Savonia-artikkeli: Opintomatkalla Brysselissä – kaupungin monet kasvot
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Teimme toukokuisen opintomatkan Brysseliin Savonian Masters Schoolin sosiaali- ja terveysalan sekä ensihoidon ja akuuttihoitotyön kehittämisen ja johtamisen opiskelijoiden kanssa. Matkaohjelma oli moninainen sote-alan johtamiseen liittyvä kattaus. Käyntikohteitamme olivat EU:n parlamentti, Parlamentarium, Naton päämaja, Emergency Response Coordination Centre (ERCC), Merimieskirkko ja Euroopan historian talo.
Vierailu antoi meille laajan kuvan Brysselin monista kasvoista. Matka käynnistyi tutustumalla hyvin siistiin ja moderniin EU:n alueeseen, joka on parlamentin, komission ja neuvoston pelikenttä. Ymmärsimme siellä, miten haastavaa ja aikaa vievää lakien säätäminen onkaan tässä monien maiden ja intressien kokonaisuudessa. Komission lakiesityksen jälkeen niin parlamentti kuin neuvostokin muokkaavat ehdotuksia tahoillaan ja tekevät työtä löytääkseen riittävästi verkostoja tukemaan omaa näkökulmaansa kussakin valmisteltavassa asiassa. Sen jälkeen parlamentti ja neuvosto kokoontuvat yhteiseen keskusteluun löytääkseen konsensuksen. Vasta tämän jälkeen lakiesitys on valmis päätöksentekoon ja äänestykseen. Matkan varrella alkuperäinen 40-sivuinen lakiesitys on laajentunut 80-sivuiseksi.
ERCC:n havaitsimme erityisen kiinnostavaksi vierailukohteeksi. Kyseessä on EU:n kriisiavun koordinointipaikka, josta käsin huolehditaan moninaista apua Euroopan ja myös muiden maiden alueelle. Maat voivat pyytää apua niin luonnonmullistuksista, ympäristökatastrofeista, terveysongelmista kuin terroristi-iskuistakin selviämiseen. ERCC ohjaa hyvin nopealla aikataululla eri EU-maista löytyvät resurssit oikeisiin kohteisiin. Myös Nato tekee samankaltaista avustustyötä sotilaallisempien tehtäviensä ohella.
Brysselissä 161 neliökilometrin kokoisella pääkaupunkialueella on yli miljoona asukasta ja myös runsaasti turisteja nauttimassa kaupungin nähtävyyksistä. Erityisesti vanha kaupunki tunnettuine maamerkkeineen kiinnostaa, mm. Grand Placella sekä Manneken Pis ja Jeanneke Pis patsaiden luona parveilee aina runsaasti ihmisiä ihmettelemässä. Kaupungissa melu on välillä korvia huumaavaa, kun hälytysajoneuvojen pillit soivat yötä päivää.
Siisteyden ja kauneuden vastakohtana kaupungilla on kuitenkin myös ikävät kasvonsa. Päiväsaikaan niin kauniit puistot muuttuvat paikoiksi, joissa suorastaan odotetaan, että joku onneton harhautuu sinne ryöstettäväksi ja pahoinpideltäväksi. Merimieskirkolla, joka tekee arvokasta sosiaalityötä suomalaisten parissa, kuulimme, että asunnon saanti Brysselissä on lähes mahdotonta ja kaduilla näkeekin paljon asunnottomia. He eivät kaikki suinkaan ole päihdeongelmaisia, vaan joukossa on myös ihan tavallisia työssä käyviä ihmisiä. Kaduilla elämä on hyvin turvatonta ja kaikki tavarat varastetaan jos nukahtaa hetkeksi syvempään uneen.
Saimme kaikki opintomatkalta kotiin vietäväksi laajempaa ymmärrystä, jota voidaan hyödyntää työelämän kehittämisessä. Erityisesti ymmärrys EU:n toiminnasta auttaa katsomaan uusin silmin EU:n päätöksentekoa ja vaikutuksia.
Päivi Tikkanen, erityisasiantuntija, ft, TtT, Master School, Savonia-ammattikorkeakoulu