Savonia-artikkeli: Luonnonvara-alan opiskelijat tieteen äärellä – Tilaustutkimuksesta opinnäytetyön kautta Maataloustieteen päiville
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Keväisin toisen vuoden agrologiopiskelijat kokoontuvat tieteen äärelle Tutkimusmenetelmät-opintojaksolla. Olemme jo pitkään toteuttaneet opintojakson kuivakan luennoinnin sijaan tekemällä tilaustutkimuksia luonnonvara-alan organisaatioille ja yrityksille. Opiskelijat verkostoituvat alan toimijoiden kanssa etsiessään tutkimusaiheita ja tehdessään tutkimuksia. Aitojen alan kysymysten ratkaiseminen yhdessä toimeksiantajan kanssa lisää merkittävästi motivaatiota tutkimusmenetelmien oppimiseen. Opettajillekin tämä on hauskaa, koska tutkimukset ovat kiinnostavia ja opettavat meillekin paljon. Teoriaopetusta on vähän, mutta tutkimuksen tekoon perehdytään huolella sekä tentitään peräti seitsemän pientä tenttiä muun muassa tilastollisesta analyysistä ja tutkimusviestinnästä. Tutkimusten toteuttamiseen panostetaan paljon työpajatyyppisessä ohjauksessa.
Opettajana voin olla vain ylpeä siitä, miten hienoja aiheita opiskelijat löytävät tutkittavakseen ja kuinka paljon uutta tietoa onnistumme vuosittain tuottamaan yhteistyökumppaneille. Meillä tutkittiin viime keväänä muun muassa liharotusonnien käytön taustoja karjanjalostuksessa (Faba), vuohenmaitotuotteiden markkinoita (yksityinen yritys), maatilojen teknologiatarpeita (ÄlyAgri-hanke), hevostalousopetuksen työelämävastaavuutta (Savonia), asiakastyytyväisyyttä ja toiminnan kehittämistä (Metsänhoitoyhdistys Savotta ja yksityiset yritykset), kerääjäkasvien käyttöä peltoviljelyssä (Hiilestä kiinni-hanke), peruskoululaisten kiinnostusta lomittajan ammattia kohtaan (Toholammin lomituspalvelut), teurastamon järjestämien asiakaskoulutusten tarvetta (HKScan) sekä Suonenjoen mansikan nimisuojan tunnettuutta.
Tutkimus opinnäytetyönä
Kaikille tutkimus ei ole luontainen kiinnostuksen kohde, mutta osa haluaa jatkaa tutkimushommia opinnäytetyössään. Opinnäytetöiden tutkimukset voivat olla laajojen numeeristen aineistojen käsittelyä tai haastattelututkimuksia. Molemmat ovat erinomaisia välineitä ammatillisen kehittymisen ja verkostoitumisen näkökulmasta. Osa myös työllistyy tutkimuksen pariin tai tutkimuksen tuomien verkostojen kautta, mutta tutkimusosaamisesta on paljon apua ihan missä tahansa työtehtävässä. Tutkimuspainotteiset opinnäytetyöt ovat johtaneet tekijänsä jopa yliopistouralle. Opinnäytetyö on oman osaamisen kruunu, jota arvostamme suuresti. Olemme Luvalla osoittaneet arvostuksemme julkisten loppuseminaarien, lehdistötiedotteiden ja opiskelijoiden palkitsemisen kautta. Pyrkimyksenä on tuoda huolella tehtyjen töiden ansiot mahdollisimman suuren yleisön tietoon ja laajaan levitykseen.
Nuoret tutkijat esille
Kotimainen luonnonvara-alan tutkimuksen huipentuma on Maataloustieteen päivät (www.smts.fi). Päiville kokoontuu joka toinen vuosi noin 600 asiantuntijaa kuuntelemaan ja keskustelemaan alan uusista tutkimustuloksista. Olemme noin kymmenen vuoden ajan valinneet parhaat opinnäytetyöt ja lähettäneet työt tekijöineen Maataloustieteen päiville. Useana vuonna osa opinnäytetöistä on saanut arvokkaan ja halutun suulliseen esitykseen paikan. Ne, joille ei suullista esitystä irtoa, pääsevät esittelemään tutkimustaan posterisessioon eli puhumaan aiheestaan alan ammattilaisten kanssa. Vuoden 2024 Maataloustieteen Päiville osallistui alumneistamme kolme puhujana ja kahdeksan posterin esittelijänä. Heidän kongressimaksunsa ja majoituksensa kustantaminen on pieni, mutta arvokas sijoitus ammatillisen identiteetin kehittymisen kannalta
Kirjoittaja:
Heli Wahlroos, yliopettaja