Savonia-artikkeli: Tapahtumastriimauksen ABC
#SavoniaAMK
#SavoniaUAS
Pohjois-Savon kulttuuriväki kokoontui jälleen yhteen maaliskuussa 2023, kun Pohjois-Savon kulttuurifoorumi järjestettiin vuosien tauon jälkeen Kuopion Musiikkikeskuksella. Savonia-ammattikorkeakoulun Luova REAKTIO! -hanke oli toteuttamassa foorumia yhteistyössä Kuopion kaupungin ja Kulttuuri kuulolla- verkoston, Pohjois-Savon liiton sekä Taiteen edistämiskeskus Taiken kanssa.
Luova REAKTIO! on keskittynyt erityisesti tapahtumien digitalisointiin ja hybriditapahtumien tuottamisessa tarvittavan osaamisen kasvattamiseen, joten foorumin striimaus ja digitaalinen tallennus olivat luonnollinen vastuualue tapahtuman toteutuksessa. Prosessi haluttiin toteuttaa mahdollisimman laajasti oman henkilöstön voimin ja samalla oppia, mitä laadukas hydriditoteutus meiltä vaatii. Oppimisprosessiin osallistui niin Luova REAKTIO! -hankkeen kuin Savonian viestinnän ja tietohallinnon henkilökohtaa.
Kulttuurifoorumin valmistelu
Striimausalustaksi valikoitui Zoom tuttuuden ja hyväksi koetun etäyhteyden järjestämisen vuoksi. Zoomin avuksi valitsimme ilmaisen ja verkkosivupohjaisen OBS Studion, joka mahdollisti monipuolisen ja katsojaystävällisen lähetysnäkymän.
Salitekniikasta vastasi Kuopion Musiikkikeskuksen tekninen henkilöstö omilla laitteillaan ja yhteistyö heidän kanssaan oli kerrassaan hienoa. Tapasimme hyvissä ajoin yhteisen suunnittelupalaverin merkeissä ja kävimme tilaisuuden käsikirjoituksen sekä tarpeet läpi yksityiskohtaisesti. Tekniikan ohjeiden mukaisesti ääni OBS Studioon tuli salin äänipöydästä äänikortin kautta ja kaksi videokameraa puolestaan liitettiin kevyeen videomikseriin. Yhteistyö Musiikkikeskuksen kampuksella osoitti jälleen toimivuutensa, kun Kuopion konservatorio antoi käyttöömme äänikortin ja Musiikkikeskus puolestaan antoi testattavaksi videomikserin. Ilman näitä striimaus olisi ollut huomattavasti haastavampi toteuttaa.
Koska Zoomin, OBS Studion, useamman lähetyskameran ja äänikortin yhteiskäyttö oli kaikille etälähetyksen toteuttajille jossain määrin uutta, testasimme laitteita ja lähetystä foorumia edeltävällä viikolla. Musiikkikeskuksen Kamarimusiikkisaliin laitteistot, kamerat ja lähetyskone viritettiin valmiuteen tapahtumaa edeltävänä iltana ja samalla testattiin äänen kuuluvuus niin saliin kuin Zoom-lähetykseen.
Tapahtumapäivä
Varsinaisena tapahtumapäivänä 17.3.2023 kaikki sujui huolellisesti tehtyjen valmistelujen vuoksi hienosti. Yhdellä henkilöllä oli vastuullaan Zoom-lähetys, OBS Studio, videomikseri ja esiintyjien powerpoint-diat. Toinen henkilö vastasi kahdesta videokamerasta, jotka kuvasivat kiinteästi lavan kokonaiskuvaa ja liikkuvalla kameralla esiintyjiä. Zoom-lähetyksen moderaattoreina ja äänenlaadun tarkkailijoina toimi kaksi henkilöä ja yksi seurasi etälähetystä kokonaisuutena. Lisäksi lavan läheisyydessä yksi henkilö seurasi lähetyksen chattia mahdollisten kysymysten varalta. Musiikkikeskuksen tekninen henkilö puolestaan vastasi fyysisen tapahtumapaikan tekniikasta eli valoista, äänentoistosta, mikrofoneista ja lavan videotykin toimivuudesta.
Vaaranpaikkojakin oli. Ohjelman lopussa järjestetty vaalipaneeli keräsi muutamia häiriköitä lähetykseen. Lähetyksen linkki jaettiin Twitterissä juuri ennen vaalipaneelia ja tämä keräsi osallistujiksi englanninkielisiä trolleja, jotka yrittivät avata mikrofonia, kirjoittivat chattiin ja yksi esiintyi jopa kuvan kanssa. Tässä vaiheessa moderointi osoittautui erittäin tarpeelliseksi. Lisäksi usean eri ohjelman operointi yhdeltä tietokoneelta hyydytti powerpoint-esitykset lähetyksen loppuvaiheessa, minkä vuoksi esitykset muutettiin pdf-dokumentiksi.
Lähetyksen jälkeen Zoom-tallenne siirtyi editointiin ja tekstitettäväksi. Tekstitetty versio on katsottavissa Vimeossa Kuopio-Kanavalla. Pääset katsomaan tallenteen tästä linkistä: https://vimeo.com/807470330
Virtuaalitoteutus lisää saavutettavuutta ja osallisuutta
Kokeilusta saatiin roppakaupalla oppia ja ymmärrystä, mitä laadukkaan striimilähetyksen toteuttaminen teknisesti vaatii. Henkilöstöä, alustoja ja laitteita on varattava enemmän kuin normaaliin livetapahtumaan. Ennakointi, testaus ja valmistelevat työt ovat erittäin tärkeässä roolissa, sillä itse tapahtumassa ei ole enää aikaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. On myös hyvä varautua ongelmatilanteisiin ja miettiä varavaihtoehtoja valmiiksi. Myös jälkityöt tallenteen editointeineen ja tekstityksineen vaativat aikaa ja resurssia.
Kaikkiaan Pohjois-Savon kulttuurifoorumin striimiä katsoi päivän aikana lähes 60 uniikkia katsojaa. Nyt myös ne, jotka eivät päässeet paikan päälle tai pystyivät osallistumaan vain osan päivästä, pystyivät nauttimaan päivän annista. Kulttuurifoorumin pariin pääsee myös palaamaan ajasta ja paikasta riippumatta tekstitetyn tallenteen välityksellä. Väittäisin, että tämä jos mikä, lisää niin tapahtuman saavutettavuutta, kuin yhteisöllistä kokemusta.
Katso myös video, kuinka striimaus teknisesti toteutettiin: https://www.savonia.fi/oppimateriaalit/kulttuurifoorumin-striimaus/
Kirjoittaja:
Terhi Rissanen, asiantuntija, Luova REAKTIO! -hanke.
Luova REAKTIO! Uutta arvoa luovat verkostot -hankkeen toteuttaa Savonia ammattikorkeakoulu 2.8.2021–31.5.2023. Hanke saa Pohjois-Savon ELY-keskuksen kautta REACT-EU:n Euroopan sosiaalirahaston osarahoitusta.