Savonia-artikkeli: Mistä näitä ideoita tulee? Opinnäytetöiden ideaseminaarista tietenkin
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Opinnäytetyökoordinaattorin roolissa järjestän vuosittain agrologiopiskelijoille kolmannen opiskeluvuoden alussa opinnäytetöiden Ideaseminaarin. Työelämän yhteistyökumppanit, organisaatiot ja yritykset, esittelevät tilaisuudessa ratkaisua vailla olevia luonnonvara-alan kysymyksiä tai haasteita. Luonnonvara-alan Ideaseminaari on Iisalmen kampuksella vakiintunut tapahtuma, perinne, jota opiskelijat ja osa yhteistyökumppaneista osaa jo odottaa syksyn piristyksenä. Hyvät työyhteisön verkostot auttavat puhujien kalastelussa.
Tilaisuus on helppo järjestää hybridimallilla eli osa puhujista sekä kuuntelijoista on paikan päällä ja osa Zoomin kautta mukana. Moni haluaa tulla itse esittelemään aiheensa, mutta tarjoan myös apua aiheen esittelyssä, jos yhteistyökumppani on muissa hommissa seminaarin aikana. Tämä haastaa hieman itseänikin, koska pitää osata markkinoida asioita laidasta laitaan tasapuolisesti omasta osaamisesta riippumatta. Onneksi hyvät kollegat tulevat tiukan paikan tullen avuksi!
Tarinoita opinnäytetyön tekemisen taipaleelta
Ideaseminaarin avauspuheenvuorot on varattu opiskelijoille. Kuulimme tänä vuonna puheenvuoron alumneilta, Juholta ja Vili-Kallelta, jotka pohtivat työelämästä käsin hiljattain valmistuneen opinnäytetyön merkitystä omalle urakehitykselle. Toisena puhujana Elisa ja Jenna avasivat työn alla olevaa opinnäytetyöprosessia onnistumisten ja haasteiden kautta. Näistä puheenvuoroista opinnäytetyötä pohtivat saavat tarpeellisia vinkkejä omalle taipaleelleen. Vertaisen vinkit menevät usein paremmin jakeluun kuin opettajan sanomat asiat.
Yhteistyökumppanien tarpeet
Ideaseminaarissa kuullaan lyhyet esittelyt yhteistyökumppanin taustaorganisaatiosta, haasteista ja tarpeista, opinnäytetöiden aihioista sekä harjoittelumahdollisuuksista. Yhteistyökumppanille Ideaseminaari tarjoaa mahdollisuuden tavata opiskelijoita ja etsiä ”tuoreiden aivojen” tuottamia innovaatioita erilaisiin tarpeisiin. Opinnäytetyöprosessi on erinomainen tapa etsiä ja testata rekrytoitavia. Todella moni työllistyy suoraan opinnäytetyön tilaajan yritykseen tai organisaatioon.
Ideoiden tulva
Ideoita on seminaarissa tarjolla yleensä runsaasti, enemmän kuin opinnäytetyön tekijöitä on vuosikurssillaan. Tänä syksynä ideoita oli tarjolla yli sata kappaletta. Yhteistyökumppaneita oli mukana yli kaksikymmentä ympäri Suomea. Osa ideoista menee heti kaupaksi ja agrologiopiskelija tarttuu aiheeseen jo tilaisuuden aikana, mutta valitettavasti kaikki ideat eivät etene opinnäytetyöksi. Motivoivaan ja onnistuneeseen prosessiin kuuluu, että aiheesta on oltava innostunut. Tämän vuoksi ideoita etsitään muualtakin.
Ideaseminaarin tietopaketista saadaan toki paljon muutakin kuin vain ideoita opinnäytetöiden tekijöille. Ensinnäkin opiskelijoille ja henkilökunnalle hyvä katsaus alan haasteisiin. Joukosta voi myös löytyä hankeideoita tai ideoita muuhun opetukseen sekä aihioita tulevalle yhteistyölle.
Mikäli sinulla alkoivat ideat pursuamaan, niin luonnonvara-alan aiheista saa laitaa minulle vinkkiä ihan milloin tahansa!
Heli Wahlroos
Luonnonvara-alan yliopettaja
Opinnäytetyökoordinaattori
heli.wahlroos@savonia.fi