Laavu.

Savonia-artikkeli: Livestriimi suorana luonnosta

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Digitalisaatio kestävän luontomatkailun edistäjänä – Digireitit Pohjois-Savo -hankkeessa olemme toteuttaneet erilaisia digitaalisia luontoreittejä, jotka on toteutettu 360-kameralla kuvaten. Kohteina meillä on ollut Puijo, Tiilikkajärvi ja Tahko. Näiden lisäksi toteutimme kansainväliselle kohderyhmälle suunnatun reaaliaikaisen suoratoiston eli livestriimi-kokemuksen Kuopiossa Puijon alueella lokakuussa 2024. Tavoitteenamme oli testata verkon kautta koettavan luontokokemuksen toteuttamista ja kerätä osallistujilta palautetta. Pilottiryhmänä olivat Savonia-AMK:n syksyllä 2024 opintonsa aloittaneet kansainväliset restonomiopiskelijat, joista osalle Suomen luonto oli vielä varsin tuntematon ja osalle jo tutumpi.

Aloitimme tilaisuuden alustavan suunnittelun ja ideoinnin jo useita kuukausia ennen varsinaista h-hetkeä. Pohdimme soveltuvaa reittiä sekä toteutuksen opastusta ja teemoja, joista livestriimi-oppaana toimiva tiimimme jäsen Petra Laakso tulisi puhumaan toteutuksen aikana. Päädyimme siihen, että hän kertoo perusasioita Suomen luonnossa liikkumiseen ja alueemme luontoliikuntareitteihin sekä luontoon liittyen. Lisäksi halusimme kertoa jokaisenoikeuksista, turvallisuudesta ja tulipaikkoihin liittyvistä käytänteistä. Pääasiallinen tavoite oli tuoda luonnossa liikkumista tutummaksi ja saada kenties osallistujia innostettua lähtemään myöhemmin todellisen luontokokemuksen pariin.

Testitilanne on välttämätön onnistuneen kokemuksen toteuttamiseksi

Järjestimme kaksi testitilaisuutta hyvissä ajoin ennen varsinaista toteutusta. Testitilanteissa testasimme laitteistovaihtoehtoja ja toteutuksen kulun. Ensimmäisen testauksen aloitimme kokoontumalla viiden hengen voimin Puijolle, jossa virittelimme laitteistot käyttökuntoon ja sovimme toteutuksesta. Tiimimme jäsen Kalle Sievänen oli Puijolla tietokoneen äärellä, niin kuin varsinaisessakin toteutuksessa tulisi olemaan. Yhteyden jakamiseen käytimme Zoom-kokousta. Linkki kokoukseen oli jaettu meille ennakkoon. Näin olimme suunnitelleet tekevämme myös varsinaisessa tilaisuudessa.

Reitti oli suunniteltu kuljettavaksi Puijon tornin juurelta Konttilan kautta Ylä-Antikkalan laavulle, Konttilan Kierto -reittiä pitkin. Konttilan kierto on pituudeltaan 2,3 kilometriä. Testitilanteessa kuljimme pareittain suunnitellun reitin ja matkan aikana olimme yhteydessä lähetystä hallinnoivaan Kalleen. Näin saimme testattua sekä kuvan että äänen. Kumpikin pari testasi erilaista laitteistoa. Tavoitteenamme oli, että varsinainen livestriimi toteutetaan myös pareittain. Näin toinen voi toimia esimerkiksi tekniikan kanssa tarvittaessa tukena.

Testitilanteessa huomasimme, että Konttilan jälkeen lähetys pätki ja jopa katkesi Konttilan. Tätä verkkoyhteyden haastetta emme olleet luonnollisesti tienneet siinä vaiheessa, kun reittiä toimistolla suunnittelimme. Päädyimme muuttamaan suunnitelmaa niin, että ensimmäisen oppaan lähetys päätetään Konttilaan ja aloitetaan välittömästi toinen lähetys laavulta. Näin vältetään haasteet verkon kanssa. Teimme myöhemmin Puijolla toisen testitilanteen testataksemme tätä siirtoa ja totesimme sen hyvin toimivaksi.

Kuva 1. Testipäivän näkymä Ylä-Antikkalan laavulla. Kuva: Katariina Moilanen.
Kuva 1. Testipäivän näkymä Ylä-Antikkalan laavulla. Kuva: Katariina Moilanen.

Välineistö

Testauksen aikana totesimme, että yhteys on vakain ja Zoom-kokoukseen livestriimin hallinnointi ja kuvaaminen on helpointa älypuhelimella. Päädyimme käyttämään puhelimia Samsung Galaxy A53 5G ja iPhone 14 Pro. Lisäksi käytössä oli gimbaali, erilliset langattomat mikrofonit ja kolmijalka laavulla kuvaamista varten. Kaikki tarvittava laitteisto löytyi jo valmiina, joten mitään hankintoja ei tarvinnut tehdä. Ensimmäisessä testitilanteessa testasimme myös kuvaukseen Vuzix m400-älylaseja ja GoPro Hero 7 Black -kameraa, mutta näistä luovuttiin älypuhelimen datayhteyden ja gimbaalin tuoman vakaaman kuvan ollessa tarpeisiimme paras vaihtoehto.

Gimbaali (kuva 2.), eli moottoroitu kuvauskahva, on hyvä apuväline videokuvaukseen. Kun käyttäjä liikkuu tai liikuttaa kättä, moottorit reagoivat käden liikkeisiin ja korjaavat puhelimen kameran asentoa vakauttaen sen. Gimbaalin ansiosta käyttäjä voi videota kuvatessaan jopa juosta, mutta mahdollinen tärinä ei näy videolla. Videokameroille tarkoitettuja kuvanvakaajia oli aikaisemmin vain ammattilaisille, mutta nykyään puhelimelle tarkoitetun vakaajan avulla myös muiden kuin ammattilaisten on mahdollista saada hyvää videojälkeä. Gimbaalin suomenkielinen vastine on muodostunut englannin kielen sanasta gimbal. Välineistö toteutukseen on mahdollista hankkia suhteellisen edullisesti: esimerkiksi mikrofoneja saa alkaen 40 eurolla ja gimbaalin vähän reilulla 100 eurolla.

Kuva 2. Gimbaali ja siihen liitettävä mikrofoni. Kuva Katariina Moilanen.
Kuva 2. Gimbaali ja siihen liitettävä mikrofoni. Kuva Katariina Moilanen.

Varsinainen toteutus aiheutti kihelmöintiä vatsanpohjassa

Varsinainen toteutuspäivä pohditutti ennakkoon monessakin mielessä. Säätä jännitetiin ja tarkkailtiin koko tiimin voimin ja toivottiin, ettei sada. Sitten toivottiin, ettei sada ainakaan paljon. Toteutuspäivä alkoi melkoisen harmaissa merkeissä, onneksi sateettomana. Kokoonnuimme sovitusti Puijolle hyvissä ajoin ennen varsinaista aloitusta. Laitoimme puhelimet vielä laturiin, jotta akut olisivat taatusti täynnä. Aloitimme laitteiston testaamisen ja linjojen availun kampuksella olevan asiantuntijan kanssa. Jännitykseltä ei vältytty, sillä emme aluksi meinanneet saada gimbaalia toimimaan. Jonkin aikaa säädettyämme se onneksi käynnistyi ja vakaus löytyi.

Toteutukselle oli varattu aikaa tunti, mutta tavoitteenamme oli, että toteutus tapahtuu 40 minuutissa. Toteutuksen aikana maastossa oli kolme henkilöä ja kampuksella yksi lähetyksen pääkäyttäjä. Eräs tiimin jäsen sairastui yllätäin ja näin meitä oli toteutuksessa yksi vähemmän, kuin olimme suunnitelleet. Tämä aiheutti oman lisäjännityksensä, muttei onneksi ollut lopulta ongelma. Osallistujille oli lähetetty Zoom-linkki ennakkoon ja kampuksella oleva pääkäyttäjä vastasi heidän pääsystään linjoille lähetyksen aikana.

Laavun lähetyksestä vastuussa toimivana tiimimme jäsen Katariina Moilanen lähti etukäteen sytyttämään nuotion ja valmistelemaan laavulla olevaa kuvauspaikkaa. Laavu on kaikille luonnossa liikkuville yleisesti käytössä, emmekä voineet sitä itsellemme varata. Laavulla oli neljä henkeä kahvittelemassa Katariinan saapuessa sinne. Kahvittelijoille kerrottiin, että olemme tekemässä kuvausta ja lähetys siirtyy laavulle reilun puolen tunnin kuluttua. Ensin täytyi testata kameran sijaintia ja sitä, etteivät muut ihmiset näkyisi kuvassa. Täytyy mainita, että mikäli laavulla olisi ollut runsaasti muita ulkoilijoita, olisi kameran asettelu ollut haastavaa.

Oppaana toiminut Petra aloitti lähetyksen toisen tiimin jäsenen Ville Heiskasen kulkiessa hänen mukanaan mahdollisia teknisiä haasteita tai muita ongelmatilanteita varten. Tämä oli tarpeellista myös muun ulkoilijaliikenteen seuraamiseksi: hän pystyi varoittamaan lähetykseen keskittynyttä opasta esimerkiksi takaa tulevista lenkkeilijöistä. Näin saimme pidettyä lähetyksen soljuvana, samalla kuitenkin väistäen ohikulkijat niin, etteivät he näy lähetyksessä. Myöskään tiimin jäseniä ei lähetyksessä polulla kulkiessa näkynyt, vaan osallistujat saivat keskittyä luontoon.

Olimme sopineet tiimin kanssa, että pidämme taustalla Teamsissa keskustelun avoinna mahdollista kommunikointia varten. Laavulla Katariina seurasi lähetystä ja yritti ennakoida missä kohdassa lähetyksen tekijät ovat tulossa, jotta hän on valmiina lähetyksen siirtymiseen laavulle.

Yhtäkkiä linjoilta kuului, kun opas innoissaan kertoi, että hän näkee kauriita. Hän yritti saada kauriit kuvaan, jotta linjan päässä olevat näkisivät ne myös. Pian tämän kohtaamisen jälkeen ensimmäisen lähetyksen toteuttajat saapuivat Konttilaan, ja lähetys oli aika siirtää laavulle.

Pääkäyttäjä siirsi lähetyksen laavulle ja Katariina ryhtyi kertomaan nuotiokahvin keittämisestä. Aluksi mikrofoni oli kiinni, eikä ääni näin ollen kuulunut linjoille. Onneksi taustalla oleva Teams-keskustelu auttoi ja pääkäyttäjä sai laavulle viestin asiasta. Näinpä Katariina aloitti puheen alusta ja sain kahvit keitettyä. Pian myös pääasiallinen opas saapui laavulle ja jatkoi laavujen käytöstä ja turvallisuusasioista kertomista. Päätimme lähetyksen nauttien kahvia kuksasta.

Mitä tekisimme toisin?

Kokonaisuutena olimme tyytyväisiä lopputulokseen. Toteutus eteni sujuvasti ja pysyimme suunnitellussa aikataulussa. Oppaan kertomat asiat olivat mielenkiintoisia ja opastus sujui rennosti ja luontevasti. Kaikille osallistujille eivät kuitenkaan esimerkiksi kauriit näkyneet kovin hyvin. Tähän voi vaikuttaa lähetyksen vastaanottajien oma nettiliittymä tai käytetyn kuvauslaitteiston ominaisuudet. Kuvauslaitteina käytettyjen puhelimien kameroiden laadussa oli eroa, jonka huomasimme varsinaisessa lähetyksessä.

Äänen siirtäminen laavulle olisi pitänyt testata paremmin, jotta olisimme välttyneet sen lähetyksen alussa olleelta äänihaasteelta. Toteutuksesta jäi vahvasti tunne, että tämä olisi mielenkiintoista toteuttaa uudelleen tällä kokemuksella.

Toteuttajan muistilista:

• Suunnittele ja aikatauluta tapahtuma huolella

• Tee opastukselle käsikirjoitus ja ajolista, mutta varaudu myös yllättäviin tilanteisiin

• Varmista ja testaa käytettävien laitteiden ja kuvattavan alueen datayhteyksien laatu

• Valitse tarpeisiin sopiva palvelu livestriimin lähettämiseen ja sopikaa lähetyksen moderoinnista

• Sovi valmiiksi, miten toimitaan mahdollisissa ongelmatilanteissa, kuinka niitä pyritään ratkaisemaan ja kuinka ollaan tarvittaessa yhteyksissä mahdollisen tiimin kesken

• Panosta testitilanteeseen

• Varaudu yllätyksiin ja ole valmis joustamaan

• Muista tarkistaa ja ladata kaikki laitteet etukäteen

Kuva 3. Tyytyväiset livestriimi -kokemuksen toteuttajat lähetyksen päätyttyä. Kuva Katariina Moilanen.
Kuva 3. Tyytyväiset livestriimi -kokemuksen toteuttajat lähetyksen päätyttyä. Kuva Katariina Moilanen.

Kirjoittajat:

Katariina Moilanen, Savonia-AMK, projektipäällikkö, Digireitit-hanke, katariina.moilanen@savonia.fi

Petra Laakso, Savonia-AMK, TKI-asiantuntija, Digireitit-hanke, petra.laakso@savonia.fi

Kalle Sievänen, Savonia-AMK, TKI-asiantuntija, Digireitit-hanke, kalle.sievanen@savonia.fi

Miia Heiskanen, Savonia-AMK, TKI-asiantuntija, Digireitit-hanke, miia.heiskanen@savonia.fi

Lähde: https://kotimikro.fi/kuva/video/nain-toimii-gimbaali