseen.

Adamant Health esitteli erityisesti Parkinson-tautipotilaiden hoitamisen tueksi kehitettyä liikehäiriötunnistinta ja siihen liittyvää sovellusta. Tunnistin kiinnitetään liimapinnalla iholle joko kyynär- tai olkavarteen riippuen siitä, halutaanko tunnistaa ääreisosan vapinaa vai olkavarren alueelta lihasten jäykkyyttä eli spastisuutta.

Kuvassa Adamant health liikehäiriösensori

Kuva 5. Adamant health liikehäiriösensori (Saijamari Hiltunen)

Kampussydämen isolla screenillä pyöri koko aamupäivän non-stop videoesittelyitä yrityksiltä, jotka eivät päässeet paikalle, mutta toimivat alalla. Videoilla esittäytyivät BTL, CardioSignal, Dessintey, Fysioline, Hocoma sekä Cryonic.

Tapahtuma tarjosi mahdollisuuden niin opiskelijoille kuin henkilökunnallekin tutustua erilaisiin teknologisiin välineisiin, joita voidaan hyödyntää opetuksessa mutta myös työelämässä. Teknologian mukaan ottamisella opetukseen ja tuomalla siten lähelle opiskelijoita pyritään lisäämään teknologiamyönteisyyttä, joka edistää uusien teknologisten ratkaisujen käyttöönottoa työelämässä ja lisää myös mahdollisuuksia uusille innovaatioille. Voidaan todeta tapahtuman vastanneen teknologianyrkille asetettuihin tavoitteisiin.

Mitä jatkossa?

Teknologianyrkki jatkaa pilottikokeiluna toimintaansa vielä kevätlukukauden ajan. Seuraavaksi ryhmän työlistalla on laitelistaus, jonka tarkoituksena on kartoittaa ja tehdä näkyväksi Savoniassa olemassa olevaa laitekantaa, joita voisi hyödyntää hankkeissa ja Savonian eri koulutusaloilla. Tavoitteena on kehittää laitteiden hyödyntämiseen toimiva järjestelmä ja näin edistää teknologian taloudellista ja tehokasta hyödyntämistä koko organisaatiossa.

Suunnitteilla on myös järjestää laajempi teknologiaan liittyvä tapahtuma kevätlukukauden 2025 aikana.

Pysy kuulolla – luvassa voi olla joko teknologisia täsmäiskuja tai ohilyöntejä!

Kuvakollaasissa ihmisten kasvoja.

Kuva 7. Teknologianyrkin jäsenet

Kirjoittajat:

Mirja Saukkonen, bioanalytiikan lehtori, Savonia-amk, mirja.saukkonen@savonia.fi

Saijamari Hiltunen, fysioterapian lehtori, Savonia-amk, saijamari.hiltunen@savonia.fi

Tanja Miettinen, hoitotyön lehtori, Savonia-amk, tanja.miettinen@savonia.fi

Tommi Kinnunen, hoitotyön lehtori, Savonia-amk, tommi.kinnunen@savonia.fi

Kimmo Pakarinen, TKI-asiantuntija, Savonia-amk, kimmo.pakarinen@savonia.fi

Ville Heiskanen, TKI-asiantuntija, Savonia-amk, ville.heiskanen@savonia.fi

Jesse Honkanen, TKI-asiantuntija, Savonia-amk, jesse.honkanen@savonia.fi

Tekoälykuvassa ihmisen nyrkki ja teknistä kuvitusta.