Lasten maalaamia kiviä.

Savonia-artikkeli: Leirielämää Remnikussa

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Meillä oli ikimuistoinen viikko Savonia-ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden kanssa Viron Lastensuojeluliiton (Lastekaitse Liit) järjestämällä lastenleirillä, joka pidettiin 13.–18.8.2024 upeissa Peipsijärven maisemissa.

Viron lastenleiri on tarjolla Savonian kesäopintoina ja se on avoin kaikille Savonian opiskelijoille. Leiri kuuluu Erasmus-lyhytvaihtoihin ja siihen saa kulut kattavan apurahan. Leirillä oppimisen tavoitteena on, että opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat tiimeissä sosiaalipedagogista toimintaa lapsille, työskennellen samalla monikulttuurisessa ja moniammatillisessa ympäristössä.

Ihmisiä hiekkarannalla, taustalla merta. sininen taivas ja poutapilviä.
Lapset nauttivat Peips-järven rannalla pelaamisesta ja leikkimisestä Savonian opiskelijoiden kanssa.

Tänä kesänä opiskelijoista muodostettiin neljä tiimiä. Jokaisella tiimillä oli oma teema ja väri. Musta tiimi ohjasi erilaisia pelejä ja leikkejä nurmikentällä ja rannalla. Sininen tiimi keskittyi luontoaktiviteetteihin ja rentoutukseen, joihin kuului esimerkiksi elämysretki luonnossa, rentoutumisharjoituksia ja herkkujen paistamista iltanuotiolla. Vihreä tiimi ohjasi erilaisia urheilulajeja kuten jalkapalloa, viestejä ja lentopalloa. Punainen tiimi keskittyi luoviin toimintoihin esimerkiksi unelmakartan tekemiseen, kivien maalaamiseen ja huivitanssiin.

Pöydällä värikkäitä papereita ja askartelutarvikkeita, käsiä pöydän ympärillä.
Workshopeissa lapset pääsivät toteuttamaan erilaisia luovia menetelmiä.

Leirin toiminnan keskiössä ovat yhteisöllisyyden ja osallisuuden arvot. Jokainen päivä alkaa lipunnostolla ja yhteisellä tanssilla, mikä luo leirille positiivisen ja energisen ilmapiirin. Lapsia kannustetaan osallistumaan aktiivisesti, ja jokaisen panos on arvokas. Yhdessä juhlistetaan kaikkien saavutuksia.

Leiri on harjoittelu- ja työpaikkana erityinen, sillä elämme leirielämää 24/7 yhdessä eikä työpäivien tunteja voida laskea. Tämä on opettavaista monella tavalla kaikille meille – tarvitsemme avointa vuorovaikutusta, epävarmuuden ja muuttuvien tilanteiden sietämistä ja toistemme huomioon ottamista. Tämä haastaa hyvällä tavalla meidän yksilökeskeistä ajatteluamme ja elämäntapaamme, kyse ei ole aina vain minun oikeuksistani, tarpeistani ja haluistani vaan yhteisistä pelisäännöistä ja asioista sovitaan sekä neuvotellaan yhdessä.

Oli ihana olla taas osa tätä yhteisöllistä leirikokemusta! Viemme kotiin muistoja lasten ilosta, tiimien energiasta ja toimivasta kansainvälisestä yhteistyöstä.

Instagramissa: remniku_noortelaager

Facebookissa: Remniku noortelaager

Kirjoittajat:

Sanna Heiskanen, hoitotyön lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu, sanna.heiskanen@savonia.fi

Johanna Ripatti, sosiaalialan lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu, johanna.ripatti@savonia.fi