Ihmisiä istumassa huoneessa katselemassa seinällä olevaa näyttöä.

Savonia-artikkeli: Jatkuva oppiminen innovoi ja puhkoi kuplia kehittämispäivässään

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Savonian jatkuvan oppimisen henkilöstö piti asian- ja nauruntäyteisen kehittämispäivän teemalla ”JO maailmankartalle” (JO = jatkuva oppiminen). Aktiivisen 35 hengen voimin pohdimme tulevan strategiakauden 2025–2028 tavoitteita sekä keinoja päästä noihin tavoitteisiin. Lisäksi ideoimme, miten monin eri tavoin voisimme kertoa maailmalle tekemisistämme, oppimisestamme ja onnistumisistammekin.

Kehittämishattu päähän ja tulevaisuuslasit silmille

Jatkuva oppiminen kattaa Savoniassa monenlaisia koulutus- ja oppimismuotoja, jotka on tarkoitettu osaamisen, tiedon ja taidon kehittämiseen työn ohessa. Laajimpia koulutuksia ovat maisteritasoiset ylemmät amk-tutkinnot, joihin tullaan korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen. Lisäksi jatkuva oppiminen kattaa avoimen ammattikorkeakoulun opinnot yhden opintopisteen laajuisista MOOC-kursseista aina laajoihin osaamiskokonaisuuksiin. Jatkuvan oppimisen repertoaariin kuuluvat vielä erilaiset myytävät koulutukset ja koulutusvienti.

Kaikkea tuota kävimme penkomaan kriittisesti ja katsomaan trendikkäät tulevaisuuslasit silmillä. Taustalla ja lähtökohtina olivat Savonian uusi strategia 2025–2028 sekä samalle ajalle opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa tehtävä sopimus.

Muutamme maailmaa mutta myös muutumme itse

Savonian keskeinen viesti toiminnasta on ”Tällä menolla muutetaan maailmaa”. Slogan viestii Savonian olevan aktiivinen ja rohkea kehittäjä, joka ei pelkää tarttua maailmankahvaan ja kääntää sitä uuteen asentoon. Edelläkävijyys edellyttää jatkuvaa uudistumista. Kehittämispäivässä oivaltavasti kiteytettiinkin, että sen lisäksi että muutamme maailmaa, maailman tulee muuttaa meitä.

Muutoksessa eläminen vaatii korkeakoululta jatkuvaa vuorovaikutusta ulkopuolisten toimijoiden kanssa; dialogi ja yhteistyö ovat muutoksen ja menestymisen elinehtoja. Savonian uudessa strategiassa jatkuvan oppimisen keskeisiä periaatteita ovatkin kysyntä- ja työelämälähtöisyys.

Savonia on mukana Euroopan yhdeksän työelämälähtöisen korkeakoulun EU4DUAL-yhteistyöprojektissa, joka ainoana rahoitettuna eurooppalaisten korkeakoulujen yhteishankkeena kehittää nimenomaan korkeakoulutuksen ja työelämän yhteistyötä. Tuosta kansainvälisestä rahoituksesta ja yhteistyöstä on hyvä ponnistaa.

Kuplat puhki ja yhteistyötä rakentamaan

Jatkuva oppiminen elää ja hengittää jo nykyisin kysynnästä ja työelämäyhteistyöstä. Silti kysyimme itseltämme, mitä muuta ne voisivat olla kuin nykyistä toimintaa. Emmehän vain ole joutuneet itserakennettuun kuplaan, jossa toistelemme, että kaikki kivet on käännetty.

Kehittämispäivän keskusteluissa puhkottiinkin urakalla omia mieltälämmittäviä kuplia. Pienryhmät pohtivat fasilitoidusti jatkuvan oppimisen ennakointitiedon hyödyntämistä, ideoivat työelämälähtöisen pedagogiikan ratkaisuja, miettivät tavoitteiden saavuttamiseksi tarvittavia yhteistyörakenteita ja prosesseja sekä visioivat vuoden 2030 DUAL-korkeakoulumallia. Miten matalaksi on tuolloin jo saatu korkeakoulun ja muun työelämän välinen seinä – vai onko sitä enää olemassakaan?

Realistisesti kyllä todettiin myös, että esimerkiksi pk-yritysten osaamistarpeiden tunnistamisesta on vielä pitkä matka siihen, että markkinoille on saatu vaikkapa katetta tuottava täydennyskoulutus. Pk-yrityksillä ei yleensä ole aikaa eikä muita resursseja irrottaa henkilöstöä varsinkaan pitkiin koulutuksiin. Hm. Päättelyketju johtaa taas yhteistyömalleihin ja kumppanuuksiin.

Omaa hyvinvointikaan ei unohdettu

Päivän lopussa oli ohjattua ulkoliikuntaa kevyellä twistillä. Herättelimme aivojen ja lihasten yhteistyötä, venyttelimme kireitä lihaksia ja rakensimme orgaanisia muotoja annettujen ohjeiden mukaan. Aktiviteetit olivat sopivan leppoisa ja yhteisöllisyyttä rakentavia, ja sääkin suosi.

Ihmiset venyttelevät luonnossa puiden ympärillä.

Kuvateksti: Rantamaisemassa venyteltiin mm. kylkien ja lapojen kireitä lihaksia. Kuva Liisa Klemola

Kansanperinne tarjoaa hyvän kokoelman sananlaskuja tarpeeseen kuin tarpeeseen. Joku muisti kaikkeen vatulointiin perusteeksi käyvän ”Kesällä ei kerkiä, talvella ei tarkene”-sanonnan. Sille vastalääkkeeksi yhden pienryhmän yhteenveto alkoi räväkästi: Nyt on savolaisen vatuloinnin aika ohi, aletaan töihin! Tuosta kiteytyksestä on hyvä jatkaa Savonian jatkuvan oppimisen kehittämistä, vaikka ei jatkuvaa oppimista tulosten perusteella voi liiasta vatuloimisestä kehua tähänkään mennessä.

Kirjoittaja:

Marja Kopeli, koulutusasiantuntija

Jatkuvan oppimisen tulosyksikkö