Ihminen työpöydän äärellä toimistossa.

Savonia-artikkeli: Tehokkuutta ja tuottavuutta – tekoälyn hyödyt pienyrittäjille

Mitä tekoäly on käytännössä? Miten yksittäinen ihminen tai pienyrittäjä voi siitä hyötyä? 

Tekoälystä puhutaan joka puolella ja koulutuksia järjestetään tiuhaan tahtiin. Mutta mitä se on käytännössä? Miten yksittäinen ihminen tai pienyrittäjä voi siitä hyötyä? Onko tekoälyn käyttö mahdollista vain suuryrityksille tai edistyneille teknisille osaajille? Mistä lähteä liikkeelle ja olemmeko jo myöhässä? 

Suuntana on vahvasti se, että jokaisen kannattaa hypätä mukaan kehitykseen, ja parempi ennemmin kuin myöhemmin. Emme kuitenkaan ole myöhässä. Tekoälyä voi hyödyntää monin eri tavoin. Tekoäly saattaa vaikuttaa liian suurelta kokonaisuudelta lähestyttäväksi kiireiselle yrittäjälle, mutta sitä se ei kuitenkaan ole. Tekoälyä hyödyntäviä työkaluja on monenlaisia, joista voi valita itseään ja yritystään eniten tukevan tavan toimia. Tarvitsetko esimerkiksi helpotusta tekstin tuottamiseen, kuvamateriaalin luomiseen tai monipuolisesti markkinointimateriaalin toteuttamiseen? Muun muassa näihin osa-alueisiin löysimme käytännön työkaluja tekoälystä, joihin jokainen meistä pystyy. 

MuoToMyy-hanke tukee pienyrittäjiä käytännönläheisesti muutoksen tiellä 

MuoToMyy-hanke tukee pienyrittäjiä käytännönläheisesti muutoksen tiellä etsien, testaten ja opastamalla yrittäjille uusia digitaalisia menetelmiä. Käytetyt ohjelmat ja sovellukset on valittu ajatellen mikro- ja pienyrittäjien rajallisia resursseja. Tavoitteena on ollut tarjota vaihtoehtoja, joiden avulla monia yritykselle tärkeitä, yleisesti digitaalisuuteen liittyviä tai digitaaliseen markkinointimateriaalin tuottamiseen tarvittavia toimenpiteitä, saa hoidettua itse. Hankkeessa tarjotaan yrittäjille edullisia, helppokäyttöisiä ja aikaa säästäviä ratkaisuja työnsä tueksi. Keskeisenä ajatuksena on, että jokaisella tulee olla mahdollisuus pysyä aallon harjalla digitaalisaation kehityksessä.

Tekoälykoulutuksessa opastettiin osallistujia käyttämään erilaisia tekoälytyökaluja 

Tekoälyn yleistyttyä hanke tarttui aiheeseen järjestämällä koulutussarjan yhteistyössä Taustamarkkinat BGMT Oy:n kanssa. Tekoälykoulutuksessa opastettiin osallistujia käyttämään erilaisia tekoälytyökaluja markkinoinnin, myynnin ja sisällöntuotannon apuvälineinä. Koulutus toteutettiin neljänä koulutuspäivänä, joiden keskeisiä teemoja ovat: tekoälyn avulla tehty kuvatuotanto, videotuotanto, äänentuotanto ja tekstintuotanto. Koulutus oli suunnattu vapaasti kaikille aiheesta kiinnostuneille MuoToMyy-hankkeen asiakkaille. 

Mies ja nainen vuorten edessä ulkoilemassa.

Tekoälyllä luotu markkinointikuva ulkoiluvaatemallistosta.

Kouluttajina toiminut Taustamarkkinat BGMT Oy auttaa organisaatioita kertomaan tarinansa maailmalle 

Kouluttajina toimivat Taustamarkkinat BGMT Oy:n Kimmo Lesonen ja Sari Hallikainen. Yli 20 vuoden kokemuksellaan he ovat muovautuneet sisällöntuotannon moniottelijoiksi, jotka ymmärtävät sisällöntuotannon haasteet ja mahdollisuudet. Tekoälykoulutuksia he ovat tehneet vuoden 2023 alusta alkaen, kun he olivat ottaneet sen osaksi omaa toimintaansa ja nähneet sen hyödyt sekä merkityksen. Heidän yhteinen tavoitteensa on auttaa organisaatioita kertomaan tarinansa maailmalle unohtumattomalla tavalla. 

Tekoälyn hyöty pienyrittäjille piilee ennen kaikkea sen tuomassa ajansäästössä ja tehokkuuden lisääntymisessä 

“Tekoälyn hyöty pienyrittäjille piilee ennen kaikkea sen tuomassa ajansäästössä ja tehokkuuden lisääntymisessä. Oikein käytettynä oikeassa kohdassa ja oikeaan käyttötarkoitukseen valjastettuna tekoäly-työkalut säästävät aikaa useita tunteja viikossa vapauttaen aikaa liiketoiminnan kantilta merkittäviin tehtäviin.” Näin kuvailee kouluttajamme Sari Hallikainen. Juuri ajankäytössä säästäminen tuntuukin olevan monelle pienyrittäjälle kultaakin kalliimpi etu. 

Tekoälyllä pystyt luomaan verkkosivujesi visuaalisen ilmeen, ideoimaan tuotteita ja tekemään laadukkaita tuotekuvia.

Tekoälyllä laadukkaita kuvia yrityksen markkinointiin ja visuaaliseen ilmeeseen 

Aare Visuals Oy:n sisustusarkkitehti Iida Aalto osallistui koulutukseemme ja suunnitteli hyödyntävänsä tekoälyä mahdollisesti ideoiden visualisoimisessa. Tekoälyn avulla voidaankin luoda nopeasti laadukkaita ideakuvia, luonnoskuvia, mainoskuvia sekä muokata omia kuvia mieleisekseen. Tekoäly mahdollistaa myös nopeat markkinointikokeilut. Tekoälyä hyödyntämällä yrittäjät voivat säästää aikaa ja resursseja sekä oppia tuottamaan itse laadukkaita kuvia yrityksen markkinointiin ja visuaaliseen ilmeeseen. Koulutuksessa osallistujille tarjottiin mahdollisuus oppia ja harjoitella kuvien luomista ja muokkausta tekoälyn avustuksella, erityisesti keskittyen Midjourney-työkaluun.  

Kuvituskuvissa kuoseja, brändin ilmettä ja tilasuunnitelma.

Kuvissa kolme esimerkkiä, kuinka tekoälyä on pystytty hyödyntämään pienyrittäjän näkökulmasta. Tekoälyllä luot kuosit, yrityksen brändin ilmeen sekä tilasuunnitelmat. Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Enää ei ole välttämätöntä käyttää oikeita ihmisiä tai pystyttää studiota saadakseen tehtyä markkinointivideoita 

“Huippu juttu, paljon uusia ajatuksia firman prosesseihin!” Tällaista palautetta saimme koulutuksiin osallistuneelta yritykseltä ja tämän ajatuksen jakaa varmasti myös moni muu. Uusia ideoita yrityksille toi myös videotuotannossa tekoälyavusteisten avatarien, käyttäjää edustavien virtuaalisten hahmojen käyttö. Enää ei ole välttämätöntä käyttää oikeita ihmisiä tai pystyttää studiota saadakseen tehtyä markkinointivideoita. Tämän sai toteutettua hyödytämällä avataria yrityksen markkinointivideon luomisessa. Avatar hoitaa mainospuheen ja esiintymisen. Taustat, musiikit ja tekstit saa suoraan ohjelmasta. Koulutuksissa harjoittelimme tähän tarkoitukseen Heygenin käyttöä.

Jos taas kaipaa pelkkiä äänitteitä markkinointiinsa, tekoälyä hyödyntämällä mahdollisuudet laajenevat ja toteutus helpottuu entiseen nähden huomattavasti. Testasimme Elevenlabs-ohjelmaa, jossa voi hyödyntää omaa ääntä äänitteissä ja tekoäly tuottaa sen studiolaatuiseksi mainospuheeksi. Myös käännökset eri kielille hoituvat samalla. 

Tekoälyn avulla yrittäjät voivat tuottaa nopeasti ja helposti laadukasta, oikein kirjoitettua sekä ammattimaista tekstiä 

Monesti yrittäjien täytyy luoda tekstiä ja sisältöä nopealla tahdilla ja jäljen tulisi olla ammattimaista, edustavaa ja markkinoinnillisesti tehokasta. Tutustuimme koulutuksessa ChatGPT:hen. Tekoälyn avulla yrittäjät voivat tuottaa nopeasti ja helposti laadukasta, oikein kirjoitettua ja ammattimaista tekstiä. Tekoälyn hyödyntäminen yritystoiminnassa säästää aikaa ja tuo uusia näkökulmia tekstin tuottamiseen. ChatGPT mahdollistaa helposti some-postaukset, verkkosivutekstit, markkinointisisällöt sekä esimerkiksi artikkelien kirjoittamisen. 

Jokaiselle jäi jotain konkreettista käteen koulutuksista, joilla lähteä kehittämään omaa ja yrityksensä toimintaa 

Taustamarkkinoiden Sari Hallikainen summasi koulutuksen tunnelmia: “Mikään ei ole niin mahtavaa, kuin nähdä ihmisten Ahaa-hetkiä ja onnistumisen iloa! Hankkeeseen osallistuneet yritykset olivat hyvin aktiivisia ja innokkaan uteliaita, jotka varmasti vievät osaamistaan alueeltamme eteenpäin.” Voimme siis olla ylpeitä ja iloisia, että saimme yhdessä yrittäjien kanssa ottaa ensimmäiset askeleet tekoälyn hyödyntämisessä. Jokaiselle jäi jotain konkreettista käteen koulutuksista, joilla lähteä kehittämään omaa ja yrityksensä toimintaa. Tekoälyä voidaan hyödyntää työssä työkaluna muiden joukossa. Rohkeasti siis vain harjoittelemaan ja löytämään sopivat tekoälyn työkalut omaan pakkiin. 

Tekoälyn tulevaisuus – miltä se näyttää?  

Kysyimme kouluttajaltamme Sari Hallikaiselta, miltä tekoälyn tulevaisuus näyttää: “Tekoäly tulee jäämään osaksi meidän työarkea ja siksi koen, että on oman kehittymisen sekä tuottavuuden kannalta tärkeää omaksua se mahdollisimman pian. Tekoäly-työkalut kehittyvät niin huimaa tahtia, että muutaman kehittymishypyn jälkeen kirittävää voinkin olla liian paljon. Ei mene pitkä aika, kun tekoäly on meidän jo nyt käyttämissämme ohjelmistoissa, joten uskallus ja avomielisyys on nyt avainroolissa.” 

Nainen istuu näyttöpäätteiden edessä.

Tekoälyn näkemys tulevaisuuden pienyrittäjästä.

Tekstin kirjoittamisessa on hyödynnetty tekoälyä (Chat GPT 3.5) ja kaikki artikkelin kuvat on luotu tekoälyllä (Midjourney). 

Kirjoittajat:  

Emmi Paananen, Projektiasiantuntija, emmi.paananen@savonia.fi  

Liisa Nousiainen, Projektityöntekijä, liisa.nousiainen@savonia.fi 

Savonia-ammattikorkeakoulu/ MuoToMyy- hanke