Savonia-artikkeli: Kiertotalous korjausrakentamisessa NYT! – näinkö seminaarilla muutetaan maailmaa?

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Korjausrakentaminen ja kiertotalous NYT!-seminaari kokosi yhteen alan asiantuntijoita, toimijoita ja päättäjiä keskustelemaan kestävästä rakentamisesta sekä kiertotalouden merkityksestä rakennus- ja kiinteistöalalla. Tapahtumassa kuultiin inspiroivia puheenvuoroja ja käytännön esimerkkejä, jotka korostivat kiertotalouden tärkeyttä korjausrakentamisessa. Messuilla tutustuttiin myös teemaan liittyviin näytteilleasettajiin sekä verkostoiduttiin savolaisen huumorin ryydittämänä ja hyvässä savonialaisessa hengessä.

Tilaisuus liittyy maksuttomaan Savonia-ammattikorkeakoulun ”Korjausrakentaminen ja kiertotalous” koulutuskokonaisuuteen, johon on vielä mahdollista ilmoittautua 27.9.24 saakka. Tilaisuuden tallenne on katsottavissa opintoihin ilmoittautuneille 22.9 saakka.

https://www.savonia.fi/paivita-osaamistasi/avoin-amk-ja-avoin-yamk/maksuttomat-koulutukset/#korjausrakentaminen

Kiertotalouden periaatteet rakentamisessa

Avauspuheenvuorossa tilaisuuden järjestävän Savonia-ammattikorkeakoulun vararehtori Mikko Vuoristo pohti koulutuksen merkitystä ja sopeutumista uusien oppimisen tapojen näkökulmasta sekä lähestyi uusia haasteita kiertotalouden periaatteiden merkityksestä rakennusalalla.

Kiertotalous pyrkii minimoimaan jätteen syntymistä ja maksimoimaan resurssien uudelleenkäyttöä. Kiertotalouden tavoitteet lisäävät tarvetta korjausrakentamisen osaaville ammattilaisille, jotka ymmärtävät kestävän kehityksen periaatteet ja osaavat soveltaa niitä käytännön työssään.

Innovatiiviset ratkaisut ja esimerkit

Puheenvuoroissa esiteltiin innovatiivisia ratkaisuja ja onnistumisia kiertotalouden soveltamisesta käytännössä. Korjausrakentamista lähestyttiin kiinteistöjen isännöinnin kautta murskattujen betoni- ja kivimassojen uusiokäyttöön sekä purettujen rakennusmateriaalien kierrätykseen. Puheenvuoroissa sivuttiin myös teemaan liittyviä kehityshankkeita ja toteutuksia. Lopuksi kuultiin näkökulmia, miten suunnittelulla edetään kohti vastuullista kiertotaloutta, mitä korjausvelka tarkoittaa ja miten kansallisesti merkittävimmän omaisuuserän eli kiinteistöomaisuuden ylläpitoa voitaisiin tehostaa. Tulevaisuuteen tähtäävän suunnittelun kautta pohdittiin myös sitä, minkälaisia uusia osaamisia haasteiden ratkaisemiseen tarvitaan.

Messuilla esiteltiin kiertotalouteen ja hiilijalanjälkeen liittyvien hankkeiden lisäksi korjausrakentamistarpeiden kartoittamiseen liittyviä mittalaitteita ja menetelmiä, suunnittelun näkökulmaa, rakennusten haitta-aineita työturvallisuusnäkökulmasta sekä tutustuttiin homekoiraan.

Haasteet ja mahdollisuudet

Kiertotalouden soveltaminen tarjoaa monia etuja, mutta samalla sen toteuttamiseen liittyy myös haasteita. Seminaarissa keskusteltiin muun muassa lainsäädännön esteistä, taloudellisista kannustimista ja teknisistä haasteista. Myös asenteiden muuttuminen vie aikaa. Kuitenkin puhujat olivat yhtä mieltä siitä, että yhteistyö ja innovaatiot ovat avainasemassa näiden haasteiden voittamisessa.

Tavataanko 28.4.2025 loppuseminaarissa?

Savonia-ammattikorkeakoulu haluaa olla mukana tuomassa kestävää osaamista vastuulliseen rakentamiseen. Kiitämme kaikkia osallistujia onnistuneen tilaisuuden järjestämisestä ja siihen osallistumisesta. Järjestämme koulutukseen liittyvän loppuseminaarin 28.4.2025 klo 12-16 Savonian Kampussydämessä ja etäyhteysmahdollisuuksin. Loppuseminaari kuuluu koulutukseen ilmoittautuneiden opintoihin. Tilaisuus on kuitenkin kaikille avoin ja niinpä kaikki ovat tervetulleita! Informoimme tilaisuudesta tarkemmin myöhemmin.

Kirjoittaja:

Pasi Heiskanen, erityisasiantuntija, Savonia-ammattikorkeakoulu, pasi.heiskanen@savonia.fi