Hevoslauma aitauksessa.

Savonia-artikkeli: Hevosten tarkkailua tekoälyllä ja sovelluksista apua satuloiden sovitukseen

Hevosten tarkkailua tekoälyllä ja sovelluksista apua satuloiden sovitukseen – ÄlyAgrin hevosnaiset Equitanassa osa 3 

Hevosten hyvinvointia ja sen seurantaa edistetään digitaalisilla, teknologiaan sekä älyteknologiaan pohjautuvilla ratkaisuilla. Niillä pyritään myös keventämään hevosympäristöjen työrutiineja. Monia aloja koskettava työvoimapula huolestuttaa Keski-Euroopassa hevostalleja ja tähän huoleen vastatakseen on kehitetty uusia teknologiainnovaatioita. Nämä kaksi paljon puhututtavaa teemaa, hevosten hyvinvointi ja työvoimapulaan vastaaminen, näkyivät keväällä 2023 järjestetyssä Equitana-messuilla tuotekehittäjien messupisteillä. ÄlyAgri-hanke paneutui messuvierailullaan erityisesti uusiin digitaalisiin, teknologia- sekä älyteknologiaratkaisuihin. Hinnoittelultaan nämä ratkaisut ovat yksittäisistä sadoista euroista kymmeniin tuhansiin euroihin. Useat ratkaisut olivat uusia innovaatioita ja niiden tuotekehitys jatkuu aktiivisesti. 

Equitana-messujen ensimmäisessä blogijulkaisussa paneudumme hevosen ruokinnan automatisointiin. Toinen julkaisu käsittelee tallin ja hevosympäristöjen siivoamiseen käytettäviä välineitä ja kolmanteen julkaisuun on poimittu eri teemojen, kuten satulan sovituksen sekä hevosen lihaksiston hoitoon tarkoitettuja laitteita. 

Suolahoitoja on tehty tutkimusten mukaan ihmisille jo keskiajalta saakka. Myöhemmin myös hevosten hengitysteiden ja ihon hoitoon on otettu käyttöön suola- ja yrttihoitoja. Turvalle laitettavalle laitteelle voidaan lisätä myös lääkeaineita. Kokonaisvaltaista hoitoa tehdään trailereissa tai erillisissä hoitohuoneissa, joissa laitteella höyrytetään esimerkiksi pienijakoista suolaa hengitysilmaan. Equitanassa näitä laitteita tarjoavia yrityksiä olivat muun muassa Pferde Inhalation, Hippomed. Laitteita löytyy eri hintaluokista. Useimpien laitteiden hinta oli messuilla muutamien satasten ja noin tuhannen euron välillä. 

Kuva 1: Hevosen hengitysteiden hoitoon tarkoitettujen laitteiden valmistajia oli messuilla useita. 

Kuva 2: Traileriin asennettava hoitolaite, jossa hevonen seisoo seinän toisella puolella. Putki puhaltaa hengitysilmaan höyrymäisessä muodossa olevan hoidossa käytettävän aineen, kuten esimerkiksi suolan. 

Kuva 3: Kuvasta on pääteltävissä, että samaa laitetta voi käyttää höyryhengittämiseen sekä heinien höyryttämiseen. 

Lämmittävillä, värisevillä ja magneettisilla ominaisuuksilla varustettujen loimien ja jalkasuojien tarkoitus on hoitaa hevosten lihaksistoa, verenkiertoa sekä edistää aineenvaihduntaa. Valmistajia oli messuilla useita, kuten muun muassa Bemer, Equimag, Sport Innovation ja Activomed. Equimag on kehittänyt kädessä pidettävän hoitosauvan, jonka tarkoitus on hoitaa kohdistetusti esimerkiksi hevosen silmää. Hoitosauvan väitetään aktivoivan silmän ja sen ympäristön verenkiertoa. Novafonin pienikokoisella hoitolaitteella pyritään tärinän ja ääniaaltojen avulla helpottamaan lihaksistossa olevia kireyksiä ja kiputiloja. 

Kuva 1: Equimagin kehittämä pieni hoitosauva viedään hevosen silmän lähelle, ja pidetään siinä ohjeiden vaatiman ajan verran. Laitteen kerrotaan edistävän silmän ja sen ympäristön verenkiertoa.  

Kuva 2: Erilaisia lihasten, verenkierron ja aineenvaihdunnan hoitokäyttöön tarkoitettuja loimia ja suojia löytyy useilta eri valmistajilta. 

Kuva 3: Equimaqin esite kuvaa, miten kokonaisvaltaisesti hevosta pyritään laitteilla hoitamaan. 

Kuva 4 ja 5: hevosen kokonaisvaltainen hoitohuone, jossa lamppujen tarkoitus on hoitaa lihaksistoa ja höyryn hengitystä. 

Kuva 6: Novafonin hoitosauvan tarkoitus on hoitaa hevosen lihaksistoa 

Ecodri ja Summerwind pyrkivät ratkaisemaan loimien ja satulahuopien kuivatushaastetta erityisesti niillä talleilla, joissa ei ole erillistä varusteiden kuivaushuonetta. Telineiden kokomitoitus on valmistajasta ja telineestä riippuen kahdelle-neljälle loimelle. Ecodri kulkee pyörien päällä, eli sitä voi kuljettaa käytävällä. Sähkönkulutus on valmistajan mukaan pieni. Summerwind sijoitetaan yhteen paikkaan. Sen telineet pystytään kippaamaan alas, minkä tarkoitus on helpottaa loimien ja satulahuopien ripustamista. Summerwindin valmistajan mukaan kehitystyö jatkuu laitteessa, sillä sen huonona puolena on vielä toistaiseksi suuri sähkönkulutus. Esimerkiksi Ecodri:n neljälle loimelle mitoitetun telineen hinta oli messuilla noin 1800 euroa. 

Kuva: Summerwindin kuivaustelineessä varusteita kuivaava ilma puhaltaa laitteen alaosasta ylöspäin. Ecodri:n telineessä sen putket lämpenevät ja kuivaavat siten varusteita niiden sisäpuolelta. 

TrustMe Professional ja Horseshape pyrkivät auttamaan hevostenomistajia sopivan satulan löytämisessä, satulan sovittamisessa sekä olemassa olevan satulan sopivuuden seurannassa. Molemmilla yrityksillä on oma puhelimeen ladattava applikaatio. TrustMe Professional mittaa vatupassimaisesti satulan etu- ja takakaaren välistä korkeuseroa ja näyttää puhelimen näytöltä mittaustuloksen ja sen perusteella joko vihreällä tai punaisella valolla, sopiiko satula hevoselle vaiko ei. Applikaatio tallentaa hevosen aiempia mittaustuloksia, mikä auttaa hevosen selän muuttumisen seurannassa.  

Horseshapen sovelluksella hevosen selästä skannataan puhelimella 3D-kuva. Tarkan kuvan tarkoitus on auttaa satulavalinnan arvioimisessa, sillä puhelinta liikuttamalla voi arvioida hevosen selän muotoja eri suunnista sovelluksella näkyvästä kuvasta. Hevosen selän muotojen muutoksia voi tarkastella muotilla, joka tehdään kunkin hevosen selän skannaamisen tulosten perusteella yksilöllisesti. Muotin avulla satulan sopivuutta voi arvioida ilman, että hevosen tarvitsee olla paikan päällä. Tulevaisuuden tavoitteena on, että sovellus oppisi antamaan ehdotuksen sopivasta satulasta 3D-kuvatulle selälle selän yksilöllisten piirteiden mukaisesti. 

Sovellusten hinnat vaihtelevat kymmenistä euroista satoihin euroihin. Hinta muodostuu sen mukaan, kuinka monelle hevoselle sovellusta käytetään tai onko kyseessä esimerkiksi satulansovittaja. Valmistajat muistuttivat, että isompien yritysten kuten ratsastuskoulujen, kannattaa kysyä tarjous. 

Katso TrusMe Professionalin ja Horseshapen videohaastattelut ÄlyAgri-hankkeen kanavalta Vimeosta: 

Horseshape smart 3D scan app (www-linkki) ÄlyAgri – Horseshape smart 3D scan app 

TrustMe Professional (www-linkki) ÄlyAgri – TrustMe 

Kuva: Kaikki Equitana-messuilla tehdyt videohaastattelut löytyvät Vimeosta ÄlyAgri-hankkeen kanavalta. 

ACARiS videovalvontajärjestelmä käyttää tekoälyä ja sen kerrotaan tunnistavan, mikäli hevosen käytöksessä ilmenee karsinassa jotain normaalista poikkeavaa, kuten esimerkiksi ähkytilanne tai kun tamma alkaa varsoa. Yhtä kameraa voi käyttää vain yhdellä hevosella. Kameran valo on punainen, eli se ei häiritse hämäränäköä. Käyttöönoton alussa tekoäly opettelee noin kymmenen päivän ajan hevosen normaaleja karsinakäyttäytymisen vaiheita, kuten syömistä, juomista ja makaamista, seinään kiinnitettävän kameran kautta. Tekoälyn väitetään tunnistavan hevosen erilaiset käyttäytymisvaiheet ja kirjaavan tiedot sovellukseen. Valmistaja kertoo, että käyttöönoton alkuvaiheen opettelun jälkeen tekoäly tunnistaa hevosen poikkeavat käyttäytymiset karsinassa. Poikkeavissa tilanteissa tekoäly tekee hälytyksen hevosenomistajan puhelimeen laitteen oman sovelluksen kautta. Kameraa voi käyttää hevosen turvallisuuden tarkkailussa ja sen kerrotaan hälyttävän, mikäli joku tuntematon henkilö menee karsinaan normaalista poikkeavaan aikaan. ACARiS on tehnyt yhteistyötä yliopistojen kanssa. Videovalvontajärjestelmällä voidaan jo tunnistaa lehmän liikkeistä sen ontuminen. 

Katso ACARiS:en videohaastattelu ÄlyAgri-hankkeen kanavalta Vimeosta: 

ACARiS ÄlyAgri – ACARiS 

Kuva: ACARiS:en laitteessa yhdistyvät tekoäly ja kameravalvonta. 

Equitana-messuilla riittää nähtävää. Kolme päivää aktiivista kiertelyä, tutkimista ja tiedustelua ei meinannut riittää. Osassa messupisteistä myös kielimuuri saattoi vaikeuttaa ymmärtämistä puolin ja toisin. Alla on listattuna lisää laitteita, joista emme ennättäneet tiedustella tarkempia tietoja sekä muutamia muita mieleenpainuneita huomioita, jotka eivät liity digitaalisuuteen tai teknologiaan. 

  • Horsemapp – Applikaatio, joka yhdistää hevosihmiset digitaalisesti. Toistaiseksi sovellus toimii vain Saksassa. Sovelluksesta löytyy palveluntarjoajat kuten kengittäjät ja hevosklinikat, siellä voit tehdä hevoskauppaa sekä jakaa tietoa hevosista ja niiden kanssa koetuista erityisistä hetkistä. 
  • Bejola – ilmankosteutuslaite, jonka sumutusominaisuudella viilennetään hevostilojen sisäilmaa kuumalla säällä sekä sidotaan ilmassa olevaa pölyä, bakteereja ja viruksia. Sumutus heikentää lentävien hyönteisten lentokykyä eli laite vähentää siten tallin hyönteisiä. Sumutuksessa voi käyttää vettä, tuoksuja sekä desinfiointiainetta. Bejolalta on tulossa sovellus hevosen aktiivisuuden seurantaan. 
  • eHorses – sivusto, jossa voi käydä maailmanlaajuista hevoskauppaa, etsiä töitä, ratsastuslomia sekä paljon muuta. 
  • Equitano.net – selaimella toimiva sähköinen tallin hallintojärjestelmä. Sen tarkoituksena on kerätä yhteen paikkaan muun muassa asiakashallinta, työaikakirjanpito sekä hevosten hoitopäiväkirja. 
  • Anusan Medical GmbH – laite hevosen kehon mittaamiseen ja analysointiin. 

Kuva: Impressionpad mittaa satulan sopivuuden hevoselle ja ratsastajalle. Ratsastuksen jälkeen katsotaan tyynyistä, onko niiden sisällä oleva massa tasainen vai onko niissä painaumia. Pohdittiin messujen jälkeen, olisikohan kätevää yhdistää tällainen ja satulan sovitukseen tarkoitettujen sovellusten käyttö, koska sovelluksilla ei mitata satulan sopivuutta ratsastajalle. 

Erään messupisteen henkilökunta kertoi, että Keski-Euroopassa on alettu puhumaan aiempaa enemmän hevosten virikkeistä ja virikkeellistämisestä erityisesti vuodesta 2022 alkaen. Messuilla oli paljon erilaisia hevosille tarkoitettuja virikkeitä. Kuvissa muutamia niistä. 

Kuva: Lehner Agrar esitteli messuilla speltistä tehtyä kuivikepellettiä. Kyseinen kuivike yllätti imukyvyllään.  

Equitana-messuilla haastateltiin tuotevalmistajia, joiden kehittämät digitaaliset ja teknologisetratkaisut helpottavat tallin arkea ja edistävät hevosen hyvinvointia. Haastattelut videoitiin. Videot löydät Vimeosta ÄlyAgri-kanavalta: https://vimeo.com/channels/alyagri  

Matkan toteutti ÄlyAgri-verkostohanke, jota rahoittaa Työ- ja elinkeinoministeriö Pohjois-Savon liiton kautta. ÄlyAgri toimii älymaatalouden ja sen edistämisen niin tutkimuksen, kehityksen, innovaatioiden kuin opetuksen parissa. 

Kuuntele Spotifysta Laari-podcastkanavalta ÄlyAgri-hankkeen hevosnaisten mietteitä Equitana-messuilta: https://open.spotify.com/episode/7IWiRnY6peiWmT6zwaXw91?si=BO1aJ4q-TMCeq-kX_ytvGw 

Teksti ja kuvat: 

Kaisa Hyvönen, TKI-asiantuntija 

Krista Jauhiainen, projektiasiantuntija 

Savonia-ammattikorkeakoulu 

Huomioithan, että välillä messuilla tuli vastaan kielimuuri. Tarkistathan siksi tarkat tiedot kunkin laitteen valmistajalta, mikäli kiinnostuit laitteesta enemmän.