Kuvituskuvassa konferenssikeskuksen julkisivu.

Savonia-artikkeli: Haavanhoidon opetus: Kokemuksia Eurooppalaisesta haavakonferenssista ja Savonian tulevaisuuden suunnitelmia haavanhoidosta

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Konferenssikokemus Lontoossa

Osallistuimme The European Wound Management Association (EWMA) -konferenssiin keväisessä Lontoossa 1.–3. toukokuuta 2024. Tapahtuma järjestettiin jo 34. kertaa, ja osallistujia oli 4996. Osallistujia tuli 94:stä eri maasta. EWMA:n tavoite on kehittää haavanhoidon tutkimusta, osaamista ja koulutusta kansainvälisessä yhteistyössä erilaisten organisaatioiden, järjestöjen, oppilaitosten ja tutkijoiden kanssa (EWMA 2024a). Konferenssi järjestettiin Lontoossa Excel-London konferenssikeskuksessa.

Kuvassa pimeä seminaaritila, jossa valaistu näyttö.

Monipuolinen ohjelma ja laaja näyttely

Kolmipäiväisen konferenssin aikana osallistuimme lukuisiin luentoihin, työpajoihin ja näyttelyihin sekä kuuntelimme posteriesityksiä. Konferenssissa oli huikeat 669 suullista esitystä, ja ohjelma oli koottu paksuun opaskirjaan. Puhelimeen oli ladattavissa myös kätevä sovellus, jonka avulla pystyimme seuraamaan aikataulua ja valitsemaan kiinnostavimmat esitykset.

Näyttelyhallissa oli esillä 165 näytteilleasettajaa, ja tutustuminen näyttelyyn antoi meille uusia ideoita muun muassa haavanhoidon taitopajojen toteuttamiseen. Erityisen innostava oli ajatus hyödyntää Savonia-ammattikorkeakoulun 3D-printtauslaboratoriota omien haavamallien luomiseksi. Tämä voisi merkittävästi parantaa opiskelijoiden kädentaitoja haavanhoidon opetuksessa.

Ihmisiä luokkatilassa istumassa.

Yhteistyön ja innovaatioiden merkitys

Konferenssin teemana oli maailmanlaajuinen yhteistyö haavanhoidossa ja sen kehittämisessä. Miten terveydenhuollon ammattilaiset, kouluttajat ja tutkijat voivat yhdessä luoda laadukasta ja kestävää terveydenhuoltoa ja haavanhoitoa? Tämä vaatii maailmanlaajuista yhteistyötä ja asiantuntijoiden verkostoitumista. On tärkeää jatkuvasti kehittää uusia menetelmiä ja jakaa tietoa. Hyvän haavanhoidon toteuttaminen ja kehittäminen edellyttävät uusia paikallisia aloitteita ja innovaatioita.

Haasteet ja ratkaisut haavanhoidon kehittämisessä

Monet maat kohtaavat samankaltaisia haasteita kuin Suomi, kuten hoitohenkilöstön vähäisyys ja kroonisten haavojen hoitoon liittyvät haasteet. Tutkimusten mukaan näihin haasteisiin kuluu kehittyneissä maissa jopa 5 % terveydenhuollon budjetista, ja suurin kustannuserä muodostuu hoitohenkilöstön työajasta. Tarvitaan lisäkoulutusta, asenteen muutosta ja toimivia moniammatillisia hoitoketjuja haavapotilaiden hoitoon. (Duodecim 2020) Emilia Kielo-Viljamaa totesi väitöskirjassaan (2021), että vastavalmistuneet sairaanhoitajat kokevat haavanhoidon osaamisessa olevan paljon kehitettävää. On rohkaisevaa, että heillä on motivaatiota kehittää osaamistaan. Opintojen aikana on tärkeää korostaa näyttöön perustuvaa tietoa ja haavanhoidon osaamista.

Verkostoitumista

EWMA- opettajien verkosto kokoontui konferenssissa, ja oli erittäin mielenkiintoista tutustua ja verkostoitua kansainvälisesti. Verkosto kokoontuu seuraavan kerran syksyllä verkossa, ja nyt ”kotitehtävänämme” on tarkastella, miten simulaatio-opetusta voidaan hyödyntää haavanhoidon opetuksessa.

Kuvassa kaksi naishenkilöä poseeraan joen äärellä.

Kuvassa Petra Nissinen (vas) ja Nina Arveli (oik)

Haavanhoidon koulutuksen kehittäminen Savoniassa

Hoitotyön opettajina lähdimme konferenssiin etsimään ideoita, miten voimme vahvistaa osaamistamme ja kehittää haavanhoidon koulutusta omassa ammattikorkeakoulussa sekä kansallisesti Suomessa. Nykypäivän työelämän koulutustarpeisiin voidaan vastata esimerkiksi Savonian liiketoiminnan jatkuvan oppimisen tarjoamilla mikrokursseilla, joista työntekijät saavat ajankohtaisen tiedon heti työtehtäviensä tueksi. Savonia-ammattikorkeakoulussa olemme alkaneet suunnitella haavanhoidon koulutuskokonaisuutta, ja haavanhoidon erikoistumiskoulutukseen haku käynnistyy syksyllä 2024. Tarpeen tullen voimme myös räätälöidä koulutuksia vastaamaan työelämän tarpeeseen.

Yhdenmukainen haavanhoidon osaaminen

Savonia-ammattikorkeakoulu järjestää terveysalan koulutusta, joka on vertailukelpoinen eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen (EQF) tasolla seitsemän (Euroopan unioni 2024). EWMA on julkaissut haavanhoidon koulutuksen viitekehyksen, jonka tavoitteena on taata yhdenmukainen haavanhoidon osaaminen ammattikorkeakouluissa (EWMA 2024b). Aiomme opetussuunnitelmatyössä tarkastella näitä sisältöjä ja benchmarkata Savonian opetussuunnitelmaa vastaamaan näitä standardeja.

Kirjoittajat:

Nina Arveli, hoitotyön lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu, nina.arveli@savonia.fi

Petra Nissinen, hoitotyön lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu, petra.nissinen@savonia.fi

Lähteet:

Duodecim 2020. Yhteistyö haavanhoidossa: mahdollisuus parantaa laatua ja vähentää kustannuksia. https://www.duodecimlehti.fi/duo15702

Euroopan unioni. 2024. Eurooppalainen tutkintojen viitekehys. https://europass.europa.eu/fi/europass-tyokalut/eurooppalainen-tutkintojen-viitekehys

EWMA. 2024a. What we do… https://ewma.org/what-we-do.

EWMA. 2024b. Curricula. https://ewma.org/what-we-do/education/ewma-curricula

Kielo-Viljamaa Emilia. 2021. The wound care competence of graduating student nurses. https://www.utupub.fi/bitstream/handle/10024/150853/AnnalesD1530Kielo-Viljamaa%20DISS.pdf?sequence=1&isAllowed=y