opiskelijat_ohjaamassa_iakkaille_sauvakavelysauvoilla_lammittelyliikkeita_ulkona_auringoinpaisteessa

Savonia-artikkeli: Opiskelijan kokemuksia MIOLI-tutkimushankkeessa mukana olemisesta

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Mitattu ja ohjattu liikuntapalvelu (MIOLI) kohdistuu hengitys- ja verenkiertoelimistön sairauksia sairastaviin ikääntyviin pohjoissavolaisiin henkilöihin. MIOLI-tutkimus koostuu kahdesta vaiheesta, jotka yhdessä pyrkivät lisäämään liikunta-aktiivisuutta, parantamaan toimintakykyä ja elämänlaatua sekä vähentämään terveyspalvelujen käyttöä. Ensimmäinen vaihe keskittyy lyhytkestoisten liikuntatapahtumien toteuttamiseen kertaluontoisina mini-interventioina. Toisessa vaiheessa panostetaan pitkäkestoiseen satunnaistettuun kontrolloituun liikuntainterventioon. Keväällä 2024 toteutuneissa liikuntatapahtumissa eli mini-interventioissa oli mukana toimijan roolissa opiskelijoita Savonia-ammattikorkeakoulusta ja Itä-Suomen yliopistosta. Tutkimusta rahoittavat Olvi-säätiö ja Kuopion Seudun Hengityssäätiö. Tämä artikkeli kertoo Emmin havaintoja ja kokemuksia tutkimuksessa mukana olosta.

MIOLI-tutkimushankkeeseen osallistuminen tarjosi minulle ainutlaatuisen mahdollisuuden syventää ymmärrystäni terveysliikunnan vaikutuksista hengitys- ja verenkiertoelimistön sairauksia sairastavien ikääntyvien henkilöiden terveyteen ja hyvinvointiin sekä kerryttää kokemusta tutkimushankkeessa mukana olemisesta.

Harjoitteluni MIOLI-tutkimushankkeessa ajoittui keväälle 2024, jolloin hankkeessa toteutettiin ensimmäisen vaiheen lyhytkestoisia mini-interventioita eri puolella Pohjois-Savoa. Sauvakävelyn ohjaaminen, toimintakykytestipisteiden rakentaminen ja testien suorittaminen, terveyskyselylomakkeiden täyttämisessä avustaminen sekä terveysneuvonnan antaminen terveysneuvontapisteellä muodostivat keskeisen osan harjoitteluani.

Esitteitä pöydällä.

Kokemukset ja oppiminen

Harjoittelujakson aikana omat tavoitteeni painottuivat erityisesti käytännön taitojen kehittämiseen, kuten ryhmänohjauskokemuksen hankkimiseen ja varmuuden saamiseen toimintakykytestien suorittamisesta. Tavoitteenani oli myös syventää ymmärrystäni säännöllisen liikunnan hyödyistä sekä sen merkityksestä hengitys- ja verenkiertoelimistön sairauksia sairastavien ikääntyneiden hoidossa.

Harjoittelu MIOLI-tutkimushankkeessa ylitti odotukseni monella tavalla. Sain paljon arvokkaita oppeja toimintakykytestien suorittamisesta, mittausvälineistöstä, oikeanlaisista suoritustekniikoista ja opin ymmärtämään testien merkityksen tutkimuksen kannalta. Myös ryhmänohjaus- ja vuorovaikutustaitoni kehittyivät harjoittelun aikana. Opin reagoimaan ja mukauttamaan ohjaustani nopeasti muuttuviin tilanteisiin sekä opin keinoja, joilla voin tehdä testaustilanteesta sekä mukavan että turvallisen osallistujalle.

Yksi keskeinen oppi MIOLI-tutkimushankkeessa mukana olemisessa oli se, miten jopa yksittäinen liikuntatapahtuma voi olla konkreettinen tapa edistää terveyttä ja hyvinvointia. MIOLI:n liikuntatapahtumissa liikkuminen ei jäänyt pelkän teorian tai suositusten tasolle, vaan osallistujat pääsivät käytännössä kokeilemaan sauvakävelyä ohjatusti ja saivat konkreettisia vinkkejä kotona tehtäviin harjoitteisiin. Liikuntatapahtumat toivat osallistujille iloa ja antoivat heille mahdollisuuden kokea liikunnan hyödyt omakohtaisesti. Tapahtumissa luotiin osallistujille turvallinen ja kannustava ilmapiiri, jossa jokainen osallistuja sai tukea ja ohjausta heidän omien kykyjensä mukaan. Harjoittelukokemus vahvisti ajatustani siitä, miksi erilaisten liikuntatapahtumien järjestäminen on tärkeää. Tapahtumat tarjoavat osallistujille paitsi tilaisuuden liikkua myös mahdollisuuden sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja yhteisten onnistumisten kokemiseen, mikä on myös tärkeää hyvinvoinnin kannalta.

Harjoittelussa erityisen mieleenpainuvaa oli huomata, miten osallistujat, joilla oli monenlaisia taustoja ja terveyshaasteita, saivat liikunnasta iloa ja onnistumisen kokemuksia. Oli ilahduttavaa nähdä, että sauvakävelyharjoitteluun ja toimintakykytesteihin osallistuminen vaikutti monelle osallistujalle tärkeältä ja merkitykselliseltä. Liikuntatapahtumiin osallistuneiden ilo oli tarttuvaa, kun he onnistuivat ylittämään itsensä toimintakykytesteissä. Näissä hetkissä osallistujista näkyvä ylpeys ja tyytyväisyys omaan pystyvyyteen ja suorituksiin toivat iloa myös minulle. Nämä hetket olivat harjoittelun kohokohtia ja ne vahvistivat uskoani liikunnan suureen potentiaaliin ikääntyneiden elämänlaadun, toimintakyvyn ja terveyden edistämisessä.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan MIOLI-tutkimushankkeessa mukana oleminen oli minulle erittäin antoisa ja opettavainen kokemus. Pääsin syventämään teoreettista osaamistani käytännössä, sain arvokasta kokemusta hankkeessa mukana olemisesta, liikuntatapahtumien järjestämisestä, sauvakävelyn ohjaamisesta sekä toimintakykytestien suorittamisesta. Korkeakoulurajat ylittävä monialainen yhteistyö rikastutti harjoittelukokemustani valtavasti ja antoi arvokkaita näkökulmia terveyden edistämiseen ja tutkimukseen liittyviin käytännön haasteisiin. Yhteistyö toisten opiskelijoiden, opettajien ja tutkijoiden kanssa edisti verkostoitumistani ja ammatillista kehitystäni, mikä oli itselleni yksi keskeinen anti harjoittelusta.

Harjoittelujakso mahdollisti oman osaamisen kehittämisen monella eri osa-alueella ja uskon, että tämä kokemus tulee olemaan hyödyllinen tulevalla urallani terveyden edistämisen ja liikuntalääketieteen parissa. Harjoittelun aikana sain varmuutta omista vahvuuksistani, tunnistin kehityskohteita, joissa tarvitsen lisää harjoitusta, mutta ennen kaikkea halu syventää omaa osaamistani ja oppia lisää vahvistui harjoittelun myötä. MIOLI-hankkeeseen osallistuneiden iäkkäiden kanssa keskustelu osoitti, että yksittäiset tutkimushankkeet voivat todella tuoda konkreettisia ja myönteisiä kokemuksia osallistujille.

MIOLI-tutkimushankkeen mini-interventiot jatkuvat Kuopiossa syys-lokakuussa. Lisäksi keväällä 2024 liikuntatapahtumiin osallistuneille järjestetään kuuden kuukauden marras-joulukuussa seurantamittaukset, joissa arvioidaan toimintakyvyssä tapahtuneita muutoksia mini-intervention aikana. Kuopion Seudun Hengitysyhdistyksen Tapahtumakalenterissa on lisätietoa tapahtumista.

Kirjoittajat:

Emmi Pelkonen, TtK, liikuntalääketieteen maisteriopiskelija Itä-Suomen yliopisto

Saijamari Hiltunen, fysioterapian lehtori Savonia-ammattikorkeakoulu

Mika Venojärvi, terveysliikunnan dosentti, Lääketieteen laitos, Biolääketieteen yksikkö/ liikunta- ja urheilulääketiede, Itä-Suomen yliopisto

Marja Äijö, gerontologian ja kuntoutuksen yliopettaja, Savonia-ammattikorkeakoulu, marja.aijo@savonia.fi

Pirjo Komulainen, dosentti, Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitos (KuLTu)