Savonia-brändätty kahvikuppi pöydällä kannettavan tietokoneen vieressä.

Savonia-artikkeli: Miten sosiaalisen median vastuullisuusviestinnällä voi edistää kestävää kehitystä?

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Sosiaalisen median vaikuttajana minulla on mahdollisuus jakaa tietoa ja inspiroida seuraajiani tekemään kestävämpiä valintoja. Sosiaalinen media onkin noussut uutismedioiden rinnalle keskeiseksi vastuullisuusviestinnän alustaksi, jossa sekä vastuullisuusvaikuttajat että käyttäjät voivat jakaa ilmastotietoa ja kommentoida esimerkiksi yritysten vastuullisuutta (Eräranta & Penttilä 2021, 31). Työni sosiaalisen median ja vastuullisuusviestinnän parissa on tuonut eteeni monia erilaisia projekteja ja yhteistöitä myös kestävän kehityksen asiantuntijoiden kanssa.

Vastuullisuusviestinnän rooli kestävän kehityksen edistämisessä

Kestävään kehitykseen liittyy olennaisesti ajatus planetaarisista rajoista. Ihmisen toiminnan on sopeuduttava maapallon kantokyvyn rajoihin. Kestävä kehitys tarkoittaakin kehitystä, joka turvaa nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. YK:n kestävän kehityksen tavoitteet tarjoavat kattavan suunnitelman siihen, kuinka taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen kestävyys voidaan saavuttaa globaalilla tasolla. (Suomen YK-Liitto n.d.) Tämän saavuttamiseksi myös vastuullisuusviestinnällä on keskeinen rooli. Vastuullisuusviestinnän avulla yritykset ja vaikuttajat voivat tukea tietoisuuden lisäämistä ja kannustaa ihmisiä tekemään tietoisesti kestävämpiä valintoja arjessaan.

Konkreettisia tekoja ympäristöystävällisemmän arjen puolesta

Olen toiminut vastuullisuusviestinnän parissa tehden yhteistyötä esimerkiksi Sitran kanssa. Olen jakanut Sitran selvittämää tietoa kestävän elämän valinnoista ja opastanut ihmisiä laskemaan oman hiilijalanjälkensä Sitran laskureilla. Sillä se, miten elämme, syömme, liikumme ja kulutamme vaikuttaa ilmastoon (Hulkkonen 2023). Tämä on auttanut seuraajiani ymmärtämään, miten pienillä teoilla voi vähentää omaa hiilijalanjälkeä ja millaisia vaikutuksia niillä on kokonaisvaltaisesti.

Matkailu on merkittävä kasvihuonekaasupäästöjen lähde, ja sekä kotimaan automatkojen että ulkomaan lentomatkojen päästöjä on vähennettävä tuntuvasti ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi (Ilmasto-opas n.d.). Yksi ilmastofiksu tapa matkailla niin koti- kuin ulkomaillakin on maata pitkin matkailu. Olenkin pyrkinyt omalla esimerkilläni esittelemään ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, kuten kuinka arjessa auton voi korvata pyörällä, lomailla lähempänä ja taittaa pidemmätkin matkat lentokoneen sijasta maanpintaa pitkin. Esimerkiksi työ/lomamatkamme Keski-Eurooppaan sähköautolla ja rahtilaivalla sekä lähimatkakohteiden esittely kotimaassa ovat olleet suosittuja ja inspiroineet monia harkitsemaan lentomatkustamisen vaihtoehtoja.

Myös kiertotalouden ja lineaaritalouden eroista viestiminen on ollut yksi päämääristäni. Tavoitteenani on lisätä tietoisuutta muun muassa siitä, miten yhteiskuntamme kulutustottumusten on muututtava ja miten kiertotalouden periaatteita voidaan edistää. Kiertotalous tarjoaa ratkaisuja luontokatoon ja ilmastonmuutokseen hyödyntämällä materiaaleja tehokkaammin, mikä vähentää uusien luonnonvarojen tarvetta, päästöjä ja luonnon monimuotoisuuden kuormitusta (Sitra 2022). Olen esitellyt konkreettisia esimerkkejä kiertotalouden ja ympäristöystävällisten valintojen hyödyistä, jotta seuraajani ymmärtäisivät, miten tämä kaikki liittyy heidän omaan arkeensa.

Mitä vastuullisuusviestintä on opettanut?

Vaikuttajana koen, että minulla on vastuu kannustaa vaikutuspiiriäni siirtymään ylikulutuksen ihannoinnista kohti ilmastoystävällisempää elämää. Vastuullisuusviestintä ei ole aina helppoa, sillä se vaatii myös minulta jatkuvaa oppimista, avoimuutta ja valmiutta kohdata kriittisiäkin näkemyksiä. Vastuullisuusvaikuttaminen on kuitenkin palkitsevaa, sillä olen saanut mahdollisuuden aidosti vaikuttaa seuraajieni elämään ja edes pienen pienellä panoksella koko maapallon hyvinvointiin positiivisesti. Tulevaisuudessa aion syventää osaamistani vastuullisuusteemojen parissa ja löytää uusia tapoja toimia itse ja myös inspiroida seuraajiani toimimaan ympäristön ja yhteiskunnan hyväksi.

Kirjoittaja: Marjaana Tasala, Kestävän tulevaisuuden asiantuntija yamk-tutkinto

Lähteet:

Eräranta, Kirsi & Penttilä, Visa. 2021. Vastuullinen viestintä. Helsinki: Libris.

Hulkkonen, Mira. 2023. Ilmasto-oivalluksia. Äänikirja. Helsinki: Gaudeamus. https://www.bookbeat.com/hr/book/ilmasto-oivalluksia-1105824?refreshmarket=true Viitattu 14.10.2024.

Ilmasto-opas n.d. Tietoa ilmastonmuutoksesta toimialoille. Matkailu ja virkistys – Hillintä. Verkkojulkaisu. https://www.ilmasto-opas.fi/artikkelit/matkailu-ja-virkistys-hillinta. Viitattu 14.10.2024

Sitra 2022. 10 kiertotalousehdotusta Suomelle. Verkkojulkaisu. Julkaistu 8.6.2022. https://www.sitra.fi/julkaisut/10-kiertotalousehdotusta-suomelle/. Viitattu 14.10.2024.

Suomen YK-Liitto n.d. Kestävän kehityksen tavoitteet. Verkkojulkaisu. https://www.ykliitto.fi/kestava-kehitys. Viitattu 15.10.2024.