Savonia-artikkeli: Nordplus henkilökuntavaihto Savonia-ammattikorkeakoulu – Linnaéus yliopisto, Kalmarin ja Växjön kampukset Syksy 2024
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Vuonna 1993 perustettu Nordplus-verkosto yhdistää hoitotyön koulutusohjelmia Tanskasta, Norjasta, Suomesta, Ruotsista ja Liettuasta. Verkoston tavoitteena on edistää opiskelijoiden ja henkilökunnan liikkuvuutta, mahdollistaa harjoittelut erilaisissa yksiköissä sekä tarjota oppimismahdollisuuksia monikulttuurisessa ympäristössä.
Lyhyet vaihdot, jotka kestävät alle kolme kuukautta, ovat kasvattaneet suosiotaan helppoutensa ja joustavuutensa vuoksi. Vaihdot kehittävät opiskelijoiden itsenäisyyttä, viestintätaitoja sekä kulttuurista ymmärrystä. Verkosto järjestää myös vuosittaisia intensiiviviikkoja opiskelijoille.
Henkilökuntavaihtojen ja verkostotapaamisten avulla jaetaan osaamista, vahvistetaan yhteistyötä ja luodaan uusia kontakteja. Tapaamisia isännöidään vuorotellen, mikä lisää verkoston jäsenten välistä tietoa ja yhteistyötä.
Meille Wellness Centerin työntekijöille avautui mahdollisuus henkilökuntavaihtoon syksyllä 2024 Nordplus-verkoston kautta. Tarkoituksenamme oli tutustua Kalmarissa ja Växjössä sijaitsevien Linnaéusin yliopiston kampuksilla sijaitseviin terveysklinikoihin. Vastavuoroisesti saimme Växjön kampukselta kaksi hoitotyön lehtoria vastavierailulle tutustumaan Savonian ja Wellness Centerin toimintaan pari viikkoa vierailumme jälkeen.
Wellness Center Savonia
Wellness Center Savonia on Savonia-ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille suunnattu oppimisympäristö. Wellness Centerillä opiskelijat pääsevät harjoittelemaan yrittäjämäistä toimintaa ja tuottamaan terveyttä ja hyvinvointia edistäviä palveluita niin yksilöasiakkaille kuin yhdistyksille ja yrityksille. Yksilöasiakkaille Wellness Center tarjoaa fysioterapiaopiskelijoiden vastaanottokäyntejä, minne asiakas voi ohjautua esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinhaasteissa tai liikkumisen aloittamisessa. Asiakas voi myös mittauttaa kehonkoostumuksensa InBody-kehonkoostumuslaitteessa ja testata fyysisen kestävyyskuntonsa submaksimaalisella polkupyöräergometritestillä. Opiskelijat tekevät myös kotikäyntejä Kuopion kantakaupunkialueen ikäihmisille.
Yrityksille palveluvalikoimassa on tyhy-päiviä, hyvinvointiluentoja ja työergonomiaan liittyviä kartoituksia, sekä kehonkoostumus- ja kestävyyskunnon mittauksia. Palveluita voidaan räätälöidä yrityksen tai yhdistyksen tarpeiden mukaan. Tällä hetkellä Wellness Centerin toimintakausi on syyskuun alusta toukokuun loppuun.
Wellness Centerillä on mahdollista tehdä harjoitteluja myös muista koulutusohjelmista, kuten liiketalouden sekä matkailu- ja ravitsemisalalta. Näissä harjoitteluissa opiskelijat harjoittelevat esihenkilönä toimimista Wellness Centerin arkiesihenkilöharjoittelussa, sekä markkinoinnin ja mainonnan toteuttamista Savonian Centereiden yhteisessä markkinointiharjoittelussa.
Terveysklinikat – Kalmar ja Växjö
Kalmarin ja Växjön klinikat toimivat oppimisympäristöinä sairaanhoitajaopiskelijoille, jotka tekevät klinikoilla viiden viikon pituisen työharjoittelun. Harjoittelu on opiskelijoille pakollinen. Klinikoiden toiminta poikkeaa hieman toisistaan eri kampusten välillä. Kalmarissa sairaanhoitajaopiskelijoiden mittauspalveluihin kuuluu verensokeri- ja hemoglobiinimittaukset, virtsan kemiallisia seurantoja ja verenpainemittauksia. Mahdollista on myös mitata kestävyyskuntoa polkupyöräergometritestillä ja kehonkoostumusta tarkoitukseen hankitulla vaa’alla. Palveluvalikoimaan kuuluu myös kevyt käsihieronta ja tämä onkin palveluista suosituin. Jokainen asiakas haastatellaan käynnin aluksi ja haastattelun aikana kartoitetaan asiakkaan vointia, sekä toimintakykyä ja tehdään haluttuja mittauksia.
Växjön kampuksella klinikan palveluihin kuuluu asiakkaan haastattelu, käsi- ja jalkahieronta, sekä polkupyöräergometritestit. Klinikoiden asiakkaat kuuluvat pääsääntöisesti iäkkäämpään väestöluokkaan ja palveluita tarjotaan maksuttomana.
Nordplus henkilökuntavaihto
Kalmarin kampus on rakennettu vuonna 2018 Kalmarin satamaan. Ennen uuden kampuksen rakentamista yliopiston eri rakennukset olivat hajaantuneet ympäri kaupunkia. Uuden kampuksen myötä myös Kalmarin kampuksen terveysklinikka sai uudet tilat. Tällä hetkellä hoitohuoneita on käytössä useampi ja käytössä on kaksi polkupyöräergometriä kestävyyskunnon testiä varten. Lisäksi kampuksella on erilliset huoneet asiakkaan haastattelua varten.
Växjön kampus sijaitsee puolestaan kaupungin keskustan ulkopuolella, mutta on silti hyvin saavutettavissa. Kampuksen ympärillä on kaikki tarvittavat palvelut, joten opiskelijoiden ei tarvitse välttämättä poistua kampuksen ympäristöstä kauemmaksi. Tämän opiskelijat toivat ilmi positiivisena asiana kampuksen sijainnista. Växjön kampuksen uusimman osan rakentamisessa on käytetty paljon puuta, ja rakentamisessa on ollut mukana rakennustekniikan koulutusalat. Yliopistolla tehdäänkin puurakentamisen huippututkimusta ja Växjö on muutenkin todellinen puukaupunki, missä puurakentaminen on keskiössä.
Pääsimme vierailemaan Kalmarin kampuksella myös eräänlaisessa showroomissa, jossa oli esillä erilaisia terveysteknologisia ratkaisuja, joilla pystytään mahdollistamaan potilaiden aikaisempi kotiutuminen sairaalasta ja toisaalta myös ikääntyneiden asuminen omassa kodissaan pidempään. Showroom on rakennettu simuloimaan kodinomaista ympäristöä. Showroom mahdollistaa terveysteknologiayritysten tuotteiden esittelyn ja se toimii kohtaamispaikkana asiakasrajapinnassa.
Wellness Center vs. terveysklinikat
Matkan aikana huomasimme, että Wellness Centerin ja terveysklinikoiden toiminta poikkeaa isolta osalta toisistaan, vaikka terveyden edistämisen ja hyvinvointipalveluiden tuottaminen onkin lähtökohtana näissä kaikissa oppimisympäristöissä. Wellness Center tekee paljon yhteistyötä erilaisten yritysten ja yhdistyksen sekä Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon Hyvinvointialueen kanssa. Kalmarin ja Växjön klinikat eivät tällä hetkellä tuota palveluita ulkopuolisille toimijoille. Wellness Centerin palvelut ovat myös suurimmalta osaltaan maksullisia, kun taas Kalmarissa ja Växjössä toiminta on maksutonta. Ainoastaan opintojaksointegraatioiden kautta toteutetut palvelut ovat Wellness Centerillä maksuttomia.
Wellness Center tekee myös paljon yhteistyötä eri koulutusalojen välillä, kun taas Linnén yliopiston terveysklinikoilla tällaista alojen välistä yhteistyötä ei ole. Yksi huomattava ero on myös se, että Linnaéuksen yliopiston terveysklinikoilla ei ole oppimisympäristön koordinaattoreita, vaan toimintaa pyöritetään hoitotyön lehtoreiden voimin opetustyön lomassa. Tämän vuoksi oppimisympäristön kehittämistyö, palveluiden markkinointi ja opetusalojen väliset yhteistyöt etenevät hitaammin.
Näistä eroista huolimatta opimme myös uutta ja saimme uusia näkökulmia siihen, miten Wellness Centerin palveluita kannattaa kehittää. Tähän asti Wellness Centerin palveluista suosituimpia on olleet InBody-kehonkoostumusmittaus sekä polkupyöräergometritesti. Ruotsin terveysklinikoilla vetonaulana on ollut jo useiden vuosien ajan käsihieronta, mihin paikalliset ikäihmiset hakeutuvat kerta toisensa jälkeen. Hieronnan yhteydessä käydään keskustellen läpi kuulumiset asiakkaan kanssa ja usein he myös haluavat mittauttaa verenpaineensa ja käydä terveysneuvontaan liittyvää keskustelua. Tärkeää on kohtaaminen ja kuulluksi tuleminen.
Henkilökuntavaihdon jälkeen olemmekin heränneet ajatukseen, tarjoaisiko Wellness Center jatkossa myös hierontaa osana tarjottavia palveluita, koska tälle on ollut kysyntää. Tämä olisi myös matalan kynnyksen palvelu, mihin on helppo tulla ja minkä aikana keskustellen voidaan kartoittaa asiakkaan kiinnostusta ja tarvetta myös muihin palveluihin.
Nordplus-vaihto on yksi tapa tutustua muiden maiden koulutusjärjestelmään sekä tutustua erilaisiin työskentelytapoihin. Lyhytkestoinen, parin päivän vaihto mahdollistaa osallistumisen nopeallakin aikataululla. Vinkkinä Kalmariin ja Växjöön matkustaville: Kannattaa matkustaa ensin Kööpenhaminaan lentäen Kuopiosta ja sieltä junalla kohteeseen. Näin matkustamiseen ei mene ihan koko päivää 😊
Kirjoittajat
Sanna Hukkanen, palvelukoordinaattori, Savonia, Wellness Center, sanna.hukkanen@savonia.fi
Anne Pöllänen, suunnittelija, Savonia, Wellness Center, anne.pollanen@savonia.fi
Marja Gröhn-Rissanen, kansainvälisyyskoordinaattori, lehtori, TtM, ESH Savonia, marja-liisa.grohn-rissanen@savonia.fi.