Savonia-artikkeli: Maatalousharjoittelu agrologikoulutuksessa: teoriatietojen soveltamista käytäntöön
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Maatalousharjoittelu on keskeinen osa agrologikoulutusta, ja sen rooli on tärkeä opiskelijan käytännön taitojen kehittämisessä. Maatalousharjoittelussa opiskelijat saavat syvempää ymmärrystä alan työskentelytavoista ja voivat soveltaa teoreettista tietoa käytäntöön.
Harjoittelun tavoitteet, sisällöt ja kesto
Maatalousharjoittelun tavoitteena on kehittää opiskelijan ammatillisia taitoja ja antaa mahdollisuus tutustua alaan käytännössä. Harjoitteluun kuuluu monenlaisia tehtäviä, kuten kasvinviljely- ja konetöitä, eläintenhoitoa, maatilan talousasioiden hallintaa sekä toimintaympäristöön liittyviä tehtäviä. Opiskelijat voivat työskennellä maatiloilla tai talliyrityksissä. Maatalousharjoittelu toteutetaan ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen ja sen kesto on pääsääntöisesti 90 työpäivää. Harjoittelu sijoittuu yleensä kasvukauden ajalle eli toukokuusta syyskuuhun. Harjoittelu on palkallista. Harjoittelusopimuksen allekirjoittavat opiskelija, tilan edustaja ja oppilaitoksen harjoittelusta vastaava. Tämän lisäksi opiskelija tekee työsopimuksen tilan kanssa.
Harjoittelun aikana opiskelijat oppivat muun muassa:
• Maatalousteknologian ja -menetelmien soveltamista eri tuotantosuunnissa.
• Työturvallisuutta ja lainsäädäntöä, jotka ohjaavat maataloustyöskentelyä.
• Liiketoiminta- ja talousosaamista, kuten budjetointia, kannattavuuslaskelmia ja markkinointia.
• Kestävyys- ja ympäristökysymyksiä, jotka liittyvät kestävään maatalouden harjoittamiseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan.
Harjoittelun rooli oppimisessa
Harjoittelu on olennainen osa oppimista, sillä se tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuden kohdata oikeita haasteita. Kenttätyö kehittää opiskelijan kykyä soveltaa oppimaansa, ja se auttaa heitä ymmärtämään, kuinka teoriassa opitut asiat toteutuvat käytännön työssä.
Harjoittelun aikana opitaan työelämän pelisääntöjä. Työpäivistä ja oppimisesta pidetään kirjaa. Harjoittelutilalta tehdään harjoitteluun liittyviä tehtäviä Moodlen oppimisalustalla. Harjoittelun aikana opiskelijat saavat palautetta ohjaajiltaan ja arviointia siitä, miten hyvin he ovat saavuttaneet harjoittelun tavoitteet. Palaute tukee opiskelijan ammatillista kehittymistä ja valmentaa heitä tuleviin työtehtäviin. Harjoittelun päätyttyä pidetään yhteinen harjoitteluseminaari, jossa harjoittelussa olleet opiskelijat esittelevät omia kokemuksiaan oman ryhmänsä lisäksi uudelle vuosikurssille, joilla maatalousharjoittelu on edessä.
Savonia-ammattikorkeakoulussa maatalousharjoittelu on haluttu pitää merkittävänä osana opintoja ja tähän on luotu harjoittelupaikkaverkosto, josta opiskelijat voivat etsiä itselleen sopivaa harjoittelutilaa tai talliyritystä. Eikä pidä unohtaa mahdollisuutta lähteä kansainväliseen harjoitteluun jo ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen. Tammikuussa alkavat harjoitteluinfot, joissa ohjataan paikan etsinnässä. Nyt on se aika, jolloin jokaisen harjoitteluun lähtevän opiskelijan on syytä suunnitella jo tulevaa kesää, vaikka vasta joulu on tulossa.
Kirjoittaja:
Hilkka Kämäräinen, lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu