Savonia-artikkeli Pro: Tekstiilien sivuvirta -hankkeen alueellisen toimijaverkoston alusta
Savonia-artikkeli Pro on kokoelma monialaisen Savonian asiantuntemusta eri aiheista.
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Tekstiilien sivuvirta -hankkeessa selvitetään ja kehitetään yritysten kiertotalouteen siirtymistä. Osana hanketta oli olennaisena osana kartoittaa yhteistyömahdollisuuksia Pohjois-Savon alueella toimivien yritysten välisiä keskinäisiä yhteistyömahdollisuuksia ja mitä eri mahdollisuuksia on yritysten sivuvirtojen jakamiseen ja hyödyntämiseen. Tämä parhaimmillaan luo uutta liiketoimintaa ja edistää kestävää kehitystä (Sitra 2024).
Hankkeessa tehtiin nykytilaselvitys tekstiilien parissa toimiville yrityksille alueellisista sivuvirroista ja kuluttajapoistotekstiileistä ja samassa kyselyssä kartoitettiin myös tarvetta alustalle, jolla yritykset voivat jakaa omia sivuvirtojaan (Tekstiilien sivuvirta 2024). Jo ennen nykytilaselvitystä hanke kartoitti hankkeeseen osallistuvilta yrityksiltä tietoa eri alustoista, joilla voi sivuvirtoja jakaa. Lisäksi hanke järjesti työpajoja, joissa kartoitettiin mahdollisen alustan toivottuja ominaisuuksia.
Euroopan Unionin kiertotalousstrategiassa otetaan huomioon myös tekstiilituotannon ylijäämät ja jätteet. Strategiassa pyritään vihreämpään ja kestävämpään tekstiilituotantoon, jolloin EU:n alueella myytävät vaatteet olisivat kestävämpiä, korjattavampia ja kierrätettävämpiä mitä aiemmin. Osana tätä strategiaa pyritään myös edistämään sivuvirtojen hyödyntämistä ja polttoon menevän jätteen vähentämistä. (EU strategy for sustainable and circular textiler 2024)
Mitä olemassa olevia alustoja jo on?
Hankkeessa teimme kartoitusta olemassa olevista alustoista sivuvirtojen jakamiseen ja niitä löytyi jonkin verran. Hankkeen näkökulmasta merkittävimpiä olemassa olevia alustoja ovat kaupalliset Texmari ja Sideflow, sekä ympäristöministeriön rahoittama ja Motivan toteuttama Materiaalitori.
Texmari on Pohjoismaiden suurin markkinapaikka ylijäämätekstiileille ja leikkuujätteelle. Se auttaa yrityksiä muuttamaan ylijäämätekstiilit taloudellisiksi ja ympäristöystävällisiksi hyödyiksi. (Texmari 2024)
Sideflow puolestaan keskittyy tekstiiliteollisuuden hävikin vähentämiseen. Se tarjoaa palveluita, kuten hävikkimateriaalien välitystä ja ekologista materiaalihankintaa, auttaen yrityksiä tekemään tuotannostaan kestävämpää. (Sideflow 2024)
Materiaalitori on digitaalinen alusta, joka yhdistää yritykset ja organisaatiot jätteiden, sivuvirtojen ja ylijäämämateriaalien vaihdantaa. Alusta edistää kiertotaloutta tarjoamalla paikan, jossa materiaalien tarjoajat ja tarvitsijat voivat löytää toisensa. (Materiaalitori 2024)
Miksi lähdettiin rakentamaan omaa alustaa?
Hankkeeseen osallistuvien yritysten mukaan heitä palvisi parhaiten paikallinen alusta, jossa pystyy tekemään ilmoituksia ja hakemaan ilmoituksia, joissa voidaan antaa, myydä, vuokrata ja ostaa sivuvirtoja, osaamista, palveluita, tiloja ja laitteita. Lisäksi toivottiin mahdollisuutta verkostoitua esimerkiksi mahdollisten yhteishankintojen tekemistä varten. Osa näistä ominaisuuksista on sellaisia, jotka ovat mahdollisia jo olemassa olevilla alustoilla, mutta esimerkiksi verkostoituminen ja yhteishankintojen suunnittelu olisi ollut haastavaa suoraan alustoilla. Osa olemassa olevista alustoista vaatii toimiakseen myös y-tunnuksen, jota kaikilla yrittäjillä ei ole. Näistä syistä hanke päätyi tuottamaan itse alustan, jolla tämä oli mahdollista. Ison osan alustatyöstä on tehnyt opinnäytetyönään Marko Laitinen.
Millaiseen ratkaisuun päädyttiin?
Tekstiilien sivuvirta -hankkeen alustaa, jolle annettiin myöhemmin nimi Savon sivuvirta, lähdettiin toteuttamaan Vaadin -ohjelmistokehyksellä. Vaadin on avoimen lähdekoodin Java-pohjainen web-kehys, joka mahdollistaa modernien ja interaktiivisten web-sovellusten luomisen. Vaadin tarjoaa valikoiman käyttöliittymäkomponentteja ja työkaluja, joiden avulla voidaan luoda kohtuullisella vaivalla helppokäyttöinen ja skaalautuva sovellus. (Vaadin 2024)
Käyttöliittymän suunnittelu tehtiin Figma-suunnittelutyökalua käyttäen. Kuvankaappaus alustasta on kuvassa 1.
Merkittävimmät toteutetut ominaisuudet olivat kuvassa 1 näkyvä käyttöliittymä, ilmoitusten luominen, kuvassa 2 näkyvä ilmoitusten hakeminen ja hakujen suodatukset, käyttäjien hallinta, hakuvahti, kuvassa 3 näkyvä keskustelualue, uutiset ja rekisteröidyille käyttäjille notifikaatiot hakuilmoituksista ja keskustelualueen viesteistä. (Marko Laitinen 2024)
Alustalla aloitetaan tekemään käyttökokeiluja keväällä 2025. Syksyllä 2024 hankkeessa aloitti opinnäytetyön muotoilun YAMK-opiskelija Seija Tiihonen, jonka osana opinnäytetyötä on alustan käyttöliittymän analysointi ja parannusehdotusten laatiminen.
Savon sivuvirta julkaistaan osoitteessa https://savonsivuvirta.fi.
Kirjoittaja:
Ville Berg, lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu
Lähteet:
Marko Laitinen 2024. Tekstiilien sivuvirta -hankkeen alueellisen toimijaverkoston alustan tekninen toteutus https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052917574
Tekstiilien sivuvirta -hanke 2024. Savonia AMK. https://tekstiiliensivuvirta.fi/tekstiilien-sivuvirta-hanke/
Texmari 2024. https://texmari.com/fi/
Sideflow 2024. https://sideflow.fi
Materiaalitori 2024. https://materiaalitori.fi
Sitra 2024. Uutta liiketoimintaa teollisilla symbiooseilla https://www.sitra.fi/aiheet/teolliset-symbioosit/#uutta-liiketoimintaa-teollisilla-symbiooseilla
EU strategy for sustainable and circular textiler 2024. https://environment.ec.europa.eu/strategy/textiles-strategy_en
Vaadin 2024. https://vaadin.com