Eco-friendly biochar production for soil and energy, solid color background.

Savonia-artikkeli: Metsäteollisuuden ja puutuotannon sivuvirroista korkeamman jalostusasteen tuotteita biomassareaktorilla

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Jatkuvatoiminen termokemiallinen biomassareaktori (Biochar Pilot Reactor) -hankekokonaisuudessa rakennettiin, otettiin käyttöön ja testattiin pilottimittakaavan biomassareaktori. Hanke päättyi vuoden 2023 loppuun, ja se toteutettiin tiiviissä yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Hankkeen tavoitteena oli muun muassa metsäteollisuuden ja puutuotannon sivuvirtojen jalostaminen uusiksi korkeamman jalostusasteen tuotteiksi sekä alueen bioteknisen osaamisen ja tuotannon vahvistaminen. Kantavana ajatuksena hankkeessa oli kehittää termisen biomassareaktorin toimintalaajuutta mahdollisimman monelle erityyppiselle biopohjaiselle sivuvirralle sekä kehittää alueen yrittäjyyttä, yrittäjien osaamista ja erikoistumista.

Kuva 1. Biochar Pilot Reactor talviunilla (Rahkonen 2024).
Kuva 1. Biochar Pilot Reactor talviunilla (Rahkonen 2024).

Hankkeessa rakennetun biomassareaktorin massankäsittely perustuu hitaaseen pyrolyysiin, jossa massa kuumennetaan hitaasti hapettomassa tilassa noin 600-asteeseen. Asteittain kuumenevasta massasta irtoaa nesteitä tai tisleitä kullekin yhdisteelle ominaisen kiehumispisteen mukaan. Prosessista saadaan lopputuotteina sekä tisleitä että biohiiltä.

Kuva 2. Mäntyhakkeesta biomassareaktorilla tuotettua biohiiltä (Lyijynen 2024).
Kuva 2. Mäntyhakkeesta biomassareaktorilla tuotettua biohiiltä (Lyijynen 2024).

Pilotoinnin aikana reaktorissa prosessoitiin mäntyhaketta, jonka tuloksena saatiin hyvälaatuista biohiiltä. Reaktorin kehitystyö ja prosessin optimointi kullekin biomassalle jäi kesken hankeajan loppuessa, ja uuden hankkeen valmistelut ovat jo käynnissä. Uuden hankkeen avulla reaktoriin suunniteltu tisleiden keräyslaitteisto saadaan liitettyä laitekokonaisuuteen ja prosessin optimoinnista saadaan tehtyä kullekin biomassalle ”ajo-ohjeistus”. Kun pyrolyysiprosessi toimii optimaalisesti, laitteiston ja siitä saatavien lopputuotteiden avulla tullaan tukemaan maakunnan pk-yritysten liiketoimintaa, lisätään kansallista omavaraisuutta ja huoltovarmuutta sekä vähennetään riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja kemikaaleista.

Uudella hankkeella on runsaasti uutuusarvoa, ja se tukee maakunnallisia ja valtakunnallisia Hiilineutraali Suomi 2030 -tavoitteita. Hanke toteutetaan yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston ja aktiivisten yrityskumppanien kanssa. Mutta mikä tulee olemaan se uutuusarvo? Pysy kanavalla, niin olet ensimmäisten joukossa, jotka tietävät.

Hankekokonaisuus oli Euroopan unionin osarahoittama. Rahoitus jakautui seuraavasti:

1) investointihanke (EAKR-investointi Pohjois-Savon liitto)

2) kehittämishanke (EAKR-toiminta, Pohjois-Savon liitto)

3) käyttöönotto, testaus ja optimointi (ESR-toimintahanke, ELY)

Kirjoittajat:

Taru Rahkonen, TKI-asiantuntija, taru.rahkonen@savonia.fi

Mari Haikonen, TKI-asiantuntija, mari.haikonen@savonia.fi