Tie Sambiassa.

Savonia-artikkeli: Sambia – Kaukainen yhteistyökumppanimme

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Luonnonvara-alalla on tehty jo useita vuosia yhteistyötä Sambian yliopiston, UNZA:n, kanssa. Yliopiston maatalousekonomian laitoksella tunnistettiin ongelma opetussuunnitelman työelämälähtöisyyden kanssa ja löydettiin paikallinen rahoitus kehittämistoimiin. Aiemmat kontaktit Savonialla johtivat siihen, että UNZA:lta saapui 2019 syksyllä delegaatio tutustumaan Savonian luonnonvara-alan opetussuunnitelmaan ja pedagogiikkaan sekä Business Centerin toimintaan. Yrittäjyysosaaminen ei ole luonnonvara-alan opinnoissa vain liiketaloudellisten aiheiden osio, vaan se on läpileikkaava teema. Vieraat pitivät opintomatkaa hyvin antoisana ja ajatuksia herättävänä kokemuksena.

Hankkeen seuraavassa vaiheessa 2019 Antti Iire ja Kati Partanen matkustivat Lusakaan, Sambian pääkaupunkiin, vetämään työpajoja opettajille ja työelämän edustajille. Työpajoissa perehdyttiin yrittäjyysosaamisen merkitykseen UNZA:lla ja laitettiin askelmerkkejä eteenpäin. Heillä oli juuri alkamassa opetussuunnitelman uudistaminen, joten työpajat toteutuivat juuri oikealla hetkellä.

Pandemia katkaisi hetkeksi opetussuunnitelman kehittämiseen liittyvän yhteistyön, mutta vuoden 2024 tammikuussa allekirjoittanut vieraili yliopistolla ja marraskuussa UNZA:n Maataloustieteellisen tiedekunnan varadekaani Sylvia Harrison vietti viikon luonnonvara-alan vieraana. On ollut ilo huomata, että Antin ja Katin nostamat teemat ovat jo siirtyneet osittain opetussuunnitelmaan. Yhteistyötä on päätetty jatkaa ja tiivistää. Tällä hetkellä on kirjoitusprosessissa muutamia hankesuunnitelmia, joiden kautta voimme tarjota osaamistamme UNZA:n opetuksen kehittämiseen erityisesti e-oppimisen osalta. Heilläkin on etäopetus, Zoom ja Moodle käytössä, mutta yhä tehokkaampi käyttö olisi mahdollista. Myös opiskelijoiden ohjauksessa olisi kehittämisen paikkoja. Näihin teemoihin meiltä löytyy vahvaa osaamista ja sambialaisilta kova tahto parantaa näitä asioita.

Luonnonvara-alalta on tehty myös lyhyitä henkilöstövaihtoja ja yksi pidempi opiskelijavaihto Sambiaan. Lisää opiskelijavaihtoja on tulossa jo tänä keväänä. Sylvia Harrison piti vierailujakson aikana opiskelijoille innostavia puheita Sambian kulttuurista ja maataloudesta. Luentojen jälkeen useampi opiskelijamme on ilmoittanut kiinnostuksestaan vaihtoihin Sambiassa. Myös UNZA:lla ollaan kovasti innostuneita tulemaan Iisalmeen luonnonvara-alan opintoihin esimerkiksi MultiPro-ohjelman kautta.

Erityisen kutkuttavana ajatuksena opiskelijat pitävät säätilojen sekä kulttuurien eroavaisuuksiin tutustumista. Tällä viikolla Sambiassa on hirmuinen helle +35 astetta ja Suomessa kärvisteltiin -20 asteen pakkasissa. Sylvian astuessa Suomen kamaralle noin 25 tunnin lennon jälkeen hän otti kasan lunta käteensä ja hengitti syvään. Oli kuulemma ihanan helppoa ja raikasta hengittää Sambian kuumuuden jälkeen. Pakkasta oli tuolloin vain -5 astetta. Suomalaiset puolestaan voivat nauttia Sambian auringosta ja hedelmistä sekä vihanneksista. Pääkaupunki Lusaka on myös shoppailijoiden unelmakohde. Suuria ostoskeskuksia on todella paljon, ostettavaa runsain määrin ja hinnat kohtuullisia.

Sambialaisia ihmisiä.

Sambia on turvallinen ja rauhallinen maa, jossa ihmiset ovat ystävällisiä sekä vieraanvaraisia. Yhteistyö on helppoa, koska Sambian virallinen kieli on englanti. Meillä on toisillemme paljon annettavaa puolin ja toisin. Ilmastonmuutos on koetellut Sambiaa melko ankarasti. Vesivoimasta riippuvainen maa kärsii kuivuudesta ja energiantuotannon häiriöistä. Meillä olisi opetusyhteistyön lisäksi annettavaa tälläkin sektorilla. Sambialaisten opiskelijoiden innokkuus ja uteliaisuus maailmaa kohtaan on tarttuvaa, ehkä jotain voimme tartuttaa myös omiin opiskelijoihimme. Lisäksi heiltä löytyy kiinnostavia ratkaisuja sekä pohdintoja erilaisiin maatalouden haasteisiin.

Kirjoittaja:

Heli Wahlroos, luonnonvara-alan yliopettaja, Savonia-ammattikorkeakoulu