Valkoisella taustalla ruskea paperipussi, josta lennähtää ylöspäin värikkäitä hedelmiä ja kasviksi.

Savonia-artikkeli: Supervoimaa kouluruoasta -tapahtuma innosti pohtimaan terveellistä ruokavaliota ja hävikin vähentämistä

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

FoodLoops -projekti (Interreg Baltic Sea Region) järjesti yhteistyössä SiSu-hankkeen kanssa keskustelutilaisuuden opettajille, oppilaille, vanhemmille, ruokapalvelutuottajille ja jätehuoltotoimijoille. Projektissa toteutetaan ruoan suljetun ruokaketjun luomista ja edistetään biojätteen hyödyntämistä. Tapahtumassa oli yli 50 osallistujaa ja keskustelu oli monipuolista ja innostunutta.

Miira Lepistö kouluruokapalvelu Servicasta alusti aiheeseen ruokahävikin ilmastovaikutuksista. Henna Lehikoinen Savonia-ammattikorkeakoulun NUTRIFOOD-hankkeesta keskittyi päivitettyihin ravitsemussuosituksiin ja ruokavalion laadun mittareihin.

Paneelikeskustelu oli jaettu kolmeen teemaan: kuinka lisätä kouluruoan houkuttelevuutta, kuinka syödä omaa kehoa kuunnellen ja miten lisätä kasvisruoan menekkiä kouluissa. Ensimmäisen aiheen alustaja Säde Rytkönen Pohjois-Savon hyvinvointialueelta esitteli yläkoululaisten syömistä koskevan kouluterveyskyselyn tuloksia. Teemaa jatkoi Eliisa Girsén Siilinjärven kunnalta keskittyen terveys- ja hyvinvointikysymyksiin. Ulla Santti Savonia-ammattikorkeakoulusta esitteli oppilaiden näkemyksiä kasvisruoasta FoodLoops-hankkeen toteuttaman kyselyn tulosten pohjalta. Paneelikeskustelijoina oli oppilaita, opettajia ja ruokapalvelun edustajia Iisalmen lyseolta, Suininlahden koulusta, Pöljän koulusta, Kuopion klassilliselta lukiolta, Siilinjärven kunnasta ja Iisalmen kunnasta.

Palautteen perusteella kouluruokahävikkiin keskittyville tapahtumille ja toiminnoille on tarvetta. Hanke järjestää maatilavierailun oppilaille lokakuun lopussa ruoan alkuperään ja ruoantuotantoon tutustumiseksi sekä kasvisruokamaistatuksia kouluilla. Projektissa toteutetaan ruoan suljetun ruokaketjun luomista ja edistetään biojätteen hyödyntämistä.

Kirjoittaja: Anne Holopainen, Savonia-ammattikorkeakoulu