Opiskelijoita Kampussydämessä.

Savonia-artikkeli: North Savo Talent Hub – Luonnollisesti kansainvälinen

#SavoniaAMK

Kukoistus vai kurjistus?

Millainen on Pohjois-Savon ja Itä-Suomen tulevaisuus? Mikä luo menestystä, työtä, yrittäjyyttä ja hyvinvointia? Rikkaat luonnonvarat? Metsä? Yritykset? Terveet ja kasvavat kunnat? Vastauksia lienee yhtä monta kuin vastaajaakin, mutta me North Savo Talent Hubissa uskomme, että kaiken hyvinvoinnin edellytys on ihmiset. Koulutetut, ahkerat, terveet ja osalliset ihmiset, jotka vauvasta vaariin toteuttavat omia haaveitaan tieteen, taiteen, kaupan ja kulttuurin alalla.

Miksi me tarvitsemme tähän ulkomaalaisia ihmisiä? Eikö visio vireästä Savosta voisi onnistua ihan savolaisin, tai ehkä hätätapauksessa, suomalaisin voimin? Vastaus on kategorisesti EI. Meillä ei ole riittävästi ihmisiä sen paremmin Itä-Suomessa, kuin muuallakaan Suomessa.

Meillä ei ole hoitajapulaa. Meillä on pula ihmisistä.

Pohjois-Savossa työvoimasta siirtyy eläkkeelle valtava määrä tulevina vuosina. Julkiselta sektorilta eläkkeelle jää vuoteen 2029 mennessä 35 % työvoimasta. Maakunta menettää 25 % kaikesta työvoimastaan eläkkeelle reilun kymmenen vuoden kuluessa. Eläköitymisen kanssa yhtäaikaisesti vaikuttaa Pohjois-Savon syntyvyyden jyrkkä lasku: syntyvyys on laskenut alueellamme 41 % vuodesta 1990.

Luvut ovat ehdottomuudessaan järisyttäviä. Edessämme on historiamme suurin murros. Vaikka emme ehkä hahmota, ovat uutiset hoitajapulasta sekä kylä-, ylä- ja ammattikoulujen lakkautuksista saman perussyyn eli dramaattisen väestokadon seurauksia. Me emme voi kouluttaa koko ikäluokkaa pelkästään sairaanhoitajiksi, emmekä tietenkään saa täytettyä Pohjois-Savon kouluja nykyisten ikäluokkien alle 2000 lapsella. Tilanne on sama kaikkialla Suomessa, eikä kaupunkien keskinäinen kilpailu vähenevistä ihmisistä ole ratkaisu ongelmiimme. Suomenkielisten huokuttelukampanjoiden ja brändiseminaarien sijaan tarvitsemme reilusti lisää maahanmuuttoa.

Miksi kukaan haluaisi tänne tulla, saati jäädä?

Kilpailu osaavista, motivoituneista ja kunnianhimoisista ihmisistä on käynnissä kaikkialla maailmassa. Globaalissa kisassa keskinkertainen ei riitä, vaan meidän on pystyttävä parhaimpaamme. Tällä hetkellä alueen kansainväliset, englanninkieliset koulutusohjelmat Savoniassa ja Itä-Suomen yliopistossa vetävät hyvin korkeakouluopiskelijoita ja tutkijoita alueellemme.

Kansainvälisiä korkeakouluopiskelijoita on Itä-Suomessa jo yli 2500 opiskelemassa insinööreiksi, sairaanhoitajiksi, fyysikoiksi ja tradenomeiksi ja kymmeniksi muiksi ammattilaisiksi. He pitävät opetustamme korkeatasoisena ja heidän ylivoimainen enemmistönsä (n. 75 %) haluaisi jäädä alueelle töihin. Näillä henkilöillä on lisäksi usein aiempi korkeakoulututkinto, alan työkokemusta sekä merkittävästi korkeampi halukkuus yrittäjyyteen (15 %) suomalaisiin opiskelijoihin (5 %) verrattuna.

Kansainvälisen opiskelijan ottaminen esim. harjoittelijaksi, kesätöihin tai vaikka Savonian kanssa yhteistyössä tehtävään opiskelijaprojektiin on helppo, matalankynnyksen ensiaskel yhteisölle, joka pohtii kv-osaajana palkkaamista. Bonuksena on se, että yrityksen ei tarvitse huolehtia matkakustannuksista, viisumeista, pystypainista Migrin tai DVV:n byrokratian kanssa tai asunnon etsinnästä, koska kansainvälisellä opiskelijalla nämä asiat hoituvat oppilaitosten tuella. Saattaa jopa käydä niin, että kansainvälisen osaajaan palkkaaminen avaa savolaisen yrityksen ovet uusille kansainvälisille markkinoille.

Kuulostaa täydelliseltä ratkaisulta, eikö niin?

Täydellinen radiohiljaisuus!

Kaikista edellä mainituista ilmeisistä eduista huolimatta, alueen kansainväliset osaajat eivät jää valmistuttuaan alueellemme ja osa karkaa muualle jo ennen valmistumistaan. Miksi?

Syiksi tarjotaan yleisimmin suomenkielen taitoa tai sen puutetta. Ehdottomalla ”Ossooko se suomee tai edes savvoo?” – kysymyksellä kv-osaaja ei pääse yrityksissä porstuata pidemmälle. Yleisin vastaus vierasperäisen nimen omaavan tiedusteluun harjoittelu- tai työpaikasta on täydellinen radiohiljaisuus. Kysyjälle ei vastata mitään ja fiksuina, motivoituneina ja eteenpäin urallaan pyrkivinä ihmisinä he vetävät – sinällään ihan oikean – johtopäätöksen: ura ja perhe kannattaa perustaa muualle kuin Itä-Suomeen.

Naturally International – Luonnollisesti kansainvälinen

Miten me sitten luomme ilmapiirin, jossa kansainväliset osaajat eivät kaikkoa? Meidän on oltava, mottomme mukaan, luonnollisesti kansainvälisiä.

Vaikka mottomme viittaa alueemme yhteen valttikorttiin, puhtaaseen luontoon, on kyse kuitenkin oikeastaan tavoitteestamme tehdä alueen työpaikoista, kunnista ja yhteisöistä vastaanottavaisia kansainvälisille ihmisille. Meidän on tunnistettava ja tunnustettava, että itseasiassa me tarvitsemme kansainvälisiä osaajia enemmän kuin he tarvitsevat meitä. Jos emme kykene kohtaamaan heitä luonnollisesti kunnioittaen, kuunnellen ja osallistaen, he kyllä löytävät uransa muualta Suomesta. Tai, mikä pahinta Suomen rajojen ulkopuolelta.

Heille on tarjoiltava selkeä näkymä Itä-Suomesta, jossa on luvassa työura ja tulevaisuus koko perheelle. Heidän tulee nähdä Itä-Suomi paikkana, jossa voi opiskella, kehittyä, menestyä ja vaurastua. Heidät on kutsuttava mukaan metsästysseuroihin, taidenäyttelyihin, urheiluseuroihin ja paikallispolitiikkaan. Varsinkin julkisen sektorin on avattava ovensa kansainvälisille osaajille.

Meidän on hyväksyttävä, että tulevaisuuden työpaikoilla puhutaan savonkielen lisäksi muiden kielten rikastamaa suomea, ukrainaa, venäjää, arabiaa, farsia ja koko planeetan Lingua Francaa, rallienglantia.

Kuinka toimit, jos törmäät ulkomaalaiseen työpaikallasi?

Ota rauhallisesti. Kaikista perehdyttämis- ja kotouttamisohjeista tärkein ja helpoin muistaa on seuraava:

Ota ihminen vastaan samoin kuin haluaisit sinut otettavan vastaan.

Arkijärjellä, huumorilla ja keskinäisellä kunnioituksella pääsee pitkälle. Jos kuitenkin tuntuu, ettei omat rahkeet riitä tai et osaa löytää yhteisöösi osaajaa, ota rohkeasti yhteyttä meihin. Meidän kauttamme saat kontaktin tuhansiin alueella oleviin kansainvälisiin osaajiin hitsareista humanisteihin. Me autamme myös luomaan simppelit prosessit perehdyttämiseen ja autamme myös suomen kielen oppimisessa.

Meidän visionamme on luoda koko Itä-Suomesta luonnollisesti kansainvälinen alue. Alue, jonne halutaan tulla opiskelemaan, työskentelemään, yrittämään ja investoimaan. Me haluamme tänne virkeän kulttuurielämän ja vilkkaan foorumin, jossa ideat ja ihmiset kohtaavat kaikkialta maailmasta.

Let’s be international, naturally.

Kirjoittaja:

Jarkko Surakka
Project Leader, Savonia-amk
North Savo Talent Hub
Northsavotalenthub.fi