Savonia-artikkeli: Savonia kehittää ilmastoturvallisuutta osana kokonaisturvallisuutta
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
”Eurooppa on maailman nopeimmin lämpenevä maanosa, ja ilmastoriskit uhkaavat sen energia- ja elintarviketurvallisuutta, ekosysteemejä, infrastruktuuria, vesivaroja, taloudellista vakautta ja ihmisten terveyttä.” Euroopan ympäristökeskuksen (EEA) julkaiseman arvion mukaan monet näistä riskeistä ovat jo saavuttaneet kriittisen tason ja voivat muuttua katastrofaalisiksi ilman kiireellisiä ja päättäväisiä toimia. https://www.eea.europa.eu/fi/highlights/eurooppa-ei-ole-valmistautunut-nopeasti
Savonia-ammattikorkeakoulu on jatkanut valmistautumista nopeasti kasvaviin ilmastoriskeihin. Savonian ilmastoturvallisuustyö on sisältänyt pitkäjänteistä koulutuksen sekä tutkimus, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan kehittämistä. Koulutuksesta esimerkkinä ilmastoturvallisuuden osaajakoulutus.
Savonian työ on huomattu myös kansallisella tasolla. Ympäristöministeriön johdolla vuosittain valmistuva ilmastovuosikertomus käyttää Pohjois-Savoa esimerkkinä onnistuneesta ilmastoturvallisuustyöstä:
”Pohjois-Savon ilmastoturvallisuustyössä on tunnistettu ilmastonmuutokseen liittyviä riskejä sekä niiden vaikutuksia huoltovarmuuteen ja kokonaisturvallisuuteen. Pohjois-Savossa on tehty pitkäjänteisesti työtä ilmastoturvallisuuden lisäämiseksi. Ilmastoturvallisuus on osa Pohjois-Savon ilmastotiekarttaa, jonka toimeenpanosta ja seurannasta vastaa laajapohjainen Pohjois-Savon ilmasto-, kiertotalous- ja biotalousryhmä.
Pohjois-Savon ELY-keskus koordinoi alueellista ilmastotyötä ja Savonia-ammattikorkeakoulu ilmastoturvallisuuteen liittyvää koulutusta ja TKI-toimintaa. Ilmastoturvallisuustyössä on tunnistettu ilmastonmuutokseen liittyviä ilmiöitä, jotka aiheuttavat merkittävimpiä sää- ja ilmastoriskejä alueella.
Pohjois-Savon kunnille on tuotettu ilmastonmuutoksen riskianalyysit ja -kortit ja ilmastonmuutokseen liittyvien riskien ja haavoittuvuuksien tarkastelua on toteutettu yritys- ja innovaatioekosysteemien kanssa. Tarkastelussa huomioidaan myös riskien vaikutukset huoltovarmuuteen ja kokonaisturvallisuuteen tunnistamalla ilmastotoimien ja erilaisiin turvallisuusuhkiin varautumisen keskinäisriippuvuuksia.
Ilmastoturvallisuustyö sisältyy Kuopioon valmisteilla olevaan kokonaisturvallisuuden osaamiskeskukseen ja Pohjois-Savon kokonaisturvallisuuden klusteriin.” https://ym.fi/ilmastovuosikertomus
Savonia järjestää yrityksille sparrausta ilmastoriskien hallintaan
Ilmastonmuutos, luontokato ja ympäristön tilan heikkeneminen vaikuttavat talouden toimintaan. Ilmasto- ja ympäristöriskejä on kahdenlaisia:
1) Fyysisiä riskejä aiheuttavat erilaiset ilmaston muuttumisesta johtuvat ympäristökatastrofit, kuten tulvat, kuivuus ja myrskyt, sekä esimerkiksi pölyttäjähyönteisten ja metsien vähenemisestä aiheutuva ekosysteemien katoaminen.
2) Siirtymäriskejä syntyy, kun siirtyminen hiilineutraaliin talouteen muuttaa toimintaympäristöä tai sääntelyä muutetaan luonnonvarojen säilyttämiseksi. Tästä esimerkkejä ovat tuuli- ja aurinkovoimahankkeet.
Savonia järjestää pohjoissavolaisille yrityksille sparrausta ilmastoriskien hallintaan. Sparrauksessa tarkastellaan ilmastonmuutokseen liittyviä riskejä ja haavoittuvuuksia Pohjois-Savossa. Toiminta on osa Ilmastokriisi – alueellinen sopeutuminen ilmastonmuutokseen -hanketta, kansallisen ilmastonmuutoksen sopeutumissuunnitelman 2030 alueellista toimeenpanoa, sekä kytkeytyy Pohjois-Savon ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman valmisteluun.
Savonia kehittää ilmastoturvallisuutta osana kokonaisturvallisuutta niin alueellisesti, kansallisesti kuin kansainvälisesti. Maa- ja metsätalousministeriössä ja Luonnonvarakeskuksessa on valmistelussa kansallista ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelmaa toimeenpaneva strateginen LIFE-hanke (KISS LIFE). Savonialla on valmistelussa vastuulla kokonaisturvallisuus- ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen -teeman koordinointi.
Ilmastoturvallisuutta edistetään myös kansainvälisissä verkostoissa
Savonia edistää ilmastoturvallisuutta osana kokonaisturvallisuuden yhteistoimintamallia myös kansainvälisissä verkostoissa.
Savonia on jäsenenä sisäministeriön asettamassa Kansallisen katastrofiriskien hallinnan yhteistyöverkostossa, joka tekee tiivistä yhteistyötä YK:n Sendain strategian kanssa (Sendai Framework for Disaster Risk Reduction). Yhteistyön tavoitteena on muun muassa vähentää katastrofien aiheuttamia inhimillisiä ja taloudellisia vahinkoja ja parantaa katastrofeihin valmistautumista. https://www.savonia.fi/inhimillinen-turvallisuus/savonia-vahvistaa-kokonaisturvallisuustyotaan-alueellisesti-kansallisesti-ja-kansainvalisesti/
Itämeren valtioiden neuvoston (Council of the Baltic Sea States, CBSS) yhteistyössä Savonia edistää ilmastoturvallisuuden verkostoja osana Itämeren alueen turvallisuutta. https://www.savonia.fi/uutiset/savonia-mukaan-itameren-alueen-turvallisuusyhteistyohon/
Sisäministeriö ja ulkoministeriö koordinoivat Suomen yhteistyötä vuosittain Sveitsin Genevessä pidettävässä YK:n Humanitarian Networks and Partnerships Week (HNPW) eli humanitaaristen verkostojen ja kumppanuuksien viikolla. Savonia on ollut mukana useita vuosia Suomen delegaatiossa ja järjestänyt ilmastoturvallisuuden tapahtumia eri YK-järjestöjen kanssa. https://www.savonia.fi/uutiset/savonia-kehittamassa-kansainvalista-humanitaarista-yhteistyota/
Savonia tekee yhteistyötä Euroopan Innovaatio- ja teknologiainstituutin EIT:n (European Institute of Innovation and Technology) kanssa. Merkittävä yhteishanke on ollut Innovation Laboratories for Climate Actions (ILCA), jossa on edistetty ilmastoturvallisuutta osana Ukrainan ilmastotiekarttojen kehittämistä.
Savonia oli syyskuussa 2024 perustamassa sisäministeriön ja ammattikorkeakoulujen kanssa Science and Innovation Network for European Comprehensive Security -verkostoa. Verkoston tavoitteena on kokonaisturvallisuuden tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotyön edistäminen Euroopassa. Ilmastoturvallisuus on keskeinen osa verkoston toimintaa.
Syksyllä 2024 Savonia ja Kuopion kaupunki käynnistivät Nato-viitekehyksessä Inhimillinen turvallisuus ilmasto- ja ympäristökriisissä -keskustelut osana kansallisen kokonaisturvallisuuden osaamiskeskuksen rakentamista.
Lisää Savonian ilmastoturvallisuustyöstä:
https://ilmastoturvallisuus.savonia.fi/
Jyri Wuorisalo, TKI-asiantuntija, Kestävä yhteiskunta -tutkimusala